Inhoud caddie

Kan ik ook een qualifying score inleveren over 10, 11, 12 of meer holes?

Zodra het WHS ingaat, kunnen spelers ook qualifying ronden en wedstrijden spelen over 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 of 17 holes. Tot die tijd kunnen spelers alleen kaarten inleveren over 9 of 18 holes, maar straks dus ook over alles wat er tussen zit.

De gedachte hierachter is dat het ook mogelijk moet zijn om een qualifying score in te leveren als het niet lukt om een 18-holes ronde af te maken. Of om een 12-holes ronde of wedstrijd te spelen als hole 12 bij het clubhuis uitkomt (of een 14-holes ronde als hole 14 bij het clubhuis eindigt).  

Er zijn wel bepaalde voorwaarden verbonden aan het spelen van een qualifying ronde of wedstrijd over 10 tot en met 17 holes. Er moet een goede reden zijn waarom een speler stopt voordat hij of zij 18 holes heeft gespeeld. Voorbeelden van goede redenen zijn: het gaat onweren, het wordt te donker om de ronde af te maken of de speler wordt ziek.

Maar je mag bijvoorbeeld ook een ronde van 12 of 14 holes spelen als dit een ‘logisch’ eindpunt is van een ronde op jouw baan omdat de 12de of 14de hole weer bij het clubhuis uitkomt. Het zal dus per baan verschillen. Golfers kunnen te zijner tijd bij hun club of vaste baan informeren naar de mogelijkheden.

Bekijk de video en lees daarna verder.

Scores over 9 tot en met 17 holes worden voor handicapdoeleinden altijd aangevuld tot scores over 18 holes. Het “scaling up” gebeurt automatisch.

  • Als een kaart wordt ingeleverd van 9, 10, 11, 12 of 13 holes, dan wordt op de eerste niet gespeelde hole automatisch een netto par +1 ingevuld en op de andere holes een netto par. (Een netto par is equivalent aan twee Stableford-punten.)
  • Als een kaart wordt ingeleverd van 14, 15, 16 of 17 holes, dan zal bij de niet gespeelde holes automatisch een netto par ingevuld worden.

In Nederland zijn handicapscores toegestaan bij de volgende spelvormen (zowel wedstrijden als qualifying ronden):

Ga terug naar de lijst met veelgestelde vragen.