Golfen met een beperking

Golf is een van de weinige sporten waaraan mensen met een (zware) fysieke en/of verstandelijke beperking kunnen deelnemen.

Een toegankelijke sport voor iedereen

Steeds vaker wordt de golfsport gevonden door mensen met een fysieke en/of verstandelijke beperking. Golfen zorgt voor veel van deze mensen voor een aanzienlijke verbetering van hun fysieke en mentale gezondheidstoestand. Wat de mogelijkheden zijn en welke organisaties je hierbij kunnen helpen, lees je op deze pagina. 

Gespecialiseerde golfleraren

De PGA Holland heeft de laatste jaren meer dan 50 PGA-professionals opgeleid om les te geven aan mensen met fysieke beperkingen. Daarnaast beschikt de PGA sinds 2017 over een speciale paragolfer om mensen met een beperking die willen golfen nog beter te kunnen helpen. Wil je weten welke PGA-professionals gespecialiseerd zijn en wat de mogelijkheden zijn? Mail Jim van Heuven, directeur opleidingen van de PGA Holland.

De NGF ondersteunt clubs en banen op het gebied van golf met een beperking

Golf als revalidatiesport

De NGF en PGA Holland werken samen met revalidatiecentra. Op deze centra werken bewegingsagogen. Zij beschikken over materiaal om golf in revalidatietherapie aan te bieden. Voor informatie over deze centra, neem contact op met Alexander Renders.

Fonds Gehandicaptensport en het Sportfonds Golf

Fonds Gehandicaptensport, de NVG, PGA Holland en de NGF hebben in 2017 het Sportfonds Golf geïntroduceerd om de golfsport toegankelijker te maken voor sporters met een beperking. Met het fonds wordt (financiële) ondersteuning geboden aan golfverenigingen ten behoeve van sporters met een handicap.

In augustus 2020 sprak Alexander Renders van de NGF op ALLsportsradio over golf voor mensen met een beperking en het Sportfonds Golf.

In de uitzending komen ook Monique Kalkman en Jim van Heuven van Staereling van PGA Holland aan het woord. Luister hier naar de gehele uitzending.

Monique Kalkman is de ambassadrice van het Sportfonds Golf. Kalkman is paralympisch kampioen en wereldkampioene in twee verschillende sporten, tafeltennis en rolstoeltennis. In 2009 heeft ze golf opgepakt als onderdeel van haar revalidatie en in 2014 werd ze uitgeroepen tot Disabled Golfer van het jaar. Vanwege haar dwarslaesie maakt Monique gebruik van een paragolfer.

Golf voor kinderen met niet zichtbare beperkingen

In 2015 is de NGF samen met Together4Adventure op Golfclub De Hoge Kleij een pilot gestart om kinderen met een niet zichtbare beperking (zoals ADHD, autisme, ADD) bekend te maken met de golfsport. Op de Gooise Golfclub en Golfclub Liemeer zijn soortgelijke pilots gestart. De deelnemende kinderen én hun ouders zijn razend enthousiast over golf en het effect dat de sport heeft op hun zelfvertrouwen en groepsgevoel.

Golf verbetert de fysieke en mentale gezondheid

Golf voor mensen met een verstandelijke beperking

De NGF werkt, als het gaat om mensen met een verstandelijke beperking die willen golfen, nauw samen met Special Olympics Nederland. In 2018 hebben 40 golfers met een verstandelijke beperking deelgenomen aan de Special Olympics Nationale Spelen op de baan van Golfclub 't Zelle. Iedereen met een verstandelijke beperking die wil gaan golfen kan meedoen en met name golfprofessional Cora van Rongen is actief op het gebied van lesgeven aan mensen met een verstandelijke beperking. Meer informatie? Stuur Alexander Renders een e-mail.

Er is een speciale paragolfer beschikbaar om fysiek beperkten te ondersteunen bij het golfen

Stichting Handicart

In Nederland zijn meer dan 20.000 mensen geregistreerd bij de Stichting Handicart. Deze pashouders kunnen tegen een kleine vergoeding gebruik maken van de meer dan 600 handicarts die verspreid over meer dan 200 golfclubs aanwezig zijn. Meer informatie over de Stichting Handicart.

Topgolf voor mensen met een fysieke beperking

Onder leiding van nationale coach Marcella Neggers traint de nationale selectie op Golfbaan Amelisweerd. Veel van de spelers nemen deel aan de internationale toernooien, georganiseerd door de European Disabled Golf Association. Elk jaar vindt er een EK plaats. In de even jaren een individueel EK en in de oneven jaren een EK voor landenteams. Nederland is bij beide EK’s ruim vertegenwoordigd in diverse categorieën. 

Lid worden van de European Disabled Golf Association (EDGA)

Sinds 2014 is de NGF lid van de EDGA. Hierdoor komen Nederlandse golfers met een fysieke beperking ook in aanmerking voor een EDGA-pas. Deze pas geeft recht op deelname (mits aan de aanvullende wedstrijdvoorwaarden wordt voldaan) aan wedstrijden die vermeld staan op de EDGA-kalender. Indien je hulp nodig hebt bij het aanvragen van een EDGA-pas, mail dan met Hans Arendzen.

Bron: NGF.NL

Donatie doen of subsidie aanvragen?

Ben je als club of stichting van plan om een golftoernooi of -clinic voor mensen met een beperking te organiseren? Of wil je de opbrengsten van je golftoernooi doneren aan golf voor mensen met een beperking? Bel of mail Alexander Renders of neem een kijkje op deze site waar je je toernooi kunt promoten en waar je mogelijkheden kunt vinden voor subsidie van je toernooi.

Stichtingen en organisaties