Clubnieuws september: Open dag op Burendag
30 september 2024
Open dag (voor jeugd)
Golfclub Golfresidentie Dronten hield een Open Dag op Burendag (28 september). Op de open dag, die vooral gericht was op de jeugd, werd dankbaar gebruik gemaakt van het SNAG-lesmateriaal dat door de NGF beschikbaar was gesteld. Bovendien had de club het lesmateriaal zelf uitgebreid met een aantal omgebouwde sjoelbakken waarmee kinderen speels iets van het putten konden leren. Voorzitter George Gerritsen noemde de open dag een geslaagd evenement. Totaal kon hij zo’n vijftien namen noteren van mensen die verder willen kennismaken met de golfsport, onder wie zes jongelui die een soort van snuffelperiode willen volgen. De open dag werd gecombineerd met de nationale Burendag om de onderlinge verbondenheid op het Drontense golfpark te versterken en de wijk leuker en socialer te maken. (Foto onder: Hans de Jongh.)
Vernielingen van klimaatactivisten op Rijswijkse
Op de baan van de Rijswijkse Golfclub zijn in de nacht van 18 op 19 september enkele delen van greens vernield. De vernielingen zijn opgeëist door een actiegroep met de naam Heft. Het protest is gericht tegen 'fossiele bedrijven' én golfbanen. In een brief van Heft staat onder meer: "De golfbaan faciliteert deze week 'shotgun toernooien' voor zowel Petrogas als BMW Dusseldorp. Deze bedrijven zijn aanjagers van klimaatontwrichting. (...) Rijswijkse Golfclub verdient aan het faciliteren van de verwoestende fossiele industrie. Bovendien leggen alle golfclubs (...) beslag op grote lappen grond die veel breder maatschappelijk nut kunnen hebben. In plaats daarvan faciliteren jullie een hobby die expliciet alleen voor rijke elites bedoeld is. Jullie weten van de klimaatcrisis. Jullie pakken geen verantwoordelijkheid. Begin niet over biodiversiteit." Onder meer Algemeen Dagblad en inrijswijk.com berichten over de actie.
Het is in Nederland de eerste keer dat klimaatactivisten actie voeren tegen een golfbaan omdat er toernooien van fossiele bedrijven gehouden worden. De actie op de Rijskijkse onderstreept het belang dat elke golfbaan zich buigt over een 'license to operate' van de samenleving. Clubs en banen verwijzen we naar de volgende pagina's.
- Door schaarste aan bronnen en ruimte is er steeds meer kritiek op golfbanen. De Golfalliantie (NVG-NGA-NGF) heeft in juli een bijeenkomst gehouden over dit onderwerp. Lees het verslag.
- In deze tekst van de Golfalliantie staan 18 tips hoe je met een stakeholdersdialoog samenwerking en draagvlak creëert.
- Hier vind je nationale cijfers over de golfsport en duurzaamheid. Het is belangrijk dat elke golfbaan eigen duurzaamheidscijfers verzamelt, want communicatie over duurzaamheid moet transparant en controleerbaar zijn.
Golfbaan vernield door ‘klimaatactivisten’ die protesteren tegen BMW en Petrogas https://t.co/C1ZjIbG1rO
— AD Delft (@ADDelft) September 19, 2024
Natuur- en baanverbeteringen op de Noordwijkse
De Bollenstreekomroep bericht over de natuur- en baanwerkzaamheden die in september op de Noordwijkse Golfclub zijn begonnen: "Voor de zomer hebben natuurorganisaties als Stichting Duinbehoud en de Vereniging voor Natuur- en Vogelbescherming Noordwijk en de golfclub een convenant getekend voor de renovatie van de baan en versterking van de natuur. Voor de verbetering van de 51 jaar oude golfbaan wordt onder andere vervuilde grond onder greens verwijderd."
De uitvoering van het baan- en natuurplan is begonnen met het kappen van bomen. Die bomen zijn ooit aangeplant voor de mijnbouw maar horen oorspronkelijk niet in dit gebied. Door de bomenkap kan de natuur versterkt worden. Tegelijk zorgt het voor meer lucht en licht "zodat er geen chemische bestrijdingsmiddelen nodig zijn om de baan te onderhouden".
