Inhoud caddie

Het golfregelexamen

Het golfregelexamen is een eerste stap in golf met als doel dat nieuwe golfers veilig en vlot spelen en de basisregels kennen. Het examen is een voorwaarde voor het behalen van een handicap. Op deze pagina informeren we golfclubs over het NGF-golfregelexamen.

Algemene informatie

Het examen is schriftelijk - multiple choice - en bestaat uit 30 vragen, waarvan tien etiquettevragen, 19 regelvragen en één vraag over Stableford. Iemand mag maximaal 60 minuten over het examen doen en is geslaagd wanneer hij/zij 23 van de 30 vragen goed heeft beantwoord. 

  • Golfclubs kunnen regellessen organiseren voor nieuwe golfers. Die regellessen worden bij voorkeur in de baan gegeven. Bij deze bijeenkomsten kan de clubpresentatie van de NGF gebruikt worden. Deze presentatie is een introductie tot de golfregels en bevat de belangrijkste regels die iedere golfer moet weten. De clubpresentatie vind je op deze pagina.
  • Starters kunnen het golfregelexamen oefenen in de app GOLF.NL en op de website GOLF.NL.
  • De examens mogen volgens het Reglement Handicap 54 bij hoge uitzondering (bij dyslectische personen) mondeling afgenomen worden. 
  • Voor jeugd tot 14 jaar zijn er negen voorgeschreven ‘Regellessen in de praktijk’, waarin de regelkennis wordt getest. Als een speler alle lessen heeft gevolgd, is hij/zij geslaagd voor het golfregelexamen. Uiteraard kan in sommige gevallen de examinator het golfregelexamen mondeling afnemen.
  • Clubs kunnen (proef)examens genereren (Nederlands-, Engels- en Duitstalig) via de website club.ngfgolfregelexamen.nl. Clubs hebben een gebruikersnaam en wachtwoord voor deze website.

Recente veranderingen

Sinds 9 juli 2024 hebben nieuwe golfers de volgende keuze:

  • Een nieuwe golfer kan het golfregelexamen op een club in zijn buurt doen op de eerstvolgende datum dat er examens worden afgenomen.
  • Een nieuwe golfer kan het golfregelexamen doen via de app GOLF.NL waar en wanneer hij/zij dat wil. Dit is ook mogelijk als een nieuwe golfer nog niet lid is van een golfclub. De nieuwe golfer moet wel eerst de app GOLF.NL downloaden en een account aanmaken als hij/zij dat nog niet heeft gedaan.
Onboarding in de app GOLF.NL 

In alle gevallen is het sinds 9 juli 2024 toegestaan om regelpublicaties te raadplegen tijdens het regelexamen. Hiermee volgt Nederland buitenlandse golffederaties die een ‘openboekexamen’ al langere tijd toestaan omdat golfers te allen tijde, ook in de baan, een regelapp of het regelboek mogen raadplegen. Het gaat erom dat nieuwe golfers een goede basiskennis van de regels verwerven zodat ze veilig, vlot en met plezier leren spelen. Om dit te bereiken moet de focus op een brede opleiding liggen, op een reeks golf- en regellessen, en niet alleen op het examen. Als kandidaten bij het examen gebruik willen maken van regelpublicaties, dan wordt met name de app Golfregels van de R&A aanbevolen. Deze app is gratis, in de Nederlandse taal en gebruiksvriendelijk. De R&A-app is het gemakkelijkste regelhulpmiddel in de baan. Daarom is het goed dat nieuwe golfers in een vroeg stadium de weg leren kennen in de app. Examenkandidaten mogen desgewenst ook NGF-golfregelboeken raadplegen. Deze zijn te vinden op de website golfboeken.nl onder de kop ‘Golfregels’.

Nieuwe golfers die een account in de app GOLF.NL aanmaken, worden geïnformeerd over het belang van de golfregels en over het golfregelexamen als een van de stappen die deel uitmaken van hun golfreis. Ze worden aangemoedigd om te oefenen voor het regelexamen, wat mogelijk is in de app GOLF.NL en op de website GOLF.NL. Ze worden in de app ook gewezen op filmpjes en artikels op GOLF.NL waarin de (gedrags)regels worden toegelicht. 

