Maak een kleine baan in de grote
De 18-holes baan van Golfclub de Semslanden was een van de eerste banen in Nederland waarin een par-3 parcours is gecreëerd. Anno 2024 zijn er al een stuk of 15. Op deze banen kun je elke hole van de grote baan ook als een par-3 spelen.
Hoe meer teesets een baan heeft (wit, geel, blauw, rood, oranje), hoe beter, want spelen van de juiste tee leidt tot meer succesbeleving en plezier. En met een par-3 qualifying parcours in de grote baan creëer je in de geest van de campagne Kies je tee nóg een teeset, eentje die zeer geschikt is voor nieuwe golfers, jeugdspelers en ouderen. Je speelt hiermee in op de behoeften van verschillende groepen golfers.
Een 'kleine baan in de grote baan' realiseren is met name interessant voor clubs die over onvoldoende terrein beschikken voor een aparte par-3-baan maar ook voor clubs die al een aparte par-3(/-4) baan hebben. De aanpassing kan snel gerealiseerd worden en vereist geen grote investering. Laat de baan inmeten door de NGF en je hebt een qualifying par-3 parcours, waar golfers ronden kunnen spelen die meetellen voor hun handicap.
Met een kleine baan in de grote bied je meer variatie aan. De Semslanden bijvoorbeeld heeft nu op de grote baan, met de par-3 afslagplaatsen meegerekend, zes tees per hole: wit, blauw, geel, rood, oranje en 'de par-3 tee'. Met name voor oudere golfers, beginners en kinderen is het par-3 parcours aantrekkelijk.
In de Golfmarkt-publicatie Maak een kleine baan in de grote vertellen vertegenwoordigers van Golfvereniging De Woeste Kop, Rhoon Golfcenter en de Noordwijkse Golfclub over hun ervaringen met een par-3 parcours in de grote baan. Enkele citaten uit dit artikel:
- "Het doet veel voor de succesbeleving en het spelplezier van beginners, merk ik. De grote baan is dan nog te moeilijk en dat is frustrerend."
- "Een belangrijke reden voor onze kleine baan: we zijn weer gestart met een jeugdprogramma."
- "Opeens zien we meer kinderen in de baan. De jeugdpro is ook fan."
- "Je maakt gebruik van de bestaande faciliteiten. Wij hebben rubberen tegels aangeschaft voor de afslagplaatsen, scorekaarten laten maken en de baan laten inmeten door de NGF. Dat is alles."
- "De kleine baan is ook voor gevorderde golfers interessant."
- "Op de kleine baan kunnen senioren nu op een plezierige manier een qualifying ronde spelen."
- "Hartstikke leuk voor jeugdleden. Het houdt de snelheid in de baan."
Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat spelers geen last van elkaar hebben. Sommige golfers willen immers achttien holes van rood spelen, anderen willen bijvoorbeeld negen holes van geel spelen en weer anderen willen negen holes van de par-3 tees in de grote baan spelen. Een club kan hier op verschillende manieren mee omgaan. Goede communicatie over de kleine in de grote baan zorgt ervoor dat er geen opstoppingen ontstaan. Het is bijvoorbeeld een optie om het par-3 parcours in de grote baan alleen aan te bieden als het niet druk is. Een andere optie is om het par-3 parcours alleen te gebruiken voor wedstrijden. In de Golfmarkt-publicatie Maak een kleine baan in de grote lees je hoe De Woeste Kop, Rhoon en de Noordwijkse het par-3 parcours inzetten. Wil je meer weten? Neem contact op met een van de clubs die al een kleine baan in een grote baan hebben. Een overzicht van deze banen vind je onderaan de GOLF.NL-pagina over korte banen.
Wil je meer informatie over de mogelijkheden van het inmeten van een par-3-baan in een grote baan, neem dan contact op met Robert Hage.