Terug naar Nieuwsoverzicht

‘Nederland toont leiderschap’

11 december 2017

The Royal & Ancient, de wereldwijde autoriteit in golf, is onder de indruk van de manier waarop de Nederlandse golfsector, met de NGF voorop, duurzaam beheer van de golfbanen aanpakt. Die uitspraak werd tijdens het Nationaal Groen & Golf Symposium in Driebergen gedaan door Steve Isaac, Director of Sustainability van The R&A.

‘Nederland is zeker als het gaat om het duurzame aspect van golfbaanbeheer de wereldleider’, zei Isaac. ‘Denk aan de Green Deal, de DTRF, GEO en Committed to Green. Er zijn meer banen dan in welk ander land dan ook GEO-gecertificeerd. Nederland heeft leiderschap getoond.’

Het Nationaal Groen & Golf Symposium is uitgegroeid tot een dag waarin kennis en ervaringen worden gedeeld. De goede mix van theorie en praktijk leverde ook nu de nodige inspiratie op. Dat is in feite ook de winst van de Green Deal: soms heb je een flinke stok achter de deur nodig om een andere – in dit geval gezondere – manier van denken en handelen te bewerkstelligen. Dat bleek wel uit het hoge niveau van de presentaties, ook die de dagelijkse praktijk als onderwerp hadden.

Met ruim 250 deelnemers trok de vierde editie van dit symposium meer bezoekers dan vorig jaar. Een bewijs dat de golfmarkt sterk behoefte heeft aan gespecialiseerde bijeenkomsten. Het symposium op Landgoed De Horst in Driebergen werd ook dit jaar georganiseerd door de Koninklijke Nederlandse Golf Federatie, de Nederlandse Vereniging van Golfaccommodaties, de Nederlandse Greenkeepers Associatie en de Dutch Turfgrass Research Foundation.

Sinds de eerste editie hebben deze partijen flinke stappen gezet. En dat is ook nodig. De Green Deal stelt golf voor de taak om het gebruik van pesticiden tot nul af te bouwen, maar dan wel met behoud van speelkwaliteit en tegen realistische kosten. De kans op uitzonderingen op het verbod na 2020 is klein.

De Green Deal heeft tot gevolg dat golfbanen er anders uit gaan zien, maar de kwaliteit zal niet minder worden. De term Geel is het nieuwe groen, kop van een artikel dat eerder dit jaar in Golf.nl Weekly werd gepubliceerd, dekt de lading volkomen en was dan ook het thema van het symposium.

De gedachte dat de overheid terugkomt op het voornemen om het zogenaamd uitfaseren van pesticiden kun je met een gerust hart een idee-fix noemen.

Kort gezegd: golf zal met de nieuwe situatie moeten leren leven.

En dat niet alleen: golf zal het groene, duurzame verhaal goed moeten vertellen. Dit is ook de mening van Steve Isaac.‘Golf heeft zoveel voordelen, zoveel sterke punten’, is hij van mening. ‘Het duurzame aspect, de bijdrage aan de gezondheid, de wetenschap. En het is natuurlijk een sport voor iedereen. Maar het is zaak dat meer mensen, meer overheden dat ook weten.’

Nationaal Golf & Groen Symposium