De kracht van het regelexamen via de app GOLF.NL

Met het digitale regelexamen spelen we in op een behoefte bij mensen die de sport in hun eigen tempo willen leren en het examen op een zelf gekozen moment willen doen. Onder deze mensen zijn veel jongeren en deze groep winnen we graag voor de golfsport. We verwijzen hiervoor naar de strategie van de NGF en de campagne Welcome to the club.

Onboarding in de app GOLF.NL 

De gewone methode van examineren (op de club met een geprinte vragenlijst) blijft bestaan. Maar het is belangrijk voor de verjonging van de golfsport dat we alle enthousiaste nieuwe golfers digitaal gemak bieden en dat ze geen drempels ervaren.

We bieden nieuwe golfers nu een keuze: het golfregelexamen op een club doen of het golfregelexamen doen via de app GOLF.NL. Met dit 'tweesporenbeleid' spelen we in op de behoefte van verschillende doelgroepen. Sommige mensen - vooral jongeren - willen snel de eerste stappen in golf zetten. Andere nieuwe golfers hebben minder 'haast' en volgen graag regelcursussen voordat ze examen doen. Het is belangrijk dat beide doelgroepen bediend worden.

De cijfers laten zien dat er bij een deel van de nieuwe golfers duidelijk een grote behoefte is om het regelexamen te kunnen doen via de app GOLF.NL (voordat ze lid worden van een club of kort nadat ze lid zijn geworden van een club).De app GOLF.NL telde begin december 2024 ruim 8.000 'light users' (personen met interesse in de golfsport die nog niet lid zijn van een golfclub). Bijna een kwart van die mensen had op dat moment het golfregelexamen via de app doorlopen en gehaald.

award online regelexamen in de app GOLFNL

Het is gunstig als enthousiaste nieuwe golfers in een vroeg stadium het examen kunnen doen. Tien van de dertig vragen in het examen gaan over de gedragsregels (veiligheid, een vlot speltempo en zorg voor de baan). Hoe eerder starters gaan oefenen voor het examen en het examen doen, hoe eerder ze kennis nemen van de gedragsregels. Hoe eerder ze zich thuis voelen op een golfbaan en weten wat van hen verwacht wordt, hoe eerder ze plezier in golf zullen ervaren.

Het is overigens niet zo dat alle nieuwe golfers meteen slagen als ze het regelexamen in de app GOLF.NL doen. Ongeveer 70 procent van de golfers die het examen via de app GOLF.NL doet, slaagt in één keer. Wie niet meteen slaagt, wordt aangemoedigd om zich beter te verdiepen in de regels en opnieuw te oefenen voor het examen.

De ervaringen van een startende golfster met de app GOLF.NL
"Tijdens en na mijn golflessen heb ik heel veel gehad aan de app: deze motiveerde mij tussen de proefles en mijn eerste echte golfles om alvast met de etiquette/regels aan de slag te gaan. Ook het tellen van Stablefordpunten werd eenvoudiger om te gaan leren, begrijpen en toepassen."

Een best practice
Bij Hooge Graven Golfclub Ommen worden nieuwe golfers op een goede wijze bij de hand genomen. De nieuwe golfers volgen twee regellessen die gegeven worden door de handicap- en regelcommissie. Les 1 gaat vooral over veiligheid en snelheid in de baan en behoud van de baan. En nieuwe golfers leren hoe ze zich kunnen voorbereiden op het regelexamen. Les 2 is in de baan; hierbij worden de regels uitgelegd aan de hand van praktijkvoorbeelden. Na de twee lessen mogen de nieuwe golfers thuis het digitale regelexamen in de app GOLF.NL doen. Daarnaast heeft iedere nieuwe golfer een begeleider. De begeleiders maken de nieuwe golfers wegwijs in de vereniging. Zo nodig besteden de begeleiders ook nog aandacht aan de gedragsregels (veilig en vlot spel en zorg voor de baan).