Ook op de website van Nationaal Park Hollandse Duinen wordt aandacht besteed aan de natuurversterking op de Noordwijkse. "In 2004 kreeg het gebied de Natura 2000-status, wat regels en beperkingen met zich meebracht. 'Je zou kunnen zeggen dat we daar als sportclub last van hebben', beaamt Bart Otto. 'Inmiddels realiseren we ons hoe uniek deze plek is, we omarmen het en zijn er blij mee.'"
De Noordwijkse Golfclubs heeft een video gemaakt waarin de werkzaamheden worden toegelicht aan golfers en niet-golfers: klik hier of bekijk de video hieronder. Ook is er een informatiepagina over de werkzaamheden.
OMA’s/Niet-OMA’s
Op vrijdag 27 september is op Golfclub Cromstrijen de nationale finale gespeeld van de OMA’s/Niet-OMA’s club-wedstrijden. Op deze dag, die gecombineerd werd met een Ladues Open, is 4.350 euro ingezameld voor Stichting Het Vergeten Kind. Lees meer op de website hoekschnieuws.nl.
Spaarnwoude Park Hotel
Zoals eerder bericht in deze rubriek krijgt Golfbaan Spaarnwoude een hotel. Op GOLF.NL worden details gepresenteerd.
Trainingscentrum
De Keppelse Golfclub heeft op 21 september een gratis clinic gehouden voor mensen met een beperking. "De ambitie van de golfvereniging is om het trainingscentrum voor Minder Valide Golfers (MVG) in Oost-Gelderland te worden", schrijft Contact Noord.
"De meest duurzame Solheim Cup"
DTV Nieuws bericht over de komst van de Solheim Cup naar Bernardus Golf in Cromvoirt. Een fragment: "Om de inwoners gerust te stellen, organiseert de golfbaan informatieavonden. 'Hierbij zullen we de inwoners meenemen in wat er precies gaat gebeuren. Bovendien proberen we de meest duurzame editie neer te zetten. Op het gebied van mobiliteit betekent dit dat er veel fietsen en elektrische bussen worden geregeld. Dit zorgt ervoor dat de overlast tot een minimum wordt beperkt.'"
Holland Golf Show
De jaarlijkse beurs voor golfers, de Holland Golf Show, wordt in 2025 gehouden van 7 tot en met 9 maart op het terrein van de EXPO Houten. Joost Luiten is in 2025 ambassadeur van de show en de Joost Luiten Foundation is het goede doel dat gekoppeld is aan de beurs. Lees meer op de website hollandgolfshow.nl.
Euregio Open
Regio 8 schrijft over het Euregio Open, een grensoverschrijdende golfwedstrijd georganiseerd door Golf en Countryclub Winterswijk.
Natuur(beheer) laten zien
Golfclub Hooge Graven Ommen organiseert op 18 september 2024 een natuurwandeling "speciaal voor niet-golfers". Een goed initiatief: veel Nederlanders weten nog niet dat golfbanen grote natuurgebieden vormen die verantwoord beheerd worden. Daardoor hebben veel mensen een niet juist en erg negatief beeld van golf waarbij de sport niet gebaat is.
Ook andere golbanen organiseren natuurwandelingen voor golfers en niet-golfers. Twee voorbeelden: Landgoed Tespelduyn en Golfpark Spandersbosch.
