Golfen met een beperking

De golfsport is een van de weinige sporten waaraan mensen met een (zware) fysieke en/of verstandelijke beperking deel kunnen nemen.

Een toegankelijke sport voor iedereen

Steeds vaker wordt de golfsport gevonden door mensen met een fysieke en/of verstandelijke beperking. Golfen zorgt voor veel van deze mensen voor een aanzienlijke verbetering van hun fysieke en mentale gezondheidstoestand. Wat de mogelijkheden zijn en welke organisaties je hierbij kunnen helpen lees je op deze pagina. 

Gespecialiseerde golfleraren

De PGA Holland heeft de laatste jaren meer dan 50 PGA-professionals opgeleid om les te geven aan mensen met fysieke beperkingen. Daarnaast hebben ze sinds 2017 de beschikking over een speciale paragolfer om mensen met een beperking die willen golfen nog beter te kunnen helpen. Wil je weten welke PGA-professional gespecialiseerd is en wat de mogelijkheden zijn? Mail Jim van Heuven, directeur opleidingen van de PGA Holland.
De NGF ondersteund clubs en banen op het gebied van golf met een beperking

Golf als revalidatiesport

De laatste jaren hebben de NGF en de PGA Holland een samenwerking opgezet met meer dan 20 revalidatiecentra. Op deze centra werken bewegingsagogen die speciaal zijn opgeleid en over materiaal beschikken om golf in revalidatietherapie aan te kunnen bieden. Voor informatie over deze centra, neem contact op met Alexander Renders.

Golf voor mensen met een verstandelijke beperking

De NGF werkt, als het gaat om mensen met een verstandelijke beperking die willen golfen, nauw samen met Special Olympics Nederland. In 2018 hebben 40 golfers met een verstandelijke beperking deelgenomen aan de Special Olympics Nationale Spelen op golfbaan 't Zelle. Iedereen met een verstandelijke beperking die wil gaan golfen kan meedoen en met name golfprofessional Cora van Rongen is actief op het gebied van lesgeven aan mensen met een verstandelijke beperking. Meer informatie? Stuur Alexander Renders een e-mail.

Er is een speciale paragolfer beschikbaar om fysiek beperkten te ondersteunen bij het golfen

Stichting Handicart

In Nederland zijn meer dan 20.000 mensen geregistreerd bij de Stichting Handicart. Deze pashouders kunnen tegen een kleine vergoeding gebruik maken van de meer dan 600 handicarts die verspreid over meer dan 200 golfclubs aanwezig zijn. Meer informatie over de Stichting Handicart.

Lid worden van de European Disabled Golf Association (EDGA)

Sinds 2014 is de NGF lid van de EDGA. Hierdoor komen Nederlandse golfers met een fysieke beperking ook in aanmerking voor een EDGA-pas. Deze pas geeft recht op deelname (mits aan de aanvullende wedstrijdvoorwaarden wordt voldaan) aan de wedstrijden die vermeldt staan op de EDGA-kalender. Indien je hulp nodig hebt bij het aanvragen van een EDGA-pas, mail dan met Hans Arendzen.

Golf voor kinderen met niet zichtbare beperkingen

In 2015 is de NGF samen met Together4Adventure op golfclub De Hoge Kleij een pilot gestart om kinderen met een niet zichtbare beperking zoals ADHD, autisme, ADD, bekend te maken met de golfsport. Op de Gooise Golfclub en Golfclub Liemeer zijn soortgelijke pilots gestart. De deelnemende kinderen én hun ouders zijn razend enthousiast over golf en het effect dat de sport heeft op hun zelfvertrouwen en groepsgevoel.
Golf verbetert de fysieke en mentale gezondheid

Topgolf voor mensen met een fysieke beperking

Onder leiding van Nationale Coach Marcella Neggers traint de nationale selectie op Golfbaan Amelisweerd. Veel van de spelers nemen deel aan de internationale toernooien, georganiseerd door de European Disabled Golf Association. Elk jaar vindt er een EK plaats. In de even jaren een individueel EK en in de oneven jaren een EK voor landenteams. Nederland is bij beide EK’s ruim vertegenwoordigt in de diverse categorieën. 
Bron: NGF.NL

Donatie doen of subsidie aanvragen?

Ben je als club of stichting van plan om een golftoernooi of -clinic voor mensen met een beperking te organiseren? Of wil je de opbrengsten van je golftoernooi doneren aan golf voor mensen met een beperking? Bel of mail Alexander Renders of neem een kijkje op deze site waar je je toernooi kunt promoten en waar je mogelijkheden kunt vinden voor subsidie van je toernooi.

Golfwedstrijden 

 
Wedstrijd
 
 Locatie                
 
Datum              
 
Aanmelden/
meer informatie                        
 
Opmerking       
NGF Openingswedstrijd
De
Peelse
Golf
19
april
www.golf.nl 
(6 weken 
voorafgaand open)
Open
wedstrijd
Nationaal
Kampioenschap
Golfers met een
beperking
Dorhout Mees
18-19
mei
www.golf.nl 
(6 weken 
voorafgaand open)
1e kwalificatie
wedstrijd
Liemeer Special in Golf Bokaal
Golfers met een
verstandelijke
beperking
Liemeer 18
mei
www.golfclubliemeer.nl   
Gelders Disabled
Open
De
Batouwe
25
mei
NGG/BMVG Open
wedstrijd
NGF Disabled
Open
De Pan 1 juni www.golf.nl 
(6 weken
voorafgaand open)
Op uit
nodiging
Europees kampioenschap Teams Spanje 4-6
juni
  Op uit
nodiging
Noordelijke Special Olympics
Golfers met een
verstandelijke
beperking
Holt
huizen 
15
juni
   
Zuid Hollands Disabled Open Leeuwenberg 5 juli Inschrijven  
Brabant Disabled
Open
Stippel
berg
31
augustus
www.brabantsedisabledopen.nl
Open
wedstrijd
Limburg Limitless Golf De
Peelse
Golf
 21
september
www.depeelsegolf.nl  
NGF Slotwedstrijd
Het Rijk 
van 
Nijmegen
29
september
www.golf.nl 
(6 weken
voorafgaand open)
Op uit
nodiging
3e Prise d'Eau G-Golf Open
Golfers met een
verstandelijke
beperking
Prise
d'Eau
28
september 
www.prisedeau-golf.nl
 
 

Stichtingen en organisaties