Infographics van Hooge Graven voor startende golfers

Voordelen voor golfers én clubs

De digitalisering van het regelexamen maakt het examen toegankelijker voor golfers. Maar ook clubs hebben er baat bij dat golfers het examen via de app GOLF.NL doen. De digitalisering van het examen bespaart regelcommissies tijd die gestoken kan worden in goede ondersteunende regellessen voor én na het regelexamen, bij voorkeur praktijklessen. Door het regelexamen te doen, leert een nieuwe golfer in theorie de belangrijkste golfregels en gedragsregels. Maar de regels leer je gemakkelijker en beter in de praktijk (in de baan). Vooral nieuwe golfers zijn zeer gebaat bij ondersteunende regellessen met een nadruk op veilig en vlot spel en zorg voor de baan. Door extra aandacht voor wat vroeger onder de kop ‘etiquette’ in het regelboek stond, waarborgen we veiligheid voor alle spelers, een goede doorstroming in de baan en aandacht voor divots, pitchmarks en voetsporen in bunkers.

Vervolgstappen

De modernisering van het regelexamen krijgt de komende jaren een vervolg. In de toekomst zal het examen vervangen worden door een e-learning. Lees hierover meer in de FAQ onderaan deze pagina. Heb je na het lezen van deze Q&A nog vragen, aarzel dan niet om contact op te nemen met Robert Hage via het mailadres robert.hage@ngf.nl.

Veelgestelde vragen

Recent gezette stappen 

  1. In mei 2023 werd het voor nieuwe golfers mogelijk om individueel via de app GOLF.NL het golfregelexamen te doen, als een alternatief voor examens die op een club afgenomen worden (met een geprinte vragenlijst en meestal klassikaal). Tot 9 juli 2024 waren er twee voorwaarden als een nieuwe golfer het examen via de app wilde doen. Hij (zij) moest al lid zijn van een golfclub en de golfclub moest toestemming verlenen. Het digitale regelexamen voorzag in een behoefte bij golfers en bij clubs. Er waren in juni 2024 128 clubs die gebruik maakten van de nieuwe methode om het regelexamen af te nemen. 
  2. In april 2024 is de app GOLF.NL vernieuwd. De app is sinds 16 april 2024 toegankelijk voor iedereen. Voor mensen die willen weten of de golfsport iets voor hen is. En voor mensen die hun eerste stappen zetten in golf. De vernieuwde app begeleidt starters bij elke stap in hun loopbaan als golfer, van een eerste golfles tot het bijhouden van een handicap. De app leidt starters naar banen en clubs in hun buurt en moedigt bijvoorbeeld ook aan om de regels te oefenen en vervolglessen te nemen. (Lees hier meer over de vernieuwing van de app.) De vernieuwing van de app maakte stap 3 mogelijk. Stap 3 is gezet omdat het regelexamen via de app GOLF.NL in de periode mei 2023-juni 2024 in een grote behoefte bleek te voorzien.
  3. Sinds 9 juli 2024 kunnen nieuwe golfers het regelexamen via de app doen ook als ze nog geen lid zijn van een club. Met het vervallen van de voorwaarde dat een starter al lid van een club is, is er dus ook niet langer een akkoord van een golfclub nodig. Met stap 3 wordt ingespeeld op een behoefte bij een deel van de nieuwe golfers: mensen die de sport in hun eigen tempo willen leren en het regelexamen op een zelf gekozen moment willen doen. De oude methode van examineren (op de club met een geprinte vragenlijst) blijft gewoon bestaan. Veel golfers hebben een voorkeur voor de oude methode.

Nieuwe golfers hebben dus sinds 9 juli 2024 een keuze en die keuze is heel duidelijk:

  • Een nieuwe golfer kan het golfregelexamen op een club in zijn/haar buurt doen op de eerstvolgende datum dat er examens worden afgenomen.
  • Een nieuwe golfer kan het golfregelexamen doen via de app GOLF.NL waar en wanneer hij dat wil.

