Terug naar Nieuwsoverzicht

Clubnieuws juni: Open wedstrijden

9 juni 2021

Banen en clubs in het nieuws en interessant nieuws voor clubs en banen. Inzendingen voor deze rubriek zijn welkom.

Open wedstrijden

In de loop van dit jaar worden weer open wedstrijden georganiseerd, onder voorbehoud dat de coronamaatregelen het te zijner tijd toestaan.

  • Golfclub Grevelingenhout meldt dat de inschrijving voor het Grevelingenhout Open en Grevelingenhout Senioren Open is geopend. Deze toernooien worden gehouden op op zaterdag 14 augustus. Beide wedstrijden tellen mee voor de NGF Amateurranking 2021.
  • G&CC Capelle organiseert op 1, 2 en 3 oktober het Futureproof Capels Senior Open.
  • De jeugdcommissie van GolfClub BurgGolf de Haverleij organiseert het BurgGolf Junior Open. De wedstrijd voor jeugd tot en met 21 jaar met een minimale handicap van 54 wordt gehouden op 29 augustus.

Golfclubs kunnen hun open wedstrijden doorgeven aan redactie@golf.nl. Dan worden de toernooien vermeld op een golf.nl-pagina over open wedstrijden.

Hoenderdaal 25 jaar oud

Hoenderdaal Golf bestaat 25 jaar. Dat wordt onder eer gevierd met een papieren jubileumkrant. Ook zal er een golfmarathon georganiseerd worden waaraan zo veel mogelijk leden kunnen deelnemen. De accommodatie in Driebergen wordt beheerd door de Stichting Hoenderdaal Health Centre en bestaat uit een 9-holes golfbaan (par 56), een verlichte driving range, een chipping-/puttinggreen en oefenbunkers. Lees meer: hoenderdaal.com.

Greenkeeper van het jaar

Op woensdag 16 juni reikt het vakblad Greenkeeper de Greenkeeper of the Year Award uit. Dat gebeurt in de Brabanthallen in Den Bosch. Vertegenwoordigers van golfclubs en -banen kunnen de uitreiking online volgen: meld je hier aan.

Het online evenement begint om 17 uur. Greenkeeper-hoofdredacteur Hein van Iersel, redacteur Nino Stuivenberg en de Belgische Minister van Sport Lieven van de Genotten stellen dan eerst de vier genomineerden voor. Aansluitend wordt een interview getoond over het thema 'leiderschap' met Alejandro Reyes en Chris Tritabaugh, twee superintendents die aan het roer stonden bij de Ryder Cup. De vier kandidaten voor de Greenkeeper of the Year Award zijn:

  • Allan Salmond, Noord-Nederlandse Golf & Country Club
  • Ben Hooper, Golfclub De Palingbeek (België)
  • Gijs van Berkel, Golfclub Princenbosch
  • Ralf Smeets, Golf & Country Club Hoenshuis

Op greenkeeper.nl vind je portretten van en interviews met de kandidaten. Vorig jaar werd de verkiezing gewonnen door Tom Maddison, die nu op De Hoge Kleij werkt en voorheen op The International.

Loogman captain in Cairns Cup

Tineke Loogman, mede-eigenaar van Golf Amsteldijk, is gekozen tot captain van het Europese team in The Cairns Cup van 2024. Dit is de Ryder Cup voor golfers met een beperking. Loogman is zelf een topgolfster met een beperking. In 2022 zal ze eerst een van de vice-captains zijn in The Cairrns Cup. Lees meer op de website rtva.nl.

GOLF.NL publiceerde begin juni een portret van twee golfers met een beperking: Daphne van Houten en Merijn Koek. Ga hiervoor naar golf.nl. In dit artikel lees je ook meer over  het Ride & Play-evenement voor de Mentelity Foundation dat op 9 juni wordt gehouden.

Golf is een van de weinige sporten waaraan mensen met een (zware) fysieke en/of verstandelijke beperking kunnen deelnemen en er zijn steeds meer golfclubs in het land die golfmogelijkheden aanbiedt voor mensen met een beperking. Informatie voor clubs staat op de NGF-pagina Golfen met een beperking.

Minder zwerfafval én tegelijk geld inzamelen voor goede doelen

Per 1 juli 2021 gaat er statiegeld geheven worden op plastic flesjes. Sportclubs mogen de flesjes inzamelen en de opbrengst aan een goed doel schenken. Golfbaan Spaarnwoude is een van de golfclubs die flesjes gaat inzamelen. "Spaarnwoude wil de opbrengst doneren aan Stichting Handicart zodat nog meer minder valide golfers kunnen blijven spelen", zo is te lezen in de nieuwsbrief. "Er komt een inzamelbak te staan en wij doen uiteraard een beroep op u om uw flesjes te deponeren zodat wij namens alle golfers, een mooi bedrag kunnen schenken."

Sportverenigingen zijn niet verplicht om statiegeldflessen in te nemen, maar kunnen zich dus wel aanmelden als vrijwillig innamepunt. Het leidt tot minder zwerfafval terwijl er tegelijk geld wordt ingezameld voor een door de club te bepalen goed doel. Lees hier meer over de voorwaarden.

Golfmuseum opent opnieuw de deuren

Op 5 juni 2021 mogen de musea weer hun deuren openen, onder voorwaarden. Ook het Nederlands Golfmuseum gaat weer open. Het Golfmuseum, dat gevestigd is op Golfbaan Landgoed Bleijenbeek in Limburg, meldt het volgende: "Samen met de overige musea in Nederland hebben we lang op dit moment gewacht om de bezoekers weer te mogen ontvangen. Uiteraard corona-proof, vandaar dat we ons vooralsnog beperken tot de eerste kamer van het golfmuseum."

In de afgelopen periode is de website van het museum vernieuwd (golfmuseum.nl). "Deze nieuwe website maakt onderdeel uit van een plan om een verregaande digitalisering door te voeren. Niet alleen is de nieuwe website in een nieuw jasje gestoken, ook is er een rubriek Collecties toegevoegd. Zo kunnen geïnteresseerden ook digitaal bekijken wat het Nederlands Golfmuseum voor moois op historisch golfgebied in huis heeft."

 

Contract Zeegersloot

Golfbaan Zeegersloot huurt de grond van de gemeente, Alphen aan den Rijn. Alphens.nl meldt dat de politiek vragen stelt over het huurcontract en de voorwaarden. 

Nieuwe horeca-exploitant op golfbaan in Winterswijk

Restaurant De Voortwisch op Golf & Country Club Winterswijk heeft een nieuwe exploitant. Lees meer op de website achterhoeknieuwswinterswijk.nl.

Geen golfbaan meer opgenomen in plan Perkpolder

De golfbaan in de westelijke Perkpolder is volgens Omroep Zeeland van de baan. Hierover wordt ook bericht door pzc.nl en groeneruimte.nl.

 

In de loop van de maand volgt hier meer nieuws. Inzendingen voor deze rubriek zijn welkom: stuur een mail.