Terug naar Nieuwsoverzicht

Corona en golf: tips en ideeën voor nu en straks

17 juni 2020

Golf mag weer gespeeld worden maar onder strenge voorwaarden. Wat kunnen clubs en banen doen op financieel gebied? Wat kun je doen voor leden? Lees de onderstaande tips die gebaseerd zijn op ideeën en initiatieven van golfclubs en -banen.

Deze verzameling van tips van en voor clubs en banen wordt geregeld aangevuld.  

Boostplan

De NGF heeft een Boostplan ontwikkeld met als doel de golfsport weer te laten floreren na de sluiting van de golfbanen door de coronacrisis. In het Boostplan staan activiteiten waaraan de NGF in 2020 extra aandacht geeft. Daarnaast vind je in het plan inspirerende tips en ideeën die golfclubs en -banen zelf kunnen oppakken en waarbij de NGF voor ondersteuning kan zorgen. Je vindt het boostplan op ngf.nl/boostplan. Op deze pagina lees je ook over:

 • Intensieve clubbegeleiding bij het implementeren van het boostplan of het aanpassen van sportief beleid
 • Live webinars die clubs en banen ondersteunen bij het boostplan voor 2020
 • Zomeracties: hoe breng je die onder de aandacht van golfers?
 • De kansen van Golfstart
 • Open dagen
 • Het Familietoernooi

Bekijk ook onze Caddie-pagina's Ledenbehoud en -werving met informatie over GOLF RAAK!, jeugdgolf, seniorengolf, communicatie en Clubdesigns (zelf gratis promotiemateriaal maken). 

Contact houden, informeren en interactie via nieuwsbrieven en social media

Het is belangrijk om de leden goed (gedoseerd) te informeren met nieuwsbrieven en berichten op social media. Probeer ook starttijden aan te bieden vroeg op de dag en in de avonden. Wie overdag moet werken, kan overdag niet golf spelen.

Gebruik deze video (versie 28 juni) om spelers uit te leggen wat zij kunnen verwachten en wat clubs van spelers verwachten.

Een goed voorbeeld: G&CC Liemeer vertelt het laatste (corona)golfnieuws in video's. Bekijk hieronder Journaal 3 met onder meer nieuws van de horeca en de regel- en handicapcommissie. Ed Lazet ontwikkelde het idee.

Terrastips

Misset Horeca heeft terrastips waarmee je de omzet kunt verhogen; klik hier.

Nodig de gemeente uit

Nodig pro-actief de wethouder sport of beleidsambtenaar sport uit op je golfbaan. Laat zien dat je golf op een veilige wijze organiseert. Maak ook duidelijk hoe belangrijk het is dat de horeca weer echt actief mag gaan worden. In deze tijd waarin de gemeente protocollen moet goedkeuren is het goed om de banden aan te halen. Het helpt als de gemeente een goed beeld heeft van hoe de golfclub of -baan omgaat met de voorzorgsmaatregelen. Golfbaanmanager Peter Hemmen van Het Rijk van Nunspeet nodigde de wethouder sport uit en die plaatste na zijn bezoek deze tweet.

Open de golfbaan voor de buitenwereld

Laat niet-golfers zien hoe mooi een golfbaan is. Dat kan bijvoorbeeld op de Birdwatching Day of op een open dag maar er zijn ook heel andere manieren. De Belgische baan Brasschaat deed bijvoorbeeld mee aan de Brasschaat Natuur Classic, een recreatieve hardrenloop ("natuurloop") door parken en het golfterrein van Brasschaat. De Hooge Rotterdamsche stelde de baan in het verleden ook open voor renners. Een run van de Rotterdam Running Crew ging over de golfbaan (lees hier meer). Een variant: De Gelpenberg was in 2019 een stempelpost voor de Fiets4Daagse van Drenthe. Hierdoor maakten ongeveer 2000 fietsers kennis met de club en de golfsport. 

Bedankacties

Het is een goed idee om leden te bedanken voor hun trouw in de periode dat zij niet konden spelen.

 • Sommige banen komen abonnementhouders tegemoet door een bedrag te storten op het abonnement voor elke dag dat er niet gegolft kan worden; dit bedrag kan verzilverd worden zodra de baan weer geopend is. Golf Amsteldijk int geen contributie zolang de club gesloten is. Voor leden met een jaarlidmaatschap dat vooruitbetaald is, zal de club het jaar verlengen met de periode vanaf het genomen besluit (26 maart) tot het moment van heropening van Golf Amsteldijk.
 • Voor clubs is (per niet gespeelde maand) een greenfee schenken aan de leden wellicht een idee. De leden kunnen dan te zijner tijd een vriend of familielid meenemen naar de baan en dit kan tot nieuwe leden leiden. 
 • Hitland geeft de rondenkaarthouders de mogelijkheid om hun rondenkaart ook te gebruiken op de par 3 baan voor het lopende kalenderjaar.
 • Princenbosch heeft in april al aan alle leden een fles wijn gestuurd en een kaartje met daarop de tekst "Omdat we jullie hier missen".
 • Sommige golfclubs bedanken het zorgpersoneel. Zo heeft de Haarlemmermeersche zorgmedewerkers van het Spaarne Gasthuis een golfdag aangeboden.