Vervolgstappen

Het golfregelexamen is een eerste stap in golf met als doel dat nieuwe golfers veilig en vlot spelen en de basisregels kennen. Om dat doel beter te bereiken wordt het multiple-choice examen in de nabije toekomst vervangen door een e-learning: een online opleiding. 

Een e-learning met uitlegvideo's en afbeeldingen van golfsituaties leent zich goed om de volgende doelen te bereiken.

  • Het regelexamen als een brede introductie in golf: de nieuwe golfer leert in de e-learning meer dan alleen de regels rondom veilig en vlot spel en de basisregels. De nieuwe golfer leert ook iets over de tradities en ongeschreven regels van de golfsport zodat hij/zij zich sneller op een golfbaan thuisvoelt. 
  • Een leerproces waarbij nieuwe golfers de stof goed opnemen en niet alleen maar dingen uit hun hoofd leren.
  • Een leertraject dat minder beangstigend is dan een examen of een toets. Een e-learning doorloop je stap voor stap in je eigen tempo. Je bekijkt video's en foto's.
  • Een toegankelijker leertraject dat leidt tot een betere praktische kennis van de regels en gedragsregels bij nieuwe golfers.

Er komt niet alleen een e-learning 'Introductie in golf' (over de sport, de gedragsregels en de basisregels), er komt bijvoorbeeld ook een e-learning 'Spijker je regelkennis bij' (een soort apk) en een e-learning 'Wedstrijden spelen' (over de regels die je moet kennen als je gaat meedoen aan competitieve wedstrijden). De e-learning 'Introductie in golf' zal als vervanging van het regelexamen verplicht worden. Vervolg-e-learnings kunnen op vrijwillige basis gedaan worden. In de app GOLF.NL zal getoond worden welke e-learnings een golfer met succes doorlopen heeft.

Golfers krijgen dus in de toekomst continue bijscholing op het gebied van de regels aangeboden, via e-learnings. Golfers zullen tijdens hun golfreis geregeld gestimuleerd worden om zich verder te bekwamen in de golfregels. Dat stimuleren gebeurt vooral via de app GOLF.NL, maar ook op de website GOLF.NL en via nieuwsbrieven.

De gedachte achter e-learnings voor verschillende niveaus is dat een golfer langzaam maar zeker meer interesse in de golfregels krijgt. Het is heel belangrijk dat een nieuwe golfer snel de basisregels en gedragsregels leert. Daarom zal elke nieuwe golfer de e-learning 'Introductie in golf' moeten doorlopen. De golfregels die zelfs voor gevorderden ingewikkeld zijn, zijn nog niet besteed aan een golfer die net begint met de sport. Maar zodra een nieuwe golfer gegrepen is door de sport zal deze persoon meer willen weten van de golfregels. Dan moeten er dus aantrekkelijke 'online vervolgopleidingen' zijn op het gebied van de regels. Die vervolg-e-learnings zullen aangeboden worden.

De vervanging van het regelexamen door een e-learning en vervolg-e-learnings zal toegelicht worden in toekomstige algemene vergaderingen van de NGF en in berichten op ngf.nl. Al in een eerdere fase zal de NGF een groep golfclubs en -banen om input vragen.

Algemeen 

Digitale diensten zijn onontbeerlijk om het doel van het NGF-beleidsplan te bereiken: een gezonde golfsport op de lange termijn. Jongere generaties maar ook oudere golfers verwachten digitaal gemak. Met het faciliteren van een online examen/online leertraject spelen we in op een behoefte van de doelgroep die we voor golf moeten winnen, mensen tussen de 25 en 50 jaar.

Een bovenliggend doel van de NGF is om de start in golf zo overzichtelijk mogelijk te maken. Het is belangrijk dat nieuwe golfers goed begrijpen hoe het traject golflessen-golfbaanpermissie-golfregelexamen-handicap 54 werkt en waar ze hiervoor terecht kunnen. De app GOLF.NL speelt hierbij een grote rol. De app biedt duidelijkheid en het digitale gemak dat mensen aanspreekt. De app volgt de golfloopbaan van iedere nieuwe speler en zal iedere nieuweling aanmoedigen om de volgende stap in zijn/haar golfloopbaan te nemen. Dankzij de app is de startende golfer vanaf het begin in beeld en is het mogelijk om hem/haar goed bij de hand te nemen en te begeleiden.

