Terug naar Nieuwsoverzicht

Activeer golfers met de Najaarscompetitie

23 juli 2022

Op 18 juli heeft elke club een teamopgaveformulier voor de Najaarscompetitie ontvangen. De NGF roept alle clubs op om deze competitie onder hun leden te promoten. Waarom? De laagdrempelige en toegankelijke Najaarscompetitie is een uitstekend middel om een belangrijke doelgroep onder je leden te activeren.

Clubs hebben tot begin september de tijd om hun leden enthousiasmeren voor de NGF Najaarscompetitie. Tot en met maandag 5 september 2022 kunnen verenigingen doorgeven hoeveel teams ze inschrijven voor de Najaarscompetitie.

In de ALV van 14 mei 2022 en in competitiebijeenkomsten op 8 juni en 14 juli heeft de NGF laten weten dat de Najaarscompetitie van 2022 dit jaar actief gepromoot zal worden. GOLF.NL zal zich in de komende weken rechtstreeks op golfers richten en hen enthousiasmeren voor de Najaarscompetitie (wees dus niet verrast als je leden vragen of ze een Najaarscompetitieteam mogen vormen). In dit artikel willen we de grote potentie van de Najaarscompetitie onder de aandacht brengen van clubs.

Wat is de waarde van de Najaarscompetitie voor verenigingen?

 • Voor golfclubs zijn álle NGF-competities een belangrijk middel om leden te binden, want teamgolf tegen andere clubs is extra leuk! De competities hebben niet alleen een grote aantrekkingskracht op competitieve spelers maar ook op spelers die het sociale aspect van golf belangrijk vinden en het leuk vinden om af en toe op andere banen spelen. Meer daarover is te lezen in het artikel Leden (ver)binden via de NGF-competities.
 • Waar de competitie in het voorjaar vooral een krachtig bindmiddel is voor actieve spelers die veel tijd in hun sport steken, is de Najaarscompetitie aantrekkelijk voor een veel bredere groep golfers. De Najaarscompetitie is namelijk zeer laagdrempelig en daarmee ook geschikt voor beginnende en minder ervaren spelers die we graag activeren en voor de golfsport behouden. Spelers die buiten de boot vallen bij de teamselectie voor de Voorjaarscompetitie, omdat hun handicap te hoog is, kunnen in het algemeen wel meedoen in een Najaarscompetitieteam.
 • Elke club heeft vriendengroepen die graag met elkaar spelen. Met de Najaarscompetitie bedien je die groepen want in deze competitie kunnen golfers een eigen clubteam samenstellen. Hierbij is elke combinatie van spelers en leeftijden toegestaan (man, vrouw, jong, oud, golfprofessional of beginner). Dat je met je eigen vrienden en vriendinnen een (gemengd) team kunt vormen en dat je ook je golfleraar kunt uitnodigen voor het team: dat spreekt veel spelers aan, zeker ook de nieuwe generatie golfers die we zo enthousiast mogelijk voor de sport willen maken.
 • Een voordeel voor golfers en clubs is dat de Najaarscompetitie (vier keer een 18-holes ronde, één keer op je thuisbaan en drie keer op een andere baan) weinig tijd in beslag neemt.
 • De NGF Najaarscompetitie neemt dus maar weinig starttijden in beslag. Voor 18-holes banen geldt dat de eerste tee per team ongeveer 45 minuten bezet is. En dit is in een periode dat er in het algemeen veel meer ruimte is in de baan dan in het hoogseizoen.
 • De competitie neemt ook voor de deelnemers weinig tijd in beslag en daarom is de Najaarscompetitie extra aantrekkelijk voor golfers die nog een druk werk- en gezinsleven leiden. Onder hen zijn veel spelers die de golfsport nodig heeft om op lange termijn gezond te blijven: jongere golfers en vrouwen. Diversiteit en verjonging zijn belangrijke voorwaarden voor een gezonde golfsport, zoals beschreven in het beleidsplan van de NGF.
 • Het is bekend maar goed om nog eens te benadrukken: net als bij andere competities bepalen clubs zelf hoeveel teams ze inschrijven.
 • De Najaarscompetitie is een ‘betaalde competitie’. (Bij inschrijving gaat de vereniging akkoord om een maximale greenfee te berekenen van €40 per speler van de bezoekende teams voor de lange banen en €20 per speler van de bezoekende teams voor de korte banen.)
 • De kracht van de laagdrempelige NGF Najaarscompetitie bewijst zich door een sterke groei sinds de competitie in 2014 is gelanceerd. In 2021 deden er 90 clubs mee aan de Najaarscompetitie. Vorig jaar deden er in totaal 294 teams mee (181 in de zondagafdeling en 113 in de woensdagafdeling), meer dan twee keer zo veel als in 2019. De toenemende populariteit van de Najaarscompetitie toont aan dat de laagdrempelige teamwedstrijden in een grote behoefte voorzien.

Kortom: golfclubs hebben er baat bij om de Najaarscompetitie te promoten onder de leden, de interesse te peilen en op basis van de behoefte voldoende teams in te schrijven.

Wat je nog meer moet weten over de Najaarscompetitie

Voor wie onbekend is met de NGF Najaarscompetitie: hieronder staan de allerbelangrijkste zaken nog eens op een rij. Op dit moment is de Najaarscompetitie nog een serie van vier 18-holes wedstrijden, maar er gaan stemmen op om ook een 9-holes Najaarscompetitie in het leven te roepen. De NGF en de Competetitiecommissie buigen zich op dit moment over deze uitbreiding van de formule en we horen graag je mening. Stuur een mail aan Abe Jan ter Beek.

Concept, spelvorm en speeldagen in 2022

 • Er zitten vier spelers in een team en vier teams in een poule. De vier teams spelen tegen elkaar en elk team speelt eenmaal op de eigen baan.
 • De teams komen uit voor een golfvereniging en de deelnemers moeten dan ook lid zijn. De spelers (en reserves) moeten een handicap van 45,0 of lager hebben maar verder zijn er geen eisen; iedereen van elke leeftijd mag meedoen en elke combinatie van spelers is mogelijk; man, vrouw, golfprofessional of beginner.
 • Alle clubs (ook clubs op par-3 en par-3/-4 banen) kunnen meedoen aan de Najaarscompetitie.
 • Elk jaar strijden de beste teams om de landstitel.
 • De spelvorm voor de Woensdag Afdeling is 9-holes individueel Stableford gevolgd door 9-holes greensome Stableford. Voor de Zondag Afdeling is het 18-holes individueel Stableford.
 • De vier speeldagen voor de Najaarscompetitie op woensdag zijn: 5, 12, 19 en 26 oktober. De vier speeldagen voor de Najaarscompetitie op zondag zijn: 9, 16, 23 en 30 oktober.
 • Bij de indeling van poules worden de reistijden zo veel mogelijk beperkt.

Op deze pagina van GOLF.NL lees je waar en wanneer de finales worden gespeeld. Ook vind je op deze pagina het reglement van de Najaarscompetitie 2022 en in een latere fase ook de benodigde formulieren. En op deze pagina van GOLF.NL lees je meer over de geschiedenis van de NGF Najaarscompetie en de landskampioenen door de jaren heen.