Communicatie over duurzaam beheer
Steeds meer mensen vinden het belangrijk dat producten en diensten duurzaam zijn. Is duurzaamheid een speerpunt? Laat het dan weten aan de buitenwereld zoals De Peelse Golf dat doet in dit bericht op Instagram. De tekst: "Wist je dat De Peelse Golf duurzaam golfbaanbeheer toepast? We werken samen met de GEO (Golf Environment Organisation) en dragen actief bij aan natuurbehoud! Dit betekent dat we zorgvuldig omgaan met waterbeheer en energieverbruik. We gebruiken alleen natuurlijke bemesting. Met trots kunnen we zeggen dat ons terrein een grote diversiteit aan bomen, planten en waterleven biedt. We herbergen vele vogelsoorten en regelmatig zien we vossen, reeën en hazen. Zin om dit stukje natuur in de Peel zelf te ervaren? Kom dan langs en geniet met een heerlijk kopje koffie (of meer) van het prachtige uitzicht op ons terras bij restaurant Hole 19. Wie weet inspireert het je om zelf eens te gaan golfen! #Duurzaamheid #Natuurbehoud #DePeelseGolf #GEO #VogelsSpotten #Golfbaannatuur #KomGenieten #PeelseGolf"
Serval op golfbaan
Eind augustus dook op Golfparc Sandur in Emmen een serval op (een wilde kat afkomstig uit Afrika). Het dier speelde daar met golfballetjes. De Dierenambulance Zuidoost-Drenthe heeft geholpen bij het vangen en de zorg voor het dier. Onder meer op de website van RTV Drenthe verscheen een bericht.
Golfclub Zeewolde 40 jaar oud
Golfclub Zeewolde bestaat 40 jaar. Dit is onder meer gevierd met een urban golf-activiteit voor inwoners van Zeewolde. Voor kinderen was er het GOF RAAK!-Fun Park. Bij het evenement is 3.250 euro ingezameld voor het Jeugdsportfonds Zeewolde.
"Overdekt golfen zoals op de bowlingbaan"
Golfbaan De Zaanse heeft sinds kort TrackMan-technologie op de driving range met Trackman. Het Noordhollands Dagblad bericht hierover (om het artikel te lezen heb je een inlogcode nodig). Ook op zaanstad.nieuws.nl staat een bericht. "We zien dat het golfende publiek grote behoefte heeft aan moderne oefenfaciliteiten, die verder gaan dan domweg een bal van een mat afslaan", zegt directeur Stephen Wiggers onder meer.
Er zijn nu (september 2024) ruim 30 golfbanen in Nederland die trackingtechnologie met spelelementen op hun drivingrange hebben geïnstalleerd.
Veranderingen bij 90-jarige club
De Sallandsche Golfclub, die dit jaar de 90ste verjaardag viert, wil van haar "elitaire imago" af en gaat vol voor de jeugd, bericht De Stentor.
"Bestuurslid Teeuwen is bij de golfclub in Diepenveen verantwoordelijk voor jeugd en gezin. Ze vervult daarmee een relatief nieuwe functie die, volgens Teeuwen, cruciaal is voor het aantrekken van een nieuwe doelgroep. 'Golf is echt een familiesport, en zo promoten we het ook. Het is vaak een tweede sport, waar voetbal en hockey meer een eerste sport zijn. Golf is individueler; ouders geven vaak de voorkeur aan een teamsport.'"
Deze golfclub wil van elitair imago af en gaat vol voor de jeugd: ‘Ouders hebben liever een teamsport’ https://t.co/7hVhUvySIG
— deStentor_Salland (@ds_Salland) September 9, 2024
Meer jongeren betrekken bij de golfsport
Niet alleen de Sallandsche (zie boven) maar ook Golfclub Westland zet in op een groei van het aantal jeugdleden. Op de website van WOS Sport is hierover een berichtte lezen. "Bij het aantrekken van nieuwe jeugd, wil de club ouders niet direct op kosten jagen. 'Het concept dat wij hebben bedacht is de meest laagdrempelige vorm voor jeugd om in aanraking te komen met het spel, dus kennis te maken. En als ze enthousiast zijn ook door te pakken. Het gaat om spelenderwijs heel veel ballen kunnen slaan; dus gratis ballen slaan, gratis gebruik van clubs. Leraren erbij.'"
Najaarscompetitie
Op 10 september is de indeling voor de Najaarscompetitie 2024 gepubliceerd. De indeling is te bekijken op golf.nl/ngfcompetitie.
Vandalisme
Drie jongeren hebben op 8 september greens op Crayestein Golf beschadigd. Ze reden met fatbikes over de greens. Lees meer op ad.nl.