Ja, dit mag sinds 9 juli 2024. Nieuwe golfers hebben sinds 9 juli 2024 een keuze.

  • Een nieuwe golfer kan het golfregelexamen op een club in zijn buurt doen op de eerstvolgende datum dat er examens worden afgenomen.
  • Een nieuwe golfer kan het golfregelexamen doen via de app GOLF.NL waar en wanneer hij/zij dat wil.

Een nieuwe golfer kan de app GOLF.NL downloaden en een account aanmaken voordat hij/zij lid is van een golfclub. Nieuwe golfers die nog geen lid zijn van een club en die nog niet begonnen zijn met een Golfstart-cursus krijgen in de app GOLF.NL een aparte status (een ‘light user' status). Een nieuwe golfer krijgt pas een Golf Service Nummer (GSN) zodra hij/zij een Golfstart-cursus volgt óf lid wordt van een club.

Met een goed aanbod aan regelcursussen kunnen golflubs ervoor zorgen dat golfers van alle niveaus hun regelkennis vergroten. Lees hierover meer in de antwoorden op de vragen hieronder. Golfers worden ook in de app GOLF.NL en in nieuwsbrieven van GOLF.NL aangemoedigd om hun regelkennis bij te spijkeren.

Deze kwestie wordt ook geadresseerd in andere vragen in deze FAQ. Het korte antwoord is: een regelcommissie is net zo belangrijk en 'nodig' als voor de invoering van het digitale examen.

Het is belangrijk dat elke club beschikt over personen die geslaagd zijn voor het examen Regelcommissaris 1 en 2. Dit wordt omschreven in het huishoudelijk reglement van de NGF. En in dit reglement lees je bijvoorbeeld ook over alle zaken waarvoor de regelcommissie verantwoordelijk is. Een van de taken is het bijbrengen van regelkennis bij de golfers. Maar een regelcommissie heeft ook andere verantwoordelijkheden, bijvoorbeeld de inrichting van de golfbaan en het opstellen van de plaatselijke regels.

Wat betreft de taak om leden regelkennis bij te brengen: met de digitalisering van het regelexamen wint de regelcommissie tijd om deze taak gerichter in te vullen. Het golfregelexamen is voor nieuwe golfers een belangrijke eerste introductie tot de regels, met als belangrijkste doel dat ze leren over veiligheid, vlot spel en zorg voor de baan zodat ze met plezier golf kunnen gaan spelen. Het is goed om een cursus aan te bieden die leden voorbereidt op het regelexamen, want de praktijk leert dat een deel van de leden behoefte heeft aan zo'n cursus.

Maar met het examen begint de regeleducatie van een nieuwe golfer eigenlijk pas. Het doel is om de regelkennis van golfers stap voor stap te vergroten. Want niet alleen nieuwe golfers zijn zeer gebaat bij regellessen, dit geldt ook voor enthousiaste spelers die hun handicap verlagen en wedstrijden gaan spelen. Niet alle leden zullen behoefte hebben aan regelcursussen maar een deel zal wel intersse hebben.

Het doel om de regelkennis van alle leden te vergroten wordt het beste bereikt met regelcursussen in de praktijk (in de baan) die gegeven worden door deskundigen: de regelcommissies van golfclub. Iedereen leert de regels sneller als in de praktijk wordt getoond hoe je moet handelen, als in de baan wordt getoond wat mag en wat moet. 

Wat ook bijdraagt aan meer regelkennis bij nieuwe leden is een mentorsysteem. Dit is een systeem waarbij iedere beginnende golfer een ervaren lid als mentor krijgt. De mentor helpt de nieuwe golfer bij de eerste stappen in golf. De mentor heeft ook een zekere verantwoordelijkheid om het nieuwe lid de gedragsregels en basisregels bij te brengen. De mentor maakt de beginner wegwijs in de baan en vereniging en zorgt ervoor dat de nieuwe golfer zich thuis gaat voelen.

