Terug naar Duurzaam beheer

Golfers love Birdies

Golfers zijn te gast in het landschap waar vogels hun thuis hebben. Vogels gelden als graadmeter voor de kwaliteit van de leefomgeving. Gaat het goed met de vogels, dan gaat het goed met het groen. Vogels geven golfbanen karakter met hun kleuren en geluiden en dragen zo bij aan de natuurbeleving tijdens een ronde golf. Birdie, eagle, albatross, maar ook de specht, de buizerd, de merel en talloze andere vogelsoorten hebben de golfbaan als leefomgeving.
Vogels gelden als graadmeter voor de kwaliteit van de leefomgeving

Het beheer van een golfbaan vraagt daarom - naast aandacht voor de speelkwaliteit - om zorg voor de natuur- en landschapswaarden. Daarom is de opdracht aan de golfbranche: duurzaam golf, optimale speelkwaliteit in harmonie met de natuurlijke omgeving. De kwaliteit van golf, de beleving en de biodiversiteit varen daar wel bij.

Al tijdens het KLM Open van september 2013 hebben Vogelbescherming Nederland en de Koninklijke Nederlandse Golf Federatie hun samenwerking bekrachtigd met het programma Golfers love Birdies.

De NGF en Vogelbescherming Nederland hebben in het kader van het project Committed to Birds tevens een werkgroep ingesteld om de samenwerking te continueren en te streven naar een nog golfvriendelijker beleid.

De goede coöperatie tussen Vogelbescherming Nederland en de NGF heeft onder andere geleid tot een even fraai als nuttig boek: Vogels en Golfbanen, een leidraad voor vogelvriendelijk golfbaanbeheer. Dit boek werd in 2015 gepubliceerd en kan via de website www.golfboeken.nl worden besteld.

Vogels tellen

Tevens is er de jaarlijkse Birdwatching Day, ondersteund door een sponsor van de NGF, Stern, die in 2017 voor de achttiende keer werd gehouden. Er werden dit jaar op een recordaantal banen meer vogels en ook meer soorten geteld.

Onderstaand staatje geeft de positieve ontwikkeling sinds 2013 aan.

Jaar

Vogels

Banen

Soorten

2013

2287

58

150

2014

2755

65

163

2015

2974

69

154

2016

3503

76

163

2017

3821

84

167