Is er een AED op de baan?

Een AED – Automatische Externe Defibrilator – is een draagbaar toestel dat wordt gebruikt als iemand een hartstilstand heeft. Doel: het terugkrijgen van hartritme. Het gebruik van een AED vergroot het overlevingspercentage aanzienlijk. Het is niet gezegd dat een AED nu harder nodig is dan in de periode voordat het coronavirus uitbrak, maar het is wel belangrijk dat er een AED op de baan aanwezig is en dat sommige medewerkers getraind worden. Lees hier meer.

In verband met de kans op besmetting met het coronavirus heeft de Hartstichting aanvullende adviezen uitgebracht voor hulpverlening met een AED.  Iedereen mag in feite zelf de afweging maken of hij/zij wel of niet zal reanimeren bij een noodgeval. De hulpverlener moet zich nu al afvragen of hij/zij in een risicogroep valt waarvoor het wordt afgeraden om te reanimeren. Lees hier meer. 

Zet de financiën op een rij

Veel clubs en banen zullen dit al gedaan hebben en anders is het nu een goed moment. Gebruik hiervoor ook de checklist van NOC*NSF. Als de nood heel hoog is, dan moet er misschien nagedacht worden wat sommige Schotse clubs doen: een fonds oprichten, crowdfunding.

Informeer de leden over de financiën

De leden maken zich misschien zorgen over de toekomst van de club. Het kan een idee zijn om de leden op de hoogte te brengen van de financiën. Schaerweijde Golf doet dat bijvoorbeeld via een online bijeenkomst (lees hier meer).

Aanpassingen

Golf mag gespeeld onder bepaalde voorwaarden. Zijn er daarom aanpassingen nodig?

 • Is de balans tussen starttijden voor leden en greenfeespelers nog goed? 
 • Vereist het golfprotocol dat het marshalprogramma aangepast wordt? Of dat er een marshalprogramma wordt ingevoerd door de club?
 • Hoe verlopen geldtransacties? Moet de receptie aangepast worden? Gastheerschap en menselijk contact is belangrijk maar het digitaliseren van het boekingsproces biedt veiligheid.
 • Dankzij de aanpassing van golfregels is het mogelijk dat er op een veilige manier qualifying ronden gespeeld kunnen worden. Lees meer in het artikel ngf.nl/coronaregels en pas de tijdelijke plaatselijke regels aan.
 • Ready Golf is nu nog belangrijker dan het al was. Wat kunnen clubs en banen doen om een goede doorstroming te regelen? Lees het hier.
 • Gezinsleden en huisgenoten hoeven geen 1,5 meter afstand tot elkaar te houden. Grijp de kansen die familiegolf biedt. Hoe is familiegolf nu geregeld op de club? 
 • Waarschijnlijk blijft social distancing (1,5 meter) heel lang een verplichting en blijft het ook zaak blijft dat we geen dingen aanraken die anderen aanraken. Wat betekent dat voor het baanmeubilair zoals kleine bankjes, ballenwassers of de hogedrukspuit?

Kijk met nieuwe ogen naar de wedstrijd- en activiteitenkalender

Een tijd lang konden er geen wedstrijden gespeeld worden. Wanneer je gaat nadenken over een aanpassing van de wedstrijd- en activiteitenkalender, bedenk dan dat je vereniging uit verschillende doelgroepen bestaat. Je kunt hier al gemakkelijk een onderscheid in maken door te kijken naar:

 • spelniveau/handicap;
 • geslacht;
 • leeftijd.

Als je gaat nadenken over activiteiten kun je deze doelgroepen meenemen in de vraag: voor wie doen we het? Tip: gebruik het Golf Sport Business Model, dan word je door een stappenplan geleid. Het is ook een idee om nu een enquête te doen onder alle leden: welke activiteiten willen ze graag op de kalender zien. Zo krijg je een beeld van de wensen per leeftijdscategorie en handicapcategorie. 

Kijk met nieuwe ogen naar 2021 en verder

Kijk met nieuwe ogen naar de wedstrijd- en activiteitenkalender van 2021 en verder. Is die nog aantrekkelijk in een (post-)coronatijdperk? 

