Inhoud caddie

Kan een handicap tussen de 36 en 54 stijgen?

Dit betreft het antwoord op een vraag die relevant was bij de overgang van het EGA-handicapsysteem naar het Wereld Handicap Systeem, maar nu niet meer relevant is. Ga terug naar de lijst met veelgestelde vragen.

Vroeger kon een handicap tussen de 36 en 54 niet stijgen. Dus wie en handicap tussen de 36 en 54 had, kon in handicap alleen maar naar beneden gaan. Pas als men een handicap onder de 36 kreeg, kon een handicap weer stijgen, maar de handicap kon dan niet meer boven de 36 komen. 

Nu is dit anders: alle handicaps kunnen stijgen en dalen. Als een speler met handicap 36 een minder goede score inlevert, dan zal de handicap hoger dan 36,0 worden.

De maximale handicap is 54,0 dus een handicap kan nooit boven de 54,0 komen. Maar het is wel mogelijk dat een baanhandicap hoger dan 54 is.

Vroeger kende het handicapsysteem categorieën (plus tot 4,4 / 4,5 tot 11,4 / 11,5 tot 18,4 / 18,5 tot 26,4 / 26,5 tot 36,0 / 37 tot 54) maar die bestaan niet meer. Clubs kunnen echter nog steeds wedstrijden voor bepaalde handicapgroepen organiseren.

Lees ook de FAQ Waarom krijgen hogere handicappers nu minder slagen op par-3 en par-3/-4 banen? 

Vraag: Moeten spelers met een handicap hoger dan 36 in een Stableford-wedstrijd spelen van handicap 36?
Antwoord: Nee, wij raden aan om alle spelers de mogelijkheid te geven aan clubwedstrijden deel te nemen waarbij zij alle slagen krijgen waarop zij recht hebben volgens hun handicap. Het is aan de commissie om ervoor te zorgen dat iedere speler van de club een handicap heeft die een goede weerspiegeling is van zijn/haar speelsterkte en dan is er geen enkele reden om het aantal slagen van welke speler dan ook te limiteren. Wat betreft dit soort wedstrijden zijn er twee opties: verruimen van de criteria voor deelname en de spelers het aantal slagen meegeven dat overeenkomst met hun baanhandicap of een extra wedstrijdcategorie boven handicap 36 in het leven roepen.

Ga terug naar de lijst met veelgestelde vragen.