Inhoud caddie

Golfregelexamen

Het golfregelexamen bestaat om elke golfer te toetsen op de golfregels en de etiquette omdat iedereen wil dat het spel op dezelfde eerlijke en veilige manier wordt gespeeld. Om een handicap te kunnen halen is het noodzakelijk dat een golfