Inhoud caddie

Etiquette

Met 'etiquette' worden de gedragsregels in golf bedoeld en ze horen bij golf. Respect voor de baan, de spelers en het spel staan hierbij centraal. Simpel gezegd omvat de etiquette een serie richtlijnen die ervoor zorgt dat andere spelers (en jijzelf) veilig en eerlijk kunnen spelen.

Etiquette is belangrijk om golf veilig en leuk te houden. Eigenlijk komen de etiquette-voorschriften op het volgende neer; hou rekening met andere spelers en de baan en zorg dat er veilig gespeeld wordt zodat iedereen van golf en de baan kan genieten. 

Veiligheid staat voorop

Golfers zijn streng als het gaat om waar iemand staat te kijken tijdens een swing, want golfclubs kunnen erg gevaarlijk zijn. Het gebeurt helaas nog steeds dat mensen hierdoor gewond raken. Houd altijd twee meter afstand van iemand die gaat slaan, in de baan of op de drivingrange. Golfballen zijn hard en vliegen snel. In het KLM Open 2014 werd golfer Fabrizio Zanotti getroffen door een bal van een medespeler. Hij verloor zijn bewustzijn en moest met een ambulance naar het ziekenhuis. Het bewees eens te meer dat golf gevaarlijk kan zijn als je niet voorzichtig bent. Neem daarom de volgende twee regels altijd in acht: 1. Sla nooit als je spelers die voor je lopen, zou kunnen raken. 2. Roep altijd hard ‘FORE’ als een bal de verkeerde kant op gaat richting een andere golfer of toeschouwer, ook als je zelf de bal niet sloeg.

Help golfers bij het toepassen en uitleggen van de etiquette zodat het geen negatieve associatie voor ze wordt

Speeltempo

Zoveel tijd als de pro’s op tv voor hun slag nemen, zoveel tijd heeft een gemiddelde golfer niet nodig. Sterker, het doet meer kwaad dan goed voor zijn of haar spel. Het promoten van klaar staan als je aan de beurt bent en zo niet wie is dat wel en mag daarom voorgaan (Ready Golf) is belangrijk om plezier en snelheid in het spel te houden. Maar ook: zet je tas alvast aan de goede kant van de green en laat spelers door die achter jou zijn als je te veel afstand verliest op de groep voor je. Kijk mee met de geslagen ballen van je medespelers, het kan een hoop tijd schelen bij het zoeken. Allemaal etiquette-voorschriften die helpen om golf leuk en uitdagend te houden.

Zorg voor de baan

Leg losgeslagen plaggen terug, hark de bunker aan en repareer pitchmarks. Het duurt namelijk weken voordat een niet-gerepareerde pitchmark is hersteld. Op elke baan staan richtingaanwijzers die aangeven waar je met je kar of buggy mag komen. En als je putt met de vlag in de hole, haal dan daarna op een zorgzame manier de bal uit de hole: met je vingers.