Inhoud caddie

Het golfregelexamen

Het golfregelexamen is een eerste stap in golf met als doel dat nieuwe golfers veilig spelen en de basisregels kennen. Het examen is een voorwaarde voor het behalen van een handicap. Op deze pagina informeren we golfclubs over het NGF-golfregelexamen.

Het examen is schriftelijk - multiple choice - en bestaat uit 30 vragen, waarvan tien etiquettevragen, 19 regelvragen en één vraag over Stableford. Iemand mag maximaal 60 minuten over het examen doen en is geslaagd wanneer hij of zij 23 van de 30 vragen goed heeft beantwoord.

De examens worden bij voorkeur op de club afgenomen, maar het is ook toegestaan om het regelexamen online af te nemen. Meer hierover lees je verderop. De examens mogen volgens het Reglement Handicap 54 bij hoge uitzondering (bij dyslectische personen) mondeling afgenomen worden. 

In de aanloop naar regelexamens organiseren clubs regelinstructiebijeenkomsten om de golfer te helpen bij het praktisch toepassen van de regels in de baan. Mochten de regellessen binnen worden gegeven, dan beschikt de NGF over een presentatie over het golfregelexamen. Een presentatie met filmpjes, plaatjes en uitleg die overeenkomen met het boek ‘Golfregels voor startende golfers’. ‘Golfregels voor startende golfers’ is te bestellen via golfboeken.nl. Het golfregelexamen kan geoefend via de website GOLF.NL.

Nadat een speler het golfregelexamen behaalt, registreert de club het resultaat en krijgt de speler een schriftelijk bewijs van de club. Het golfregelexamen is onbeperkt geldig.

Voor jeugd tot 14 jaar zijn er negen voorgeschreven ‘Regellessen in de praktijk’, waarin de regelkennis wordt getest. Als een speler alle lessen heeft gevolgd, is hij of zij geslaagd voor het golfregelexamen. Uiteraard kan in sommige gevallen de examinator het golfregelexamen mondeling afnemen.

Clubs kunnen (proef)examens genereren (Nederlands-, Engels- en Duitstalig) via de website club.ngfgolfregelexamen.nl. Clubs hebben een gebruikersnaam en wachtwoord voor deze website.

Het regelexamen online afnemen

Clubs mogen het regelexamen ook online afnemen, bijvoorbeeld middels Zoom of Microsoft Teams. Klik op de links hieronder voor de richtlijnen van een online examen.

Opleidingen

De NGF organiseert verschillende cursussen voor golfclubs en -banen op het gebied van de golfregels. Raadpleeg hiervoor de NGF-kalender. Vrijwilligers die in een regel- of wedstrijdcommissie (gaan) zitten, kunnen via hun club de cursus 'Regelcommissaris 1’ volgen. In deze praktische tweedaagse cursus worden cursisten ondergedompeld in de regels en kunnen ze na afloop het golfregelexamen afnemen bij beginnende golfers. Het vervolg op deze cursus is de driedaagse cursus 'Regelcommissaris 2' waarbij cursisten veel meer de diepte in gaan met uitdagende spelsituaties in de baan. Na het behalen van deze cursus mag de cursist zich clubreferee noemen en scheidsrechter bij clubwedstrijden zijn. Aan beide cursussen zit een examen vast. Jaarlijks worden er ook zogenaamde RC1- en RC2-opfrisdagen georganiseerd om de regelkennis van iedereen zo veel mogelijk bij te spijkeren.