Lees meer in de FAQ hieronder: "Hoe kunnen we nieuwe golfers nu nog motiveren om regelcursussen op de club bij te wonen?"

Een goed aanbod aan regelcursussen dat inhaakt op de nieuwe situatie kan rekenen op belangstelling.

Het golfregelexamen zou voor nieuwe golfers niet een stok achter de deur moeten zijn om deel te nemen aan een regelcursus. Maar het is uiteraard wel goed om een regelcursus aan te bieden voor alle nieuwe golfers die hiervoor wel belangstelling hebben. Nog steeds hebben veel nieuwe golfers wel interesse in zo’n cursus die ze helpt om het golfregelexamen gemakkelijk te halen.

Maar het is belangrijk om regellessen te organiseren voor alle golfers, zowel golfers die het regelexamen nog niet gehaald hebben als golfers die het regelexamen al wel gehaald hebben. De focus zou moeten liggen op een brede opleiding, op golf- en regellessen voor alle niveaus. In golflessen en -cursussen, zowel voor beginners als gevorderden, zou er ook aandacht moeten zijn voor de regels.

Nieuwe golfers zijn vooral gebaat bij ondersteunende regellessen met een nadruk op veilig en vlot spel en zorg voor de baan. Door extra aandacht voor wat vroeger onder de kop ‘etiquette’ in het regelboek stond, waarborgen we veiligheid voor alle spelers, een goede doorstroming in de baan en aandacht voor divots, pitchmarks en voetsporen in bunkers. Idealiter leren nieuwe golfers in eerste instantie ook de basisregels (hoe te handelen bij een bal in een hindernis, een bal out of bounds, etc.) maar het gaat er vooral om dat nieuwe golfers plezier krijgen in de sport en weten wat er van hen verwacht wordt als het gaat om veiligheid, speltempo en zorg voor baan. Als ze dat weten, dan voelen ze zich thuis op een golfbaan.

Het is goed om te beseffen dat er verschillende soorten nieuwe golfers zijn. Een deel wil de sport in een eigen tempo leren en het regelexamen op een zelf gekozen moment doen. Deze nieuwe golfers worden bediend met het regelexamen via de app GOLF.NL. In de app GOLF.NL wordt deze groep blijvend aangemoedigd om hun regelkennis te vergroten. En een deel van hen zal misschien wel na het behalen van het golfexamen interesse tonen in regelopfriscursussen waarmee ze hun regelkennis kunnen vergroten. Dat geldt zeker voor de nieuwe golfers die gegrepen worden door de sport, hun handicap willen verlagen en wedstrijden willen gaan spelen.

Een ander deel van de nieuwe golfers leert golf liever in een rustig tempo en staat vanaf het eerste begin al open voor regelcursussen. Zij worden graag goed begeleid door een club voordat ze het regelexamen gaan doen maar ook nadat ze geslaagd zijn.

Een goed aanbod aan regelcursussen - gericht op verschillende doelgroepen én verschillende niveaus (van beginners tot gevorderden) - kan rekenen op belangstelling. Denk bijvoorbeeld aan een gevarieerd aanbod zoals hieronder:

