Golfen met een beperking

De golfsport is een van de weinige sporten waaraan mensen met een (zware) fysieke en/of verstandelijke beperking deel kunnen nemen.

Een toegankelijke sport voor iedereen

Steeds vaker wordt de golfsport gevonden door mensen met een fysieke en/of verstandelijke beperking. Golfen zorgt voor veel van deze mensen voor een aanzienlijke verbetering van hun fysieke en mentale gezondheidstoestand. Wat de mogelijkheden zijn en welke organisaties je hierbij kunnen helpen lees je op deze pagina. 
De NGF organiseert jaarlijks een workshop/inspiratiedag 'Golfen voor mensen met een beperking'. Onderaan deze pagina lees je daar meer over.


Bron: Sophia Revalidatie

Gespecialiseerde golfleraren

De PGA Holland heeft de laatste jaren meer dan 50 PGA-professionals opgeleid om les te geven aan mensen met fysieke beperkingen. Daarnaast hebben ze sinds 2017 de beschikking over een speciale paragolfer om mensen met een beperking die willen golfen nog beter te kunnen helpen. Wil je weten welke PGA-professional gespecialiseerd is en wat de mogelijkheden zijn? Mail Jim van Heuven, directeur opleidingen van de PGA Holland.

Golf als revalidatiesport

De laatste jaren hebben de NGF en de PGA Holland een samenwerking opgezet met meer dan 20 revalidatiecentra. Op deze centra werken bewegingsagogen die speciaal zijn opgeleid en over materiaal beschikken om golf in revalidatietherapie aan te kunnen bieden. Voor informatie over deze centra, neem contact op met Ramon van Wingerden.

Golf voor mensen met een verstandelijke beperking

De NGF werkt, als het gaat om mensen met een verstandelijke beperking die willen golfen, nauw samen met Special Olympics Nederland. In 2016 heeft een golfteam voor het eerst meegedaan aan de Special Olympics in Nijmegen. Iedereen met een verstandelijke beperking die wil gaan golfen kan meedoen, enorm laagdrempelig dus. Het team is voor 2018 al druk aan het trainen voor de volgende editie. Met name golfprofessional Cora van Rongen is actief op het gebied van lesgeven aan mensen met een verstandelijke beperking. Meer informatie? Stuur Myrte Eikenaar een e-mail.


Er is een speciale paragolfer beschikbaar om fysiek beperkten te ondersteunen bij het golfen

Stichting Handicart

In Nederland zijn meer dan 20.000 mensen geregistreerd bij de Stichting Handicart. Deze pashouders kunnen tegen een kleine vergoeding gebruik maken van de meer dan 600 handicarts die verspreid over meer dan 200 golfclubs aanwezig zijn. Meer informatie over de Stichting Handicart.

Lid worden van de European Disabled Golf Association (EDGA)

Sinds 2014 is de NGF lid van de EDGA. Hierdoor komen Nederlandse golfers met een fysieke beperking ook in aanmerking voor een EDGA-pas. Deze pas geeft recht op deelname (mits aan de aanvullende wedstrijdvoorwaarden wordt voldaan) aan de wedstrijden die vermeldt staan op de EDGA-kalender. Indien je hulp nodig hebt bij het aanvragen van een EDGA-pas, mail dan met Hans Arendzen.

Golf voor kinderen met niet zichtbare beperkingen

In 2015 is de NGF samen met Together4Adventure op golfclub De Hoge Kleij een pilot gestart om kinderen met een niet zichtbare beperking zoals ADHD, autisme, ADD, bekend te maken met de golfsport. Op de Gooise Golfclub en Golfclub Liemeer zijn soortgelijke pilots gestart. De deelnemende kinderen én hun ouders zijn razend enthousiast over golf en het effect dat de sport heeft op hun zelfvertrouwen en groepsgevoel.
Golf verbetert de fysieke en mentale gezondheid

Topgolf voor mensen met een fysieke beperking

Onder leiding van Nationale Coach Marcella Neggers traint de nationale selectie op Golfbaan Amelisweerd. Veel van de spelers nemen deel aan de internationale toernooien, georganiseerd door de European Disabled Golf Association. Elk jaar vindt er een EK plaats. In de even jaren een individueel EK en in de oneven jaren een EK voor landenteams. Nederland is bij beide EK’s ruim vertegenwoordigt in de diverse categorieën. 
Bron: NGF.NL

Golfwedstrijden 2018 

 
Wedstrijd

 Locatie
 
Datum
 
Aanmelden/
meer informatie
 
Opmerking
Hanneke Janssen Trofee   Rijswijkse Golfclub  21 april wedstrijd@rijswijksegolf.nl

Open wedstrijd
NGF Openingswedstrijd
De Swinkelsche
28 april
www.golf.nl (6 weken voorafgaand open) 1e kwalificatiewedstrijd
BMVG Batouwe Zoelen
De Batouwe
26 mei
NGG/BMVG Open wedstrijd
Nationaal Kampioenschap
De Oosterhoutse
4 mei
www.golf.nl (6 weken voorafgaand open)
Open wedstrijd
Brabant Disabled Open
Stippelberg
Nnb
http://www.brabantsedisabledopen.nl
Open wedstrijd
NGF Slotwedstrijd
Het Rijk
van
Nijmegen
29 september
www.golf.nl (6 weken voorafgaand open)
Op uitnodiging

Promotie en subsidie voor een golfwedstrijd/toernooi

Ben je als club of stichting van plan om een golftoernooi of -wedstrijd voor mensen met een beperking te organiseren? Neem dan een kijkje op deze site waar je je toernooi kunt promoten en waar je mogelijkheden kunt vinden voor subsidie van je toernooi.

Stichtingen en organisaties