Terug naar Nieuwsoverzicht

Clubnieuws juni: Rosendaelsche 'rookvrij'

18 juni 2021

Banen en clubs in het nieuws en interessant nieuws voor clubs en banen. Inzendingen voor deze rubriek zijn welkom.

Rookvrije banen

De Rosendaelsche Golfclub is GEO-gecertificeerd en heeft zich nu ook aangesloten bij de groeiende lijst rookvrije golfbanen. Het terrein van de Rosendaelsche is sinds 17 juni rookvrij. 

Op de baan van de Rosendaelsche wordt van 30 juni t/m 3 juli het Big Green Egg Open gespeeld, een wedstrijd van de Ladies European Tour. Roken in de baan bij Arnhem was al langere tijd verboden.

Golfclubs en -banen die een duidelijk rookbeleid willen gaan vaststellen of hun beleid willen aanscherpen: lees het artikel Steeds meer rookvrije banen.

Prins Claus Beker

De Prins Claus Beker wordt dit jaar gespeeld op Golfbaan Stippelberg. De wedstrijd voor (gepensioneerde) greenkeepers, (oud-)caddies en caddiemasters wordt gehouden op maandag 26 juli 2021 en georganiseerd door de NGA en NGF.

De ontvangst is om 09.00 uur, om 10.00 starten de eerste spelers. De deelnemers worden verdeeld in twee categorieën: handicap 0 t/m 18,0 en handicap 18,1 t/m 54. Het deelnemersveld is beperkt tot 66 deelnemers. Bij overschrijding van dit aantal zal de handicap bepalend zijn voor deelname. Ga voor informatie en inschrijvingen naar deze pagina van golf.nl. De inschrijving sluit op 12 juli 2021. Er zijn geen kosten verbonden aan deelname aan de wedstrijd.

Heropening Naarderbos?

NH Nieuws bericht over de voormalige Golfbaan Naarderbos. Op de website van Vereniging Naarderbos werd in maart bericht dat er een voornemen is om te baan te heropenen.

Ben Hooper Greenkeeper van het jaar

Ben Hooper is op 16 juni verkozen tot Greenkeeper of the Year 2021. Hij werkt op Golfclub De Palingbeek in België. De jury zei onder meer: "Als ervaren golfspeler voelt hij de golfbaan perfect aan en dat vertaalt zich voor de golfspeler in een uitdagende golfbaan."

De award is uitgereikt in de Brabanthallen in Den Bosch. Vertegenwoordigers van golfclubs en -banen konden de uitreiking online volgen en de uitreiking is hier terug te kijken. Greenkeeper-hoofdredacteur Hein van Iersel stelde de vier genomineerden voor. Ook werd een interview getoond over het thema 'leiderschap' met Alejandro Reyes en Chris Tritabaugh, twee superintendents die aan het roer stonden bij de Ryder Cup. De andere kandidaten voor de Greenkeeper of the Year Award waren:

  • Allan Salmond, Noord-Nederlandse Golf & Country Club
  • Gijs van Berkel, Golfclub Princenbosch
  • Ralf Smeets, Golf & Country Club Hoenshuis

Lees meer op greenkeeper.nl. Vorig jaar werd de verkiezing gewonnen door Tom Maddison, die nu op De Hoge Kleij werkt en voorheen op The International.

Zilveren Ganzenveer

De wedstrijd om de Zilveren Ganzenveer, een toernooi voor redacties van clubbladen en -websites, wordt dit jaar gehouden op 6 augustus op Prise d'Eau. Een team van Prise d'Eau won de laatste editie (2019). Toen werd gespeeld op de Drentse Golfclub De Gelpenberg. Meer informatie: secretariaat@golfclubprisedeau.nl

Monument op Amsteldijk

Op het terrein van Amsteldijk Golf is een herdenkingsmonument onthuld. Het monument herinnert aan een Halifax-bommenwerper die 77 jaar geleden neerstortte in de Bovenkerkerpolder in Amstelveen. Op een bord staat een beschrijving van het tragische incident waarbij de 7-koppige bemanning om het leven kwam. Lees meer op amstelveenz.nl.

Nieuwe holes op Oijense Zij 

Op Golfbaan Oijense Zij zijn nieuwe holes geopend, bericht het Brabants Dagblad. De Oijense Zij is een korte par-3 baan in Oss. Het aantal leden van de club is in een jaar tijd met ruim 30 procent gegroeid.

Faillissement golfbaan Weleveld afgerond

Tubantia meldt dat het faillissement van Stichting Golfbaan Weleveld wordt afgehandeld door de rechtbank en dat er een miljoenenschuld rest. De 9-holes golfbaan in Zenderen is in 2017 in een openbare executieveiling gekocht door Frank Agterbos.

Open wedstrijden

In de loop van dit jaar worden weer open wedstrijden georganiseerd, onder voorbehoud dat de coronamaatregelen het te zijner tijd toestaan.

