Clubnieuws december: HGE wil "golfbanen behouden"
20 december 2024
Na 35 jaar een nieuwe eigenaar
In een artikel in Streekblad Zoetermeer licht Joris Slooten, operationeel directeur van HGE, de overname van BurgGolf Westerpark toe. "Ons doel is om golf te behouden. Een overname door ons blijkt vaak een oplossing voor golfbanen die kampen met problemen. Dit komt denk ik door de expertise die wij hebben, gepaard met onze omvang en ons eigen onderhoudsbedrijf voor golfbanen. Sommige golfbanen verdwijnen anders en op deze manier behouden we de sport." Ook vertelt Slooten wat er verandert: "Wij willen werken met een systeem waarbij je naar rato betaalt voor het aantal rondes dat je speelt. Dat is een eerlijker tariefmodel.”
Owen Chapman doet recordpoging
Owen Chapman van Golf & Countryclub Winterswijk verscheen op 14 december in Zapp Recordbrekers. In dit programma krijgen kinderen tussen de tien en zestien jaar oud de kans om een bestaand of zelf bedacht sportief record neer te zetten of te verbreken.
Bekijk de video op zapp.nl (spoel door naar 11 minuten en 4 seconden).
Owen werd in februari geïnterviewd door GOLF.NL.
Verzet van Doornse
De Doornse Golf Club blijft verzet voeren tegen het plan om de baan op te doeken. De gemeente wil flexwoningen op het terrein bouwen. Nieuwsblad De Kaap bericht:
"De Doornse Golf Club (DGC) vindt het vanwege toenemende mondiale spanningen moreel onverantwoord om huizen te bouwen pal naast de Van Braam Houckgeest kazerne. De gemeente onderzoekt momenteel een plan voor 88 flexwoningen op de huidige golfbaan. Maar het naastgelegen kazernecomplex zou, vanwege de aanwezigheid van zwaar militair materieel en een munitieopslag, doelwit kunnen worden van een vijandig bombardement. In een deze week gepubliceerde brief aan het college, die mede werd ondertekend door sportkoepel HSI, komt de golfclub met een opsomming van argumenten tegen de bouw van flexwoningen op het terrein. De golfers voeren onder andere ecologische redenen aan om te stoppen met het woningbouwplan."
Interview Jan van Merwijk
Op GOLF.NL is zondag 15 december een interview met NGF-directeur Jan van Merwijk gepubliceerd. Op de vraag wat de uitdagingen voor golf zijn, zegt hij:
"Sowieso duurzaamheid. De druk op golfbanen die relatief veel vierkante meters innemen zal verder toenemen nu grond voor bijvoorbeeld woningbouw schaars is. Exclusiviteit wordt lastiger, golfbanen moeten zich meer openstellen, bijvoorbeeld door op het terrein ook wandel- of fietsroutes toe te staan. Op veel plekken gebeurt dat gelukkig ook al. Nederlandse golfbanen zijn heel goed bezig met natuur en biodiversiteit, maar als wij dat vertellen zijn we al snel verdacht. Ik wil allianties smeden met Staatsbosbeheer en organisaties als Natuurmonumenten en de Unie van Waterschappen zodat zij het verhaal bevestigen en kunnen vertellen over hoe goed golf en natuur kunnen samengaan."
Aanpassingen Golfresidentie Dronten
De 18-holes baan van Golfresidentie Dronten krijgt 'een kleine baan in de grote baan'. Dat is te lezen op de website van de club:
"Onze golfclub krijgt er een 9 holes par 3 baan bij. Daarmee moet het spel vooral voor de beginnende jeugd toegankelijker worden. Sinds de open dag van eind september heeft de vereniging er een tiental nieuwe jeugdleden bij. Die trainen voorlopig elke vrijdagmiddag nog op de drivingrange. Om de par 3 baan te realiseren worden twee extra afslagen gecreëerd op de eerste lus. (...) Het idee van een par 3 baan is afkomstig van golfprofessional Bastiaan Haasnoot. Bastiaan, als pro verbonden aan de golfclub in Zwolle, is aangetrokken als coach. Onze golfclub werkt intussen aan een driejarenplan. Naast groeiambities zal daar ook het doel worden benoemd om in 2026 een jeugdteam in te schrijven voor de NGF-voorjaarscompetitie."
Ook flevopost.nl bericht over de jeugdplannen.
Er zijn al ruim 20 clubs die een korte baan in de bestaande baan hebben gecreëerd. Voor algemene informatie, lees het artikel Maak een kleine baan in de grote.
