Terug naar Nieuwsoverzicht

WHS les 7: qualifying ronden over 10 t/m 17 holes

15 juli 2020

Het WHS wordt in Nederland in 2021 ingevoerd. Eind april zijn we begonnen met online lessen voor handicapcommissies over de werking van het World Handicap System. Hierbij brengen we één keer per twee weken een aantal facetten van het Wereld Handicap Systeem onder de aandacht.

Deze week besteden we aandacht aan twee vernieuwingen in het World Handicap System.

1 Alle handicaps kunnen stijgen en dalen

In het EGA Handicap Systeem kan een handicap tussen de 36 en 54 niet stijgen. Dus als je een handicap tussen de 36 en 54 hebt, kan je handicap alleen maar naar beneden gaan. Pas als je EGA-handicap onder de 36 komt, kan je handicap weer stijgen, maar je handicap zal dan niet meer boven de 36 komen.

In het WHS is dit anders: alles wordt gelijk voor alle spelers, alle handicaps kunnen stijgen en dalen. Dat betekent ook dat de handicap van een speler met WHS-handicap 36 kan stijgen als deze speler een minder goede score inlevert. De maximale WHS-handicap is 54,0.

2 Qualifying ronden van 10 tot en met 17 holes

Zodra het WHS ingaat, kunnen spelers ook qualifying ronden en wedstrijden spelen over 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 of 17 holes. Tot die tijd kunnen spelers alleen kaarten inleveren over 9 of 18 holes, maar straks dus ook over alles wat er tussen zit. De gedachte hierachter is dat het ook mogelijk moet zijn om een qualifying score in te leveren als het niet lukt om een 18-holes ronde af te maken. Of om een qualifying 12-holes ronde of wedstrijd te spelen als hole 12 bij het clubhuis uitkomt (of een 14-holes ronde als hole 14 bij het clubhuis eindigt). 

Er zijn wel bepaalde voorwaarden verbonden aan het spelen van een qualifying ronde of wedstrijd over 10 tot en met 17 holes. Er moet een goede reden zijn waarom een speler stopt voordat hij of zij 18 holes heeft gespeeld. Voorbeelden van goede redenen zijn: het gaat onweren, het wordt te donker om de ronde af te maken of de speler wordt ziek. Maar een speler mag ook eerder stoppen, bijvoorbeeld op de 14de, omdat de 14de hole eindigt bij het clubhuis.

In deze video komen de twee vernieuwingen in het WHS besproken.

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Scores over 9 tot en met 17 holes worden voor handicapdoeleinden altijd aangevuld tot scores over 18 holes. Het “scaling up” gebeurt automatisch.

  • Als een kaart wordt ingeleverd van 9, 10, 11, 12 of 13 holes, dan wordt op de eerste niet gespeelde hole automatisch een netto par +1 ingevuld en op de andere holes een netto par. (Een netto par is equivalent aan twee Stableford-punten.)
  • Als een kaart wordt ingeleverd van 14, 15, 16 of 17 holes, dan zal bij de niet gespeelde holes automatisch een netto par ingevuld worden.

Voorbereiding op het WHS

Omdat de WHS-handicapberekening met terugwerkende kracht toegepast wordt op de beschikbare scores van iedere speler, is het heel belangrijk dat handicapcommissies nu al alle benodigde gegevens invoeren: het aantal Stableford-punten, de hole-scores en de par, course rating en slope rating van de baan. Lees hierover meer in de FAQ Wat moeten handicapcommissies doen als voorbereiding op de komst van het WHS?

Meer weten 

Wil je nu al wat meer weten over andere facetten van het Wereld Handicap System? Ga dan naar de WHS-overzichtspagina ngf.nl/whs, daar vind je antwoorden op veelgestelde vragen. Bekijk hieronder eerdere afleveringen van de WHS-training.

Spelers

Deze trainingen en de informatie op ngf.nl/whs is bedoeld voor handicapcommissies. Golfers worden geïnformeerd over het WHS op golf.nl/whs. Wil je het WHS uitleggen aan je leden? Dan kunnen deze teksten gebruikt worden in het clubblad, in nieuwsbrieven en op clubwebsites.

  • Een korte tekst voor golfers: Word / pdf.
  • Een uitgebreide tekst voor golfers: Word / pdf. Je kunt ook delen van deze uitgebreide tekst gebruiken.