Terug naar Nieuwsoverzicht

Samenwerking Almkreek en natuurbeschermingsvereniging

11 februari 2020

De natuurbeschermingsvereniging Altenatuur en Golfpark Almkreek hebben elkaar gevonden en gaan nog nauwer samenwerken.

Golfpark Almkreek beheert het golfterrein van 55 hectare zo natuurlijk mogelijk met oog en aandacht voor de aanwezige flora en fauna. De baan ligt midden in een landschap met typisch Hollandse vergezichten over weilanden, sloten en boerderijen. 

In de afgelopen jaren is de 25 jaar oude golfbaan in Almkerk gaan samenwerken met natuurbeschermingsvereniging Altenatuur, onder meer om een diversiteit aan vogels aan te trekken en te behouden. In 2018 en 2019 werden op de jaarlijkse NGF Bird Watching Days meer dan 40 broedvogels in de golfbaan geteld. 

Op 5 februari 2020 organiseerde het golfpark een informatieavond over de natuur op Almkreek en de samenwerking met Altenatuur. Bij deze bijeenkomst, die ruim veertig deelnemers trok, werd een informatiebord onthult door wethouder Roland van Vugt met enkele voorbeelden van wat er vliegt en zwemt op Almkreek.

Golfpark Almkreek zegt dat de golfbaan en de natuurbeschermingsvereniging elkaar hebben gevonden in een gedeeld belang en daarin gezamenlijk optrekken. Op de informatiebijeenkomst is aangekondigd dat Almkreek en Altenatuur de samenwerking uitbreiden.

"Wat men niet kent, kan men niet waarderen"

Almkreek ligt in het Land van Heusden en Altena, een streek in het noorden van de Nederlandse provincie Noord-Brabant. In een presentatie noemde Altenatuur-bestuurslid Len Bruining Golfpark Almkreek "een parel in het landschap van Altena". 

Een van de doelen van de samenwerking tussen de golfbaan en de natuurbeschermingsvereniging is "communicatie over de bijzondere natuurwaarden op en rond de golfbaan", want "wat men niet kent, kan men niet waarderen". 

Vogelkenners Linda van Zwet, Arie van de Herik en Wouter van Rijsbergen gingen uitgebreid in op de bijzondere aspecten en eigenschappen van de vogels die men op de golfbaan kan tegenkomen. Dichter Ad Los leverde een bijdrage met zijn gedicht "Een tweede huis op de golfbaan". Hiermee vestigde hij aandacht op een actie waarbij golfers een vogelhuisje kunnen kopen dat vervolgens op de golfbaan een plekje krijgt. Eerder op de dag waren er nieuwe vogelhuisjes geplaatst door hoofdgreenkeeper Marvin van Haaften en uilenspecialist Rinus Punt. Op de informatieavond lichtten de twee toe welk werk ze verrichten op het gebied van vogelvriendelijk beheer.

Het publiek bestond uit leden van de golfclub, leden van Altenatuur en vertegenwoordigers van de Agrarische Natuurvereniging, de VVV en de Natuurwacht Bommelerwaard.

"Men kan de vier jaargetijden in de natuur van dichtbij meemaken"

Almkreek is "OnCourse" op weg naar een GEO-certificaat. De baan wordt met zorg onderhouden en er wordt als onderdeel van een natuurbeheerplan dagelijks gewerkt aan natuur- en habitatontwikkeling. "Golf en natuur zijn tenslotte nauw met elkaar verbonden", zegt het golfpark op de website. "Golfers willen sportief bezig zijn, maar lopend naar de bal voor de volgende slag is er ook voldoende tijd om te genieten van de natuur op Almkreek. Voor veel mensen is golf daarom een aantrekkelijke sport. Men kan de vier jaargetijden in de natuur van dichtbij meemaken."

Foto onder: v.l.n.r. Len Bruining (Altenatuur), Joris Slooten (Golfpark Almkreek) en Roland van Vugt (wethouder Altena).

almkreek golfpark golfbaan