Inhoud caddie

De golfregels: een toolkit voor clubs

Maak gebruik van onze toolkit: een handig overzicht van alle regelpublicaties en les- en communicatiemateriaal. Aan de hand hiervan kan je als club zorgdragen voor een goede regelkennis bij je (nieuwe) spelers.

Een sport kan niet zonder regels. Het unieke aan golf is dat een speler zijn/haar eigen scheidsrechter is. Daarom is iedere golfer verantwoordelijk om de belangrijkste regels te kennen. Vooral de veiligheidsregels zijn van groot belang. Bij clubs ligt er een verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat alle leden over een goede regelkennis beschikken. 

Nieuwe regels per 1 januari 2023

Op 1 januari 2023 zijn een aantal golfregels gewijzigd. Wat moeten regelcommissies weten? Voor megelcommissies worden de belangrijkste regelwijzigingen hier toegelicht.

De clubpresentatie

Wil je nieuwe golfers het belang van de golfregels uitleggen en toelichten wat er bij het regelexamen komt kijken? Gebruik dan de clubpresentatie van de NGF. Deze presentatie is een introductie tot de golfregels en bevat de belangrijkste regels die iedere golfer moet weten.

Regelpublicaties en de regels online 

De website en regel-app van de R&A

Voor golfers is er de regel-app van de R&A. De teksten in deze gratis app voor smartphones en tablets zijn in het Nederlands.

De app heeft onder meer een visuele zoekfunctie, een plattegrond met de naam 'Regelzoeker'. De Regelzoeker, die ook op deze pagina van de R&A-website is te vinden, is er nu alleen in het Engels maar later in 2023 in het Nederlands.

De volledige regels, in het Nederlands vertaald, zijn te vinden op de app én op de website van de R&A.

Het boek Golfregels (Rules of Golf)

Rules of Golf is het regelboek voor regelcommissies van clubs. Rules of Golf, een boek met illustraties, is in het Nederlands vertaald. De vertaling kan besteld worden op golfboeken.nl. De Engelstalige editie is overigens ook te verkrijgen via golfboeken.nl. 

Official Guide to the Rules of Golf 

Dit Engelstalige boek vervangt het Decisions book van weleer. Het boek kan besteld worden op golfboeken.nl

Clarifications

De R&A en USGA publiceren geregeld "Clarifications", toelichtingen en aanvullingen op de regels. Je vindt de Clarifications op de website van de R&A

Publicaties voor beginners

Jeugd

Er is op dit moment geen boek voor de jeugd. Clubs kunnen zelf regellessen kiezen uit het boek 'Golfregels voor startende golfers' (zie hieronder).

Golfregels voor startende golfers 

De boeken 'Golfregels voor startende golfers' en 'Oefenvragen voor het golfregelexamen' zijn na 2022 één boek. Het nieuwe boek, Golfregels voor startende golfers - editie 2023, inclusief oefenvragen voor het examen, zal naar verwachting half januari 2023 beschikbaar zijn op golfboeken.nl.

Teksten

Deze teksten kunnen gebruikt worden voor communicatiedoeleinden:

Foto's

Op zoek naar foto's voor regellessen of een quiz? Hier vind je foto's van verschillende regelsituaties op de golfbaan.

Websites

Clubs kunnen (proef)examens genereren (Nederlands-, Engels- en Duitstalig) voor hun golfers. Lees hier meer.

Etiquetteposter

Om de veiligheidsregels onder de aandacht te brengen van spelers is een poster ontwikkeld. Print de poster en hang die op in het clubhuis of gebruik de digitale poster. De poster vind je hier.

Regelkennis van spelers vergroten

Er zijn verschillende producten ontwikkeld die clubs en banen kunnen inzetten om de regelkennis van de spelers te vergroten.

Test je regelkennis

Wijs de spelers op dit onderdeel van GOLF.NL. Op de pagina Test je regelkennis vind je series van tien regelvragen. Na het beantwoorden van tien vragen krijgt de speler de juiste antwoorden te zien. Daarna kan men weer een nieuwe quiz doen (klik op 'Genereer tien nieuwe vragen').

Tips voor clubs om regelkennis van golfers te vergroten

Het regelboekje lezen om de regels (beter) te leren spreekt weinig golfers aan. Maar er zijn allerlei leukere manieren om de regelkennis van clubleden te vergroten. Op deze pagina zetten we tien ideeën op een rij.

Matchplay-regelquiz

Op deze pagina vind je een matchplay-regelquiz en meer informatie over de matchplay-regels.

Regelvideo's

Er zijn ook video's gemaakt - zoals het filmpje hieronder - die clubs en banen kunnen gebruiken om de regelkennis van (nieuwe) spelers te vergroten. Bekijk hier alle video's die je kunt inzetten.

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Spelvormen voor clubwedstrijden

Op de pagina Spelvormen voor clubwedstrijden vind je allerlei wedstrijdvormen voor beginners en gevorderde apelers.

Cursussen en webinars

De NGF helpt golfclubs en -banen bij het promoten van de golfregels door geregeld cursussen en workshops te organiseren.

  • Bekijk hier de NGF-kalender.
  • Klik hier voor webinars over de golfregels.
  • Lees hier meer over de cursus Regelcommissaris 1 en Regelcommissaris 2 (Clubreferee).

Opleidingen Regelcommissaris 1 en 2

De NGF organiseert verschillende cursussen voor golfclubs en -banen op het gebied van de golfregels. Raadpleeg hiervoor de NGF-kalender. Vrijwilligers die in een regel- of wedstrijdcommissie (gaan) zitten, kunnen via hun club de cursus 'Regelcommissaris 1’ volgen. In deze praktische tweedaagse cursus worden cursisten ondergedompeld in de regels en kunnen ze na afloop het golfregelexamen afnemen bij beginnende golfers. Het vervolg op deze cursus is de driedaagse cursus 'Regelcommissaris 2' waarbij cursisten veel meer de diepte in gaan met uitdagende spelsituaties in de baan. Na het behalen van deze cursus mag de cursist zich clubreferee noemen en scheidsrechter bij clubwedstrijden zijn. Aan beide cursussen zit een examen vast. Jaarlijks worden er ook zogenaamde RC1- en RC2-opfrisdagen georganiseerd om de regelkennis van iedereen zo veel mogelijk bij te spijkeren.