Inhoud caddie

De golfregels

Maak gebruik van onze toolkit: een handig overzicht van alle regelpublicaties en les- en communicatiemateriaal. Aan de hand hiervan kan je als club zorgdragen voor een goede regelkennis bij je (nieuwe) spelers.

Een sport kan niet zonder regels. Het unieke aan golf is dat een speler zijn/haar eigen scheidsrechter is. Daarom is iedere golfer verantwoordelijk om de belangrijkste regels te kennen. Vooral de veiligheidsregels zijn van groot belang. Bij clubs ligt er een verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat alle leden over een goede regelkennis beschikken. 

Nieuwe regels per 1 januari 2023

Op 1 januari 2023 zijn een aantal golfregels gewijzigd. Wat moeten regelcommissies weten? Voor megelcommissies worden de belangrijkste regelwijzigingen hier toegelicht.

Regelpublicaties en de regels online  

  • Voor golfers is er de regel-app van de R&A. De teksten in deze gratis app voor smartphones en tablets zijn in het Nederlands. De app heeft onder meer een visuele zoekfunctie, een plattegrond met de naam 'Regelzoeker'. De Regelzoeker is ook te vinden op deze pagina van de R&A-website.
  • Regelcommissies vinden de volledige regels, in het Nederlands vertaald, op de website van de R&A en in de regelapp van de R&A.
  • 'Rules of Golf' is het regelboek voor regelcommissies van clubs. Dit boek met illustraties is in het Nederlands vertaald. De vertaling kan besteld worden op golfboeken.nl. De Engelstalige editie is overigens ook te verkrijgen via golfboeken.nl.
  • 'Official Guide to the Rules of Golf', een Engelstalig boek, vervangt het Decisions-boek van weleer. Het kan besteld worden op golfboeken.nl.
  • De R&A en USGA publiceren geregeld 'Clarifications': toelichtingen en aanvullingen op de regels. Je vindt de Clarifications op de website van de R&A

De clubpresentatie

Wil je nieuwe golfers het belang van de golfregels uitleggen en toelichten wat er bij het regelexamen komt kijken? Gebruik dan de clubpresentatie van de NGF. Deze presentatie is een introductie tot de golfregels en bevat de belangrijkste regels die iedere golfer moet weten.

Publicaties voor beginners 

  • Er is op dit moment geen boek voor de jeugd. Clubs kunnen zelf regellessen kiezen uit het boek 'Golfregels voor startende golfers' (zie hieronder).
  • Tot en met 2022 waren er twee losse boeken: 'Golfregels voor startende golfers' en 'Oefenvragen voor het golfregelexamen'. Deze twee publicaties vormen nu één boek: 'Golfregels voor startende golfers - editie 2023'. Dit boek, inclusief oefenvragen voor het examen, is beschikbaar op golfboeken.nl. In de loop van 2024 komt er een nieuwe versie van dit boek beschikbaar.

Het regelexamen oefenen

Nieuwe golfers kunnen hun regelkennis testen en het golfregelexamen oefenen op de GOLF.NL-pagina 'Oefen de golfregels en het regelexamen' én in de app GOLF.NL. Daarnaast is er het boek 'Golfregels voor startende golfers - editie 2023' (zie boven). Dit boek bevat ook oefenvragen voor het examen. Clubs vinden op deze pagina meer informatie over het regelexamen.

Regelkennis van spelers vergroten

Veiligheid en zorg voor de baan

Informatie over de gedragsregels (veiligheid, vlot spel en zorg voor de baan) vind je hier. Om de veiligheids- en gedragsregels onder de aandacht te brengen van spelers is een poster ontwikkeld. Print de poster en hang die op in het clubhuis of gebruik de digitale poster. De poster vind je hier.

Kies je tee

Spelen van de juiste kleur tee leidt tot meer succesbeleving en vlot spel. Meer informatie over de campagne 'Kies de kleur tee die het beste bij je spel past' vind je op de pagina ngf.nl/kiesjetee.

Ready Golf

Ready Golf is een verzameling tips die vlot spel bevorderen. Kijk voor meer informatie op ngf.nl/readygolf

Raadpleeg ook de pagina Baaninrichting en plaatselijke regels: een aanpassing van de golfregels in 2019 biedt kansen om de biodiversiteit in golfbanen te verhogen en de doorstroming van spelers te verbeteren.

Regelfoto's

Op zoek naar foto's voor regellessen of een quiz? Hier vind je foto's van verschillende regelsituaties op de golfbaan.

Regelvideo's

Er zijn allerlei video's gemaakt - zoals het filmpje hieronder - die clubs en banen kunnen gebruiken om de regelkennis van (nieuwe) spelers te vergroten.

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Spelvormen voor clubwedstrijden

Op de pagina Spelvormen voor clubwedstrijden vind je allerlei wedstrijdvormen voor beginners en gevorderde apelers.

Cursussen en webinars

De NGF helpt golfclubs en -banen bij het promoten van de golfregels door geregeld cursussen en workshops te organiseren.

  • Bekijk hier de NGF-kalender.
  • Klik hier voor webinars over de golfregels.
  • Lees hier meer over de cursus Regelcommissaris 1 en Regelcommissaris 2 (Clubreferee).

Opleidingen Regelcommissaris 1 en 2

De NGF organiseert verschillende cursussen voor golfclubs en -banen op het gebied van de golfregels. Raadpleeg hiervoor de NGF-kalender. Vrijwilligers die in een regel- of wedstrijdcommissie (gaan) zitten, kunnen via hun club de cursus 'Regelcommissaris 1’ volgen. In deze praktische tweedaagse cursus worden cursisten ondergedompeld in de regels en kunnen ze na afloop het golfregelexamen afnemen bij beginnende golfers. Het vervolg op deze cursus is de driedaagse cursus 'Regelcommissaris 2' waarbij cursisten veel meer de diepte in gaan met uitdagende spelsituaties in de baan. Na het behalen van deze cursus mag de cursist zich clubreferee noemen en scheidsrechter bij clubwedstrijden zijn. Aan beide cursussen zit een examen vast. Jaarlijks worden er ook zogenaamde RC1- en RC2-opfrisdagen georganiseerd om de regelkennis van iedereen zo veel mogelijk bij te spijkeren.