Terug naar Nieuwsoverzicht

Corona en golf: tips en ideeën voor nu en straks

Golf mag weer gespeeld worden maar onder strenge voorwaarden. Wat kunnen clubs en banen doen op financieel gebied? Wat kun je doen voor leden? Lees de onderstaande tips die gebaseerd zijn op ideeën en initiatieven van golfclubs en -banen.

Deze verzameling van tips van en voor clubs en banen wordt geregeld aangevuld.  

Boostplan

De sluiting van golfbanen in het voorjaar van 2020 als gevolg van de coronacrisis was voor de NGF aanleiding om een Boostplan te ontwikkelen ter ondersteuning van golfclubs en -banen. In het Boostplan staan activiteiten waaraan de NGF extra aandacht geeft. Lees meer op ngf.nl/boostplan. Bekijk ook onze Caddie-pagina's Ledenbehoud en -werving met informatie over GOLF RAAK!, jeugdgolf, seniorengolf, communicatie en Clubdesigns (zelf gratis promotiemateriaal maken). 

Contact houden, informeren en interactie via nieuwsbrieven en social media

Het is belangrijk om de leden goed (gedoseerd) te informeren met nieuwsbrieven en berichten op social media. Probeer ook starttijden aan te bieden vroeg op de dag en laat op de dag.

Een goed voorbeeld: G&CC Liemeer vertelt het laatste (corona)golfnieuws in video's. Bekijk hieronder Journaal 3 met onder meer nieuws van de horeca en de regel- en handicapcommissie. Ed Lazet ontwikkelde het idee.

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Nodig de gemeente uit

Nodig pro-actief de wethouder sport of beleidsambtenaar sport uit op je golfbaan. Laat zien dat je golf op een veilige wijze organiseert. In deze tijd waarin de gemeente protocollen moet goedkeuren is het goed om de banden aan te halen. Het helpt als de gemeente een goed beeld heeft van hoe de golfclub of -baan omgaat met de voorzorgsmaatregelen. Golfbaanmanager Peter Hemmen van Het Rijk van Nunspeet nodigde de wethouder sport uit en die plaatste na zijn bezoek deze tweet.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Open de golfbaan voor de buitenwereld

Laat niet-golfers zien hoe mooi een golfbaan is. Dat kan bijvoorbeeld op de Birdwatching Day of op een open dag maar er zijn ook heel andere manieren. De Belgische baan Brasschaat deed bijvoorbeeld mee aan de Brasschaat Natuur Classic, een recreatieve hardrenloop ("natuurloop") door parken en het golfterrein van Brasschaat. De Hooge Rotterdamsche stelde de baan in het verleden ook open voor renners. Een run van de Rotterdam Running Crew ging over de golfbaan (lees hier meer). Een variant: De Gelpenberg was in 2019 een stempelpost voor de Fiets4Daagse van Drenthe. Hierdoor maakten ongeveer 2000 fietsers kennis met de club en de golfsport.  

Is er een AED op de baan?

Een AED – Automatische Externe Defibrilator – is een draagbaar toestel dat wordt gebruikt als iemand een hartstilstand heeft. Doel: het terugkrijgen van hartritme. Het gebruik van een AED vergroot het overlevingspercentage aanzienlijk. Het is niet gezegd dat een AED nu harder nodig is dan in de periode voordat het coronavirus uitbrak, maar het is wel belangrijk dat er een AED op de baan aanwezig is en dat sommige medewerkers getraind worden. Lees hier meer.

In verband met de kans op besmetting met het coronavirus heeft de Hartstichting aanvullende adviezen uitgebracht voor hulpverlening met een AED.  Iedereen mag in feite zelf de afweging maken of hij/zij wel of niet zal reanimeren bij een noodgeval. De hulpverlener moet zich nu al afvragen of hij/zij in een risicogroep valt waarvoor het wordt afgeraden om te reanimeren. Lees hier meer. 

Kijk met nieuwe ogen naar de wedstrijd- en activiteitenkalender

Een tijd lang konden er geen wedstrijden gespeeld worden. Wanneer je gaat nadenken over een aanpassing van de wedstrijd- en activiteitenkalender, bedenk dan dat je vereniging uit verschillende doelgroepen bestaat. Je kunt hier al gemakkelijk een onderscheid in maken door te kijken naar:

  • spelniveau/handicap;
  • geslacht;
  • leeftijd.

Als je gaat nadenken over activiteiten kun je deze doelgroepen meenemen in de vraag: voor wie doen we het? Tip: gebruik het Golf Sport Business Model, dan word je door een stappenplan geleid. Het is ook een idee om nu een enquête te doen onder alle leden: welke activiteiten willen ze graag op de kalender zien. Zo krijg je een beeld van de wensen per leeftijdscategorie en handicapcategorie. 

Kijk met nieuwe ogen naar 2021 en verder

Kijk met nieuwe ogen naar de wedstrijd- en activiteitenkalender van 2021 en verder. Is die nog aantrekkelijk in een (post-)coronatijdperk? 

Gezonde leefomgeving

Sportmarketeers verwachten dat mensen door de coronacrisis veeleisender en kritischer worden als het gaat om de hygiënenorm van de locatie. Denk aan meer plaatsen waar je je handen kan wassen en desinfecteren en aan schone Handicarts en huurtrolleys. Denk ook aan een rookverbod tot en met gezond eten. Sporters zullen naar verwachting nog meer gaan kijken naar websites met reviews van andere sporters. In een artikel op marketingtribune.nl wordt gezegd: "Deze vorm van online reviewing - die we bijvoorbeeld in de restaurantbranche al zo goed kennen - zal nog belangrijker worden in de sportindustrie. Een ontwikkeling waar met name fitnessaanbieders, sportscholen en zwembaden, maar uiteindelijk ook de niet-commerciële sportverenigingen op voorbereid moeten zijn om competitief te blijven."

Digitale service

Volgens marketeers wordt digitale zichtbaarheid en bereikbaarheid na de coronacrisis nog belangrijker dan het al is. Marketingtribune.nl: "Zeker jongere doelgroepen verwachten van sportorganisaties het online serviceniveau dat ze gewend zijn van Thuisbezorgd, Coolblue en Netflix. Met een hoge mate van flexibiliteit, eenvoud en gebruiksvriendelijkheid." Digitale service in de golfbranche betreft bijvoorbeeld cashloze betaling, het reserveren van starttijden en het boeken van lessen. Maar denk bijvoorbeeld ook aan online regelcursussen of het afnemen van het regelexamen in digitale vorm. Het plaatsen van golfinstructie op social media kan ook na de coronacrisis een belangrijke rol spelen in het behouden en werven van golfers.  

Onderhoud

Door de coronacrisis is er in de toekomst misschien minder budget voor onderhoud. Bezuinig niet zomaar op onderhoud want dat wreekt zich. Minder budget hoeft niet per se te leiden tot minder kwaliteit, met efficiënt en duurzaam onderhoud zal de kwaliteit van de golfbaan juist toenemen. Als sommige spelonderdelen iets hoger gemaaid worden, dan kan dat tot meer plezier leiden bij hogere handicappers en beginners. Raadpleeg de NGF-afdeling Duurzaam beheer om een goed plan te maken.   

Lidmaatschappen in 2021

De wereld verandert door de uitbraak van het coronavirus. Is het lidmaatschappenpakket dat de club nu aanbiedt ook nog geschikt na 2020? 

Heb je goede tips of initiatieven gezien van en voor golfbanen en -clubs? Mail redactie@golf.nl of communicatie@ngf.nl.