  • Golfclub Grevelingenhout meldt dat de inschrijving voor het Grevelingenhout Open en Grevelingenhout Senioren Open is geopend. Deze toernooien worden gehouden op op zaterdag 14 augustus. Beide wedstrijden tellen mee voor de NGF Amateurranking 2021.
  • G&CC Capelle organiseert op 1, 2 en 3 oktober het Futureproof Capels Senior Open.
  • De jeugdcommissie van GolfClub BurgGolf de Haverleij organiseert het BurgGolf Junior Open. De wedstrijd voor jeugd tot en met 21 jaar met een minimale handicap van 54 wordt gehouden op 29 augustus.

Golfclubs kunnen hun open wedstrijden doorgeven aan redactie@golf.nl. Dan worden de toernooien vermeld op een golf.nl-pagina over open wedstrijden.

Hoenderdaal 25 jaar oud

Hoenderdaal Golf bestaat 25 jaar. Dat wordt onder eer gevierd met een papieren jubileumkrant. Ook zal er een golfmarathon georganiseerd worden waaraan zo veel mogelijk leden kunnen deelnemen. De accommodatie in Driebergen wordt beheerd door de Stichting Hoenderdaal Health Centre en bestaat uit een 9-holes golfbaan (par 56), een verlichte driving range, een chipping-/puttinggreen en oefenbunkers. Lees meer: hoenderdaal.com.

Loogman captain in Cairns Cup

Tineke Loogman, mede-eigenaar van Golf Amsteldijk, is gekozen tot captain van het Europese team in The Cairns Cup van 2024. Dit is de Ryder Cup voor golfers met een beperking. Loogman is zelf een topgolfster met een beperking. In 2022 zal ze eerst een van de vice-captains zijn in The Cairrns Cup. Lees meer op de website rtva.nl.

GOLF.NL publiceerde begin juni een portret van twee golfers met een beperking: Daphne van Houten en Merijn Koek. Ga hiervoor naar golf.nl. In dit artikel lees je ook meer over  het Ride & Play-evenement voor de Mentelity Foundation dat op 9 juni wordt gehouden.

Golf is een van de weinige sporten waaraan mensen met een (zware) fysieke en/of verstandelijke beperking kunnen deelnemen en er zijn steeds meer golfclubs in het land die golfmogelijkheden aanbiedt voor mensen met een beperking. Informatie voor clubs staat op de NGF-pagina Golfen met een beperking.

Minder zwerfafval én tegelijk geld inzamelen voor goede doelen

Per 1 juli 2021 gaat er statiegeld geheven worden op plastic flesjes. Sportclubs mogen de flesjes inzamelen en de opbrengst aan een goed doel schenken. Golfbaan Spaarnwoude is een van de golfclubs die flesjes gaat inzamelen. "Spaarnwoude wil de opbrengst doneren aan Stichting Handicart zodat nog meer minder valide golfers kunnen blijven spelen", zo is te lezen in de nieuwsbrief. "Er komt een inzamelbak te staan en wij doen uiteraard een beroep op u om uw flesjes te deponeren zodat wij namens alle golfers, een mooi bedrag kunnen schenken."

Sportverenigingen zijn niet verplicht om statiegeldflessen in te nemen, maar kunnen zich dus wel aanmelden als vrijwillig innamepunt. Het leidt tot minder zwerfafval terwijl er tegelijk geld wordt ingezameld voor een door de club te bepalen goed doel. Lees hier meer.

Golfmuseum opent opnieuw de deuren

Op 5 juni 2021 mogen de musea weer hun deuren openen, onder voorwaarden. Ook het Nederlands Golfmuseum gaat weer open. Het Golfmuseum, dat gevestigd is op Golfbaan Landgoed Bleijenbeek in Limburg, meldt het volgende: "Samen met de overige musea in Nederland hebben we lang op dit moment gewacht om de bezoekers weer te mogen ontvangen. Uiteraard corona-proof, vandaar dat we ons vooralsnog beperken tot de eerste kamer van het golfmuseum."

In de afgelopen periode is de website van het museum vernieuwd (golfmuseum.nl). "Deze nieuwe website maakt onderdeel uit van een plan om een verregaande digitalisering door te voeren. Niet alleen is de nieuwe website in een nieuw jasje gestoken, ook is er een rubriek Collecties toegevoegd. Zo kunnen geïnteresseerden ook digitaal bekijken wat het Nederlands Golfmuseum voor moois op historisch golfgebied in huis heeft."

 

Contract Zeegersloot

Golfbaan Zeegersloot huurt de grond van de gemeente, Alphen aan den Rijn. Alphens.nl meldt dat de politiek vragen stelt over het huurcontract en de voorwaarden. 

Nieuwe horeca-exploitant op golfbaan in Winterswijk

Restaurant De Voortwisch op Golf & Country Club Winterswijk heeft een nieuwe exploitant. Lees meer op de website achterhoeknieuwswinterswijk.nl.

Geen golfbaan meer opgenomen in plan Perkpolder

De golfbaan in de westelijke Perkpolder is volgens Omroep Zeeland van de baan. Hierover wordt ook bericht door pzc.nl en groeneruimte.nl.

 

In de loop van de maand volgt hier meer nieuws. Inzendingen voor deze rubriek zijn welkom: stuur een mail.