Erelidmaatschap voor Anne van Dam
Op zondag 15 september ontvangt Anne van Dam het erelidmaatschap van de Edese Golf Club Papendal in Arnhem. Ze ontvangt het erelidmaatschap van de golfclub vanwege haar uitzonderlijke prestaties in de golfsport. De Edses Golf Club is Annes jeugdclub en is trots om aan de wieg te hebben gestaan van haar topsportcarrière. Als 8-jarige is Anne in 2004 lid geworden van de Edese Golf Club Papendal. Ze is lid gebleven totdat zij in 2014 professional werd. Voor Anne is de Edese Golf Club Papendal altijd haar basis, haar eerste home course gebleven. En als Anne in Nederland is, mag zij graag met haar vader nog een rondje spelen op de baan.
Historisch water 'herontdekt' bij Old Course Loenen
Een bericht in onder meer RTV Stichtse Vecht. "Burgemeester Ap Reinders van Stichtse Vecht heeft op het terrein van golfclub Old Course Loenen in Loenen aan de Vecht een bord geplaatst bij een - op het eerste gezicht - onbeduidende ‘sloot’, die de golfbaan doorkruist. De ‘Hollandsche Dwarswetering’ kreeg daarmee, circa 1.000 jaar na de aanleg, de status als belangrijk historisch vaarwater een beetje terug."
Historisch water ‘herontdekt’ bij Golfclub Old Course Loenen - https://t.co/6NWUBrq9Ap pic.twitter.com/vVuH0FypYF
— VAR NWS (@VARnws) September 7, 2024
HGE nu grootste golfketen van Nederland
Op 1 september heeft de Hollandsche Golfbaan Exploitatiemaatschappij (HGE | Hollandsche Golfclub), onder leiding van Hans Schaap, het management van zes BurgGolf-banen overgenomen. Het gaat om de locaties De Berendonck (Wijchen), Westerpark (Zoetermeer), Gendersteyn (Veldhoven), Sint Nyk (Sint Nicolaasga), De Haverleij (Den Bosch) en De Purmer (Purmerend). Ook het management van de LoyalTee-golfclub (de golfclub van BurgGolf) wordt overgedragen aan HGE. HGE heeft dit op 3 september bekendgemaakt in een persbericht.
HGE heeft sinds 2018 een sterke positie opgebouwd in de exploitatie van golfbanen. Na de toetreding van operationeel directeur Joris Slooten en adviseur Mandy Boer werd Golfpark Almkreek de eerste baan in eigendom. Sindsdien zijn er snel meerdere banen bijgekomen: Golfpark De Breuninkhof, Golfpark Efteling (nu De Loonsche Duynen), Golfpark Landgoed de Kurenpolder en ShortGolf Utrecht (voorheen Galecop Golf). Ook Golfpark Rotterdam, een nieuw golfproject waarvan de aanleg in juli is gestart, maakt onderdeel uit van HGE.
Hans Schaap is al lange tijd bekend met de golfbanen van BurgGolf. Sinds de oprichting van zijn onderhoudsbedrijf HGM (Hollandsche Greenkeeping Maatschappij) in 2010 verzorgt HGM het onderhoud van de zes golfparken in opdracht van BurgGolf. “De afgelopen jaren hebben we een onderscheidende visie ontwikkeld en met succes in de praktijk gebracht", zegt operationeel directeur Joris Slooten in het persbericht. "Dit heeft ons een stevige basis gegeven die we nu kunnen uitbreiden naar de zes BurgGolf-golfbanen. Het biedt bovendien extra voordelen voor onze speelrechthouders en leden van de Hollandsche Golfclub."
Landgoed De Poll
Op 6 september wordt het gerenoveerde clubhuis van de Noord-Nederlandse Golf & Country Club officieel geopend. Haren de Krant bericht hierover. "De statige villa op het landgoed ‘De Poll’ is meer dan 100 jaar oud en doet al sinds jaar en dag dienst als clubhuis van de vereniging. In september 2023 is een grootschalige renovatie van het clubhuis van start gegaan. De belangrijkste aanleiding van de renovatie was het achterstallige onderhoud en de oplopende kosten daarvan, veiligheid, arbeidsomstandigheden en verduurzaming."
Deze rubriek wordt in de loop van de maand aangevuld met meer nieuws. Inzendingen voor deze rubriek zijn welkom: stuur een mail.