  • Gratis introductiebijeenkomst. Dit is een periodieke cursus van 1 uur voor starters. We leggen uit welke stappen je moet ondernemen om handicap 54 te behalen en behandelen de belangrijkste golfregels. Als je deze cursus bijwoont, weet je precies wat je staat te wachten en voel je je snel thuis op een golfbaan.
  • Bereid je voor op het regelexamen. Deze praktijkcursus stoomt je klaar voor het golfregelexamen zodat je gemakkelijk slaagt. De regelcursus wordt deels in de baan gegeven want door het zien van praktijksituaties leer je de regels het snelst en het best. Ook leren we hoe je snel een regel opzoekt in de regelapp van de R&A.
  • Regelopfriscursus. Wil je je kennis van de golfregels opfrissen of je regelkennis vergroten? In deze praktijkcursus leggen we de regels uit in de golfbaan. Je leert hoe je verder moet spelen in verschillende situaties en hoe je de regels in je voordeel kunt toepassen. Ook leren we hoe je snel een regel opzoekt in de regelapp van de R&A.
  • Wedstrijden en de golfregels. Als je meedoet aan een wedstrijd moet je volgens de regels spelen. In deze cursus worden de belangrijkste regels behandeld en leren we hoe je snel een regel opzoekt in de regelapp van de R&A.
  • Leer de regels spelenderwijs. Wij organiseren instapwedstrijden voor beginners en handicappers 36-54 waarbij er in elke flight een ervaren lid meespeelt die de regels goed kent en de minder ervaren leden helpt bij het juist toepassen van de regels. Zo leer je de regels terwijl je speelt, zonder dat je er moeite voor hoeft te doen.
  • De matchplayregels. Dit is een regelcursus voor competitiespelers en andere belangstellenden. Ook leren we hoe je snel een regel opzoekt in de regelapp van de R&A.

Breng je aanbod aan regelcursussen goed onder de aandacht (ook via social media) en experimenteer ook om erachter te komen wat goed werkt.

Het is goed om te beseffen dat golfers tegenwoordig in een mum van tijd een regel kunnen opzoeken op hun telefoon via de gratis regelapp van de R&A. Deze app is een zeer gemakkelijk regelhulpmiddel en zou in alle regelcursussen aandacht moeten krijgen zodat iedereen leert hoe je snel kunt opzoeken hoe je in bepaalde regelsituaties moet handelen.

Zodra een nieuwe golfer een account in de app GOLF.NL heeft aangemaakt, ziet hij/zij in de tijdlijn van de app allerlei berichten. 

Bij nieuwe golfers die het regelexamen nog niet hebben gehaald, zijn veel van de berichten in de app erop gericht dat de beginnende golfer zich in de regels verdiept: zodat de nieuwe golfer voldoende kennis van de gedragsregels en basisgolfregels opdoet voor hij/zij het golfregelexamen doet en op een golfbaan gaat spelen. 

In de tijdlijn worden nieuwe golfers aangemoedigd om oefenexamens te doen. Maar in de app worden nieuwe golfers ook gestimuleerd om een aantal video's over de regels te bekijken en teksten over de regels te lezen.

In de app worden starters bijvoorbeeld aangemoedigd om de video Wat moet ik weten over de golfregels? te bekijken. Op de pagina waar deze video staat worden nieuwe golfers erop gewezen dat voor het plezier in golf van belang is dat je de gedragsregels kent (veilig spel, vlot spel en zorg voor de baan).

Golfers worden in de app bijvoorbeeld ook op deze video's gewezen:

En in de communicatie met nieuwe golfers wordt deze groep ook gestimuleerd om regellessen van de golfclub te volgen. 

Wil je zelf zien wat een nieuwe golfer op zijn/haar tijdlijn ziet? Dat is mogelijk, maar daarvoor moet je met een tweede e-mailadres een tweede account in de app GOLF.NL aanmaken. Log uit met het e-mailadres dat je nu gebruikt voor de app. Maak vervolgens een account in de app GOLF.NL aan met je tweede e-mailadres. Als je in de app hebt rondgekeken, kun je weer uitloggen. Daarna log je weer in met je eerste e-mailadres. 

Het is aan te bevelen dat je startende golfers goed informeert (bij kennismakingen, op de website van je club of baan, in nieuwsbrieven en op social media). Leg uit hoe het golfregelexamen werkt en vertel welke regelcursussen je als club/baan verzorgt. Bij voorkeur organiseert een club vooral praktijklessen, want in de praktijk leert de golfer meteen de juiste toepassing van gedragsregels en basisregels.

