Inhoud caddie

Maak een kleine baan in de grote

In een grote 9-holes of 18-holes baan kun je een qualifying par-3 parcours maken. Hoe werkt het en wat zijn de voordelen?

De 18-holes baan van Golfclub de Semslanden is een van de banen in Nederland waarin een par-3 parcours is aangelegd. Je kunt dus elke hole van de grote baan spelen als par-3. Met alle voordelen van dien want daarmee kun je inspelen op behoeften van meer leden. En er is weinig voor nodig om het voor elkaar te krijgen. Hoe werkt het in de praktijk?

De club in Drenthe beschikt over twee banen: de grote 18-holes baan (vier keer par-5, vier keer par-3 en tien keer par-4) en een kleine 9-holes par-3-baan. Deze kleine baan met holes van 60 tot 110 meter is ook qualifying. Daarnaast kunnen leden qualifying spelen op een par-3 parcours dat is aangelegd in de grote baan. Op elke hole van de grote baan zijn permanente par-3 tees geplaatst. De 'kleine baan in de grote baan' is 2778 meter lang vanaf de gele par-3 tees (gemiddeld 154 meter per hole) en 2112 meter vanaf de rode par-3 tees (gemiddeld 117 meter per hole).

Variatie

De Semslanden heeft met de par-3 afslagplaatsen meegerekend nu zes tees per hole: wit, blauw, geel, rood, oranje en de par-3 tees. Met name voor oudere golfers en kinderen die minder ver kunnen slaan, is het par-3 parcours aantrekkelijk.

Met een kleine baan in de grote bied je meer variatie aan. Deze opzet kan ook een oplossing bieden voor clubs en banen die over onvoldoende ruimte beschikken voor een aparte par-3 baan. De aanpassing kan snel gerealiseerd worden en vereist geen grote investering. In Golfmarkt 16 van 2020 (pagina 30) verwoordde Karst Hoogsteen,  bestuurslid en baancommissaris van De Semslanden, dit als volgt: “We staan open voor vernieuwing en de kleine baan in de grote is daarvan een voorbeeld. Het par-3 parcours op de grote baan is een stuk moeilijker. Want de afstanden zijn dan wel korter, de uitdagingen blijven natuurlijk hetzelfde. Hiermee bieden we iets unieks. Forse investeringen of grondige veranderingen zijn niet nodig want de baan ligt er al. Je plaatst tees, laat de baan inmeten door de NGF en je hebt je par-3-parcours. En als de vraag groot wordt, dan kunnen we de tees in de toekomst altijd nog verder opwaarderen.”

Het is wel belangrijk om ervoor te zorgen dat spelers geen last van elkaar hebben. Sommige golfers willen immers achttien holes van rood spelen, anderen willen bijvoorbeeld negen holes van geel spelen en weer anderen willen negen holes van de par-3 tees in de grote baan spelen. Een club kan hier op verschillende manieren mee omgaan. Het is bijvoorbeeld een optie om het par-3 parcours in de grote baan alleen aan te bieden als het niet druk is. Een andere optie is om het par-3 parcours alleen te gebruiken voor wedstrijden. 

Wil je meer informatie over de mogelijkheden van het inmeten van een par-3-baan in een grote baan, neem dan contact op met Robert Hage.

De Semslanden is ook aan het experimenteren met 6-holes ronden. Meer hierover is te lezen in Golfmarkt 16 van 2020 (pagina 30).