Gezonde leefomgeving

Sportmarketeers verwachten dat mensen door de coronacrisis veeleisender en kritischer worden als het gaat om de hygiënenorm van de locatie. Denk aan meer plaatsen waar je je handen kan wassen en desinfecteren en aan schone Handicarts en huurtrolleys. Denk ook aan een rookverbod tot en met gezond eten. Sporters zullen naar verwachting nog meer gaan kijken naar websites met reviews van andere sporters. In een artikel op marketingtribune.nl wordt gezegd: "Deze vorm van online reviewing - die we bijvoorbeeld in de restaurantbranche al zo goed kennen - zal nog belangrijker worden in de sportindustrie. Een ontwikkeling waar met name fitnessaanbieders, sportscholen en zwembaden, maar uiteindelijk ook de niet-commerciële sportverenigingen op voorbereid moeten zijn om competitief te blijven."

Digitale service

Volgens marketeers wordt digitale zichtbaarheid en bereikbaarheid na de coronacrisis nog belangrijker dan het al is. Marketingtribune.nl: "Zeker jongere doelgroepen verwachten van sportorganisaties het online serviceniveau dat ze gewend zijn van Thuisbezorgd, Coolblue en Netflix. Met een hoge mate van flexibiliteit, eenvoud en gebruiksvriendelijkheid." Digitale service in de golfbranche betreft bijvoorbeeld cashloze betaling, het reserveren van starttijden en het boeken van lessen. Maar denk bijvoorbeeld ook aan online regelcursussen of het afnemen van het regelexamen in digitale vorm. Het plaatsen van golfinstructie op social media kan ook na de coronacrisis een belangrijke rol spelen in het behouden en werven van golfers. 

Starttijden

Een ruime starttijdeninterval van 10 minuten of meer: golfers vinden dit wellicht in de toekomst nog belangrijker dan ze het nu al vinden.

Onderhoud

Door de coronacrisis is er in de toekomst misschien minder budget voor onderhoud. Bezuinig niet zomaar op onderhoud want dat wreekt zich. Minder budget hoeft niet per se te leiden tot minder kwaliteit, met efficiënt en duurzaam onderhoud zal de kwaliteit van de golfbaan juist toenemen. Als sommige spelonderdelen iets hoger gemaaid worden, dan kan dat tot meer plezier leiden bij hogere handicappers en beginners. Raadpleeg de NGF-afdeling Duurzaam beheer om een goed plan te maken.  

Aanbiedingen voor de rest van 2020

Na de golfstop had iedereen weer zin om te spelen, ook minder actieve spelers. Misschien zijn ze te verleiden om tegen een gunstige prijs voor de rest van het jaar clublid te worden? Zorg ervoor dat je dan een aantrekkelijk les- en lidmaatschapspakket kan aanbieden.

Lidmaatschappen in 2021

De wereld verandert door de uitbraak van het coronavirus. Is het lidmaatschappenpakket dat de club nu aanbiedt ook nog geschikt na 2020?

Jeugdgolf

Omdat jeugdgolf eerder werd toegestaan dan golf voor volwassenen, hebben veel clubs en banen extra aandacht en energie gestoken in golf voor kinderen.

 • Het Woold organiseerde "meerdere sessies speciaal voor (klein)kinderen van onze leden om kennis te maken met de golfsport". Daar maak je de leden blij mee.
 • Sluispolder organiseerde elke dag tot en met 8 mei een kinderkamp. Voor 35 euro konden kinderen van 6 tot en met 12 jaar ‘Buitenspelen, sporten & ravotten op Sluispolder!’
 • Liemeer organiseerde gratis kennismakingslessen voor jeugd tot en met 18.
 • De Haarlemmermeersche organiseerde onder meer een KidsGolf-2-daagse voor golfende en niet-golfende kinderen: "Leren golfen? Beter leren golfen? De baan in? Alles gaan we doen!"
 • Seve organiseerde onder meer gratis "junior golfmiddagen voor alle kinderen, kleinkinderen met vriendjes en vriendinnetjes". Golfervaring of een lidmaatschap is niet vereist. Bekijk hieronder hoe Seve het aanpakt.
 • De Haenen en Trumpi Golf Academy boden jeugd tot en met 18 jaar een gratis lesprogramma aan.

Vanwege de coronacrisis worden GOLF RAAK!-setjes aangeboden voor 60 euro per stuk, exclusief verzendkosten, in plaats van 139 euro, zolang de voorraad strekt. Ophalen is ook mogelijk. Er zijn drie soorten setjes: voor de leeftijd 6-9 jaar, 10-12 jaar en 13-15 jaar. En de kleuren tasjes zijn oranje en blauw. Bestellen? Mail ons.

Bekijk ook de informatie over jeugdgolf op onze Caddie-pagina's Ledenbehoud en -werving.

Heb je goede tips of initiatieven gezien van en voor golfbanen en -clubs? Mail redactie@golf.nl of communicatie@ngf.nl.