Terug naar Nieuwsoverzicht

Daly in buggy in major: wat zeggen de regels?

15 mei 2019

John Daly mag dit jaar in een buggy meedoen aan het US PGA Championship. Aan een major, ja. Dat roept misschien vragen op over “vervoersregels” in golf. Die proberen we op deze plaats te beantwoorden.

John Daly heeft een kapotte rechterknie; de meniscus is verwijderd en er is sprake van slijtage (artrose). Daly heeft daarom een aanvraag gedaan om het US PGA Championship met een buggy te mogen spelen. Hij zegt dat hij door zijn knieproblemen niet meer dan zes holes wandelend kan spelen.

Daly, voormalig winnaar van het US PGA, beroept zich op de Americans with Disabilities Act. Deze wet (te vergelijken met onze Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte) heeft als doel dat Amerikanen met een beperking gelijke rechten hebben als hun landgenoten.

De PGA of America, de organisator van de major, meldde begin mei dat Daly’s verzoek na een medische keuring is goedgekeurd. De 53-jarige Amerikaan verschijnt dus op 18 mei 2019 in een buggy op de eerste tee van de Black Course van Bethpage State Park. 

Daly wordt gezien als iemand die in aanmerking komt voor de Americans with Disabilities Act omdat de knieproblemen hem “wezenlijk” belemmeren bij één of meer belangrijke levensactiviteiten. Daly wordt belemmerd bij het uitoefenen van zijn beroep en daarom mag hij een golfwagentje gebruiken: zonder buggy kan hij geen geld verdienen.

Pro’s versus amateurs

Het geval Daly betekent dus niet dat elke golfer met pijn in zijn knie nu een buggy kan claimen in een belangrijke wedstrijd. Want twee zaken zijn belangrijk in de casus Daly. Zijn knieproblemen worden niet als een tijdelijke blessure gezien maar als een wezenlijke, langdurige belemmering. Daarnaast is een playing pro zoals Daly voor zijn of haar brood afhankelijk van golfwedstrijden spelen. Een amateurgolfer verdient zijn of haar geld niet met golf.

In amateurgolf geldt in het algemeen, net als in professioneel golf, dat spelers in topwedstrijden geen vervoer mogen gebruiken. Maar golf is ook een inclusieve sport en een sport die vaak bij uitstek goed beoefend kan worden door mensen met een fysieke beperking. Daarom zijn er dispensatieregelingen zodat golfers met een beperking kunnen meedoen aan bepaalde wedstrijden en de NGF Competitie. Lees verder…

NGF Competitie

In bepaalde afdelingen en klassen zijn Handicarts toegestaan, mits de speler in het bezit is van een geldige gebruikerskaart van de Stichting Handicart. Dat staat in het Competitiereglement. (In 2019 betrof het deze afdelingen en klassen: Dames 27-holes tweede klasse, Heren 27-holes tweede tot en met vijfde klasse, Dames Dinsdag 27-holes tweede en derde klasse, Dames senioren tweede tot en met vierde klasse, Dames Senioren 18-holes, Dames senioren tweede tot en met vijfde klasse, Heren Senioren 18-holes, Jeugd 18-holes, Jeugd Par-3 18 holes, Compact Course 36-holes eerste en tweede klasse, Compact Course 18-holes.)

Maar spelers in het bezit van een geldige European Disabled Golf Association-pas (EDGA-pas) en spelers met een ernstige medische conditie mogen, na het indienen van een gedocumenteerd verzoek, in álle afdelingen van de NGF Competitie gebruikmaken van enige vorm van vervoer, mits toestemming is verleend door de NGF.

De dispensatieregeling bestaat al langer. Dankzij de regeling kan Golfer van het jaar 2015 Willem-Aart Vlug meedoen aan de competitie en hetzelfde geldt voor Monique Kalkman, paralympisch en wereldkampioene tafel- en rolstoeltennis. 

NGF Wedstrijden

In de nationale wedstrijden van de NGF mag een speler of caddie geen gebruikmaken van gemotoriseerd vervoer. De “vervoersregel” staat in het NGF Wedstrijdreglement. In het reglement per 1 januari 2019 is de volledige regel zo geformuleerd:

“Tijdens een ronde mag een speler of caddie geen gebruikmaken van gemotoriseerd vervoer, behalve als dit is toegestaan of achteraf is goedgekeurd door de Commissie. Voor een speler die een slag gaat doen, of heeft gedaan, onder de procedure van slag en afstand, is het altijd toegestaan om gebruik te maken van gemotoriseerd vervoer. De speler krijgt de algemene straf voor iedere hole waar deze plaatselijke regel is overtreden. Indien de overtreding tussen twee holes plaatsvindt, geldt de straf op de volgende hole.”

Clubwedstrijden

Het verschilt per club maar er zijn clubwedstrijden waarbij het gebruik van Handicarts niet is toegestaan. Dat is soms wel eens het geval bij de clubkampioenschappen strokeplay of matchplay. De club zelf bepaalt deze vervoersregel en ze worden vastgelegd in het wedstrijdreglement.

Meer over Daly

John Daly is niet de eerste speler die met een golfwagentje mag spelen in een major. Casey Martin kreeg daarvoor toestemming in het US Open van 2012 en 1998. Deze Amerikaanse golfprofessional heeft een aangeboren afwijking in zijn rechterbeen dat bekendstaat als het Klippel-Trenaunay-syndroom. Martin verwierf het recht op een buggy in PGA Tour-wedstrijden na een lange juridische strijd doe eindigde met een uitspraak van de Amerikaanse Hoge Raad. Martin won de rechtszaak dankzij de Americans with Disabilities Act (ADA).

Daly’s verzoek om een buggy te gebruiken in een toernooi is nog niet elke keer goedgekeurd, ondanks de Americans with Disabilities Act (ADA). Het US Senior Open van 2018 ging niet in op Daly’s verzoek. Daly riep daarna op social media dat hij deze major voor senioren nooit meer zou spelen. 

Daly, bekend om zijn talent als golfer maar ook vanwege zijn schandalen met drank, drugs en gokken, won het US PGA Championship in 1991 en mag als oud-winnaar elk jaar meedoen. Hij speelt tegenwoordig vooral op de PGA Tour Champions, het Amerikaanse seniorencircuit voor 50-plussers. Op dat circuit is het gebruik van een golfwagentje toegestaan. De Omega European Masters van 2018 was de laatste wedstrijd die Daly zonder buggy speelde.

De 53-jarige Amerikaan won het US PGA in 1991 en het Brits Open in 1995. 

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.