Land van Thorn locatie 12 van HGE
Hans Schaap, eigenaar van de Hollandsche Golfbaan Exploitatiemaatschappij (HGE) heeft Golfbaan Land van Thorn overgenomen. Per 1 januari 2025 zal HGE onder de merknaam Hollandsche Golfclub de golfbaan gaan exploiteren.
De 9-holes golfbaan in Hunsel (Limburg) stamt uit 2006 en is ontworpen door Frank Pont. Harry en Ans Breukers, de initiatiefnemers, hebben recent via de pers laten weten dat ze wilden stoppen met de exploitatie. Een van de aanleidingen was aanhoudend personeelskrapte in de weekenden. "We worden beiden een dagje ouder en de verantwoordelijkheid voor de exploitatie begon voor ons steeds zwaarder te wegen", zegt het echtpaar in een persbericht. "We hebben diverse gesprekken gehad met geïnteresseerde partijen voor een overname. Uiteindelijk bleek Hans Schaap de partij te zijn met ervaring in exploitatie en waarborg voor continuïteit voor langere termijn. In twee gesprekken waren we er uit. We hebben er veel vertrouwen in. Het exploitatiemodel van HGE heeft zich inmiddels in de praktijk bewezen en lijkt een passende oplossing voor de uitdagingen op Land van Thorn."
HGE exploiteert sinds 2018 golfbanen en nam recent de zes BurgGolfbanen over. Met Golfbaan Land van Thorn erbij telt de portefeuille van het bedrijf 12 banen. Een extra locatie, Golfpark Rotterdam, is in ontwikkeling. Hans Schaap: "Met meerdere banen zijn we actief in Noord-Brabant. We zijn erg blij met deze uitbreiding in Limburg. Land van Thorn is een prachtige baan en de faciliteiten liggen er goed verzorgd bij. Wij zien met ons model kansen om de exploitatie weer op gang te krijgen en toekomstperspectief te ontwikkelen. We zijn trots dat wij van Ans en Harry de gelegenheid krijgen om hun levenswerk voort te zetten."
Regionaal centrum voor golfers met een beperking
De Keppelse Golfclub wordt een regionaal trainingscentrum voor golfers met een beperking. De golfclub heeft met dat doel voor ogen Stichting MVG Fonds Keppelse opgericht (MVG staat voor Minder Valide Golfers). Eerder dit jaar zijn op de Keppelse golfclinics voor de doelgroep georganiseerd. Lees meer op ngf.nl en unieksporten.nl.
Insectenhotel krijgt plek op Sluispolder
Drie leerlingen van het Jan Arentsz College kregen op school de opdracht om een insectenhotel te bouwen. Dat is ze gelukt en ze hebben ook een passende plaats gevondenvoor het hotel: Golf & Padel Sluispolder. "Mijn broer golft bij Sluispolder,” vertelt een van de leerlingen, “en toen we het over een plek hadden, dacht ik meteen aan de golfbaan. Er is daar zoveel natuur!” Lees meer op de website van het Alkmaars Dagblad.
Leerlingen Jan Arentsz plaatsen insectenhotel op golfbaan: “Mooie toevoeging”: Van hotelplan tot opening in enkele weken tijd: het kan dus wel. Drie leerlingen van het Jan Arentsz College zijn de geestelijk vaders van een nieuw insectenhotel op Golf &… https://t.co/CaIsChQvgl pic.twitter.com/uMQ9HD6ZtD
— Streekstad Centraal (@streekstad) December 4, 2024
"Bij ’t Sybrook kan straks iedereen een biertje drinken"
Bij Het Rijk van Sybrook is nu al iedereen welkom om het restaurant te bezoeken, maar de golfbaan heeft daar eigenlijk niet de juiste vergunning voor. Dat gaat veranderen, meldt Tubantia.
"In de praktijk komen er al wel mensen langs die niet direct van plan zijn om een balletje te slaan. Of zelfs helemaal nooit een golfclub hebben vastgehouden. Maar eigenlijk mag het niet. Golfclub Het Rijk van Sybrook heeft nu formeel bij de gemeente gevraagd om een aanpassing van de vergunning, zodat iedereen welkom is aan de bar of op het terras. (...) De doelgroep is fietsers, wandelaars, passanten en omwonenden."
De gemeente staat er positief tegenover. schrijft de krant: "Het draagt bij aan recreatie en toerisme, en aan de plaatselijke economie."
Lees ook:
- Het concept van de open golfclub
- Best practices: de golfbaan openstellen voor wandelaars en fietsers
Deze rubriek wordt in de loop van de maand aangevuld met meer nieuws. Inzendingen voor deze rubriek zijn welkom: stuur een mail.