Daarnaast is het een goed idee om nieuwe golfers op de website en in nieuwsbrieven goede tips geven en te wijzen op nuttige informatie en links. Bijvoorbeeld:

Golfers met meer ervaring kun je wijzen op de regel- en handicappagina's op de website GOLF.NL

afbeelding in de app GOLF.NL 

Als een nieuwe golfer die nog niet lid is van een club het regelexamen via de app GOLF.NL haalt, dan ontvangt deze nieuwe golfer een certificaat van slagen in de app. Dat certificaat wordt getoond in de app van de nieuwe golfer.

award online regelexamen in de app GOLFNL

Zodra deze nieuwe golfer lid wordt van een club, kan hij/zij dit certificaat tonen aan de club. De club kan vervolgens in de clubsoftware alle gegevens van de nieuwe golfer invoeren (naam en adres). De gegevens in de clubsoftware van deze nieuwe golfer wordt vervolgens gesynchroniseerd met de gegevens van de golfer in de NGF-database.

Een club krijgt een mail als een lid van de club het regelexamen via de app GOLF.NL heeft behaald.

Sinds 9 juli 2024 is er geen actie van de club meer vereist in Caddie (caddie.ngf.nl): het is niet meer nodig om “examens klaar te zetten in de app”. Maar de club ziet in Caddie onder de knop ‘regelexamen’ nog steeds een overzicht. In dit overzicht staan alle leden van de club die het regelexamen nog niet hebben gehaald. Elke club heeft één gebruikersnaam voor caddie.ngf.nl, met een bijbehorend wachtwoord. Meestal beschikt het secretariaat of de manager over deze gegevens. 

Nieuwe golfers die nog geen lid zijn van een club en die nog niet begonnen zijn met een Golfstart-cursus krijgen in de app GOLF.NL een aparte status (‘light user’). Een nieuwe golfer krijgt pas een GSN zodra hij een Golfstart-cursus volgt óf lid wordt van een club. Als een nieuwe golfer lid van jouw club mag worden, neem dan het bestaande GSN van deze golfer over in de clubsoftware. 

Informeer de leden van je club goed over alle facetten van de start in golf (op de website, in nieuwsbrieven en op social media). Vertel daarbij onder meer hoe je leden het golfregelexamen kunnen doen en maak duidelijk dat ze hierbij regelpublicaties mogen raadplegen. Informeer alle leden zo goed mogelijk over het aanbod aan regellessen, voor beginners en gevorderden. Promotie van de R&A-regelapp (bij het doen van het examen en nadat men het examen heeft gehaald) wordt aanbevolen omdat deze applicatie ontwikkeld is voor smartphones en tablets en zeer gebruiksvriendelijk is. Promotie van de app GOLF.NL onder nieuwe leden wordt op prijs gesteld. Clubs hebben er voordeel bij als hun leden een app-account hebben. In de app worden golfers geactiveerd en gestimuleerd op het gebied van lessen, spelen en regelkennis. 

Uit een enquête die in coronatijd is gehouden, bleek dat een klein aantal clubs een financiële bijdrage vraagt voor het golfregelexamen. Het verdient aanbeveling om het regelexamen kosteloos aan te bieden zodat een nieuwe golfer bij de start in golf zo weinig mogelijk financiële drempels tegenkomt. Als een club toch kosten in rekening brengt, dan is een uitleg op zijn plaats waarom de club geld vraagt voor het examen. In die uitleg moet duidelijk worden gemaakt dat de NGF niet verantwoordelijk voor de kosten is; het regelexamen wordt door de NGF gratis aangeboden aan haar leden, de clubs.

Zodra een nieuwe golfer het golfregelexamen in de app GOLF.NL start, krijgt hij één uur de tijd om alle vragen te beantwoorden. Meteen na het indienen van het examen ziet de golfer in de app of hij is geslaagd. Als een nieuwe golfer het examen doet via de app GOLF.NL en niet slaagt, dan kan hij op elk gewenst moment opnieuw een poging doen. DE golfer wordt aangemoedigd om zich in de regels te verdiepen en opnieuw te oefenen voor het examen.