Terug naar Publicaties en artikelen

De Prince of Wales in het clubhuis van de Haagsche

20 december 2023

In menig clubhuis hangt een interessante historische foto die iets vertelt over de geschiedenis van de club. Jannes van Everdingen, lid van de NGF Commissie Erfgoed, vertelt over deze foto's.

In het clubhuis van de Koninklijke Haagsche Golf & Country Club hangt een foto van Edward VIII, de Prince of Wales, toen hij in 1932 op 38-jarige leeftijd Nederland bezocht, waarschijnlijk in het kader van een privétour door Europa. In het clubblad Approach van de Haagsche schreef Coks Bosman, lid van de NGF Commissie Erfgoed, onlangs over deze foto.

De tekst gaat verder onder de foto.

Prince of Wales bezoekt Haagsche

De titel Prince of Wales is een dynastieke titel die is voorbehouden aan de Britse troonopvolger. Edward was de zoon van koning George V. Vader en zoon konden niet méér van elkaar verschillen. De vader was stoer (hij doodde 21 tijgers), betrouwbaar en saai, de zoon beminnelijk, extravert en onderhoudend. Hoewel Edward de baan van 'prins' (zoals hij zijn koninklijke plichten minachtend noemde) saai vond, hield hij wel van de glamour van het koninklijke leven, vooral de nachtelijke feesten en de aandacht van vrouwen uit hogere kringen. Het verschafte hem de bijnaam The Playboy Prince.

Terwijl Edward in dames grossierde, verzamelde zijn vader postzegels. George keurde de frivole levensstijl van zijn zoon sterk af en voorzag problemen voor de toekomst van de monarchie. Wie de serie The Crown nog in het geheugen heeft, weet dat dit uitkwam. Toen George V in 1936 overleed, werd Edward VIII op 20 januari koning van het Verenigd Koninkrijk en keizer van Indië. Hij wilde trouwen met de Amerikaanse Wallis Simpson, die al twee keer gescheiden was. De Anglicaanse kerk zag dit vanwege haar scheidingen echter niet zitten. Premier Baldwin gaf geen toestemming. Edward moest kiezen: de Engelse kroon of de liefde. Nog geen jaar later - hij was nog niet gekroond - deed hij afstand van de troon.

De foto van de Prins in de Snouck Hurgronje Zaal van het clubhuis in Wassenaar is genomen op vrijdag 14 oktober 1932 op de baan op Waalsdorp. Naast de eerste tee zie je een aantal paraplu’s, een jeugdige caddie (later genaamd ‘de Bolle’) die een tas torst met veel clubs. Onder het toeziend oog van de leden selecteert de Prins, duidelijk herkenbaar met een alpinopet, een trui en een hoog opgetrokken te grote regenbroek van oliegoed, een club om mee af te slaan.

Coks Bosman geeft een verslag van de wedstrijd. De Prince of Wales speelde een wedstrijd tegen de voorzitter van de Koninklijke Haagsche Golf & Country Club, Jhr Aarnout Snouck Hurgronje, op dat moment al ruim tien jaar secretaris-generaal van het ministerie van buitenlandse zaken. Beiden waren goede golfers. Snouck was weliswaar 12 jaar ouder, maar had nog altijd handicap 4. Edward speelde van handicap 7. Omdat niemand Edward eerder had zien spelen, reserveerde de club voor hem een set van de beste golfclubs. Maar kort na zijn aankomst bleek dat de golfclubs veel te groot voor hem waren. Hij was vrij klein, slechts 1,56 meter lang! Gelukkig was jhr Herman Trip aanwezig die over een set clubs van zijn dochter May beschikte.

Het was dus niet zo vreemd dat de spelers overeenkwamen dat The Prince geen 3 maar 7 slagen van Snouck kreeg. Of het nu aan die 4 extra slagen of de hoffelijkheid van overheidsdienaar Snouck heeft gelegen is onbekend, maar de Prince won bij de snel invallende duisternis op de 17de hole met 2 tegen 1. Diezelfde avond vertrok de Prince weer met de boot naar Engeland, maar niet nadat de pers was ingelicht over zijn klinkende overwinning.

Oproep

De Commissie Erfgoed wordt graag geattendeerd op bijzondere foto’s in clubhuizen. Koninklijk bezoek is natuurlijk mooi, maar andersoortige foto’s zijn ook welkom. Neem contact op via info@golfgeschiedenis.nl.

Keer terug naar de pagina Onze historie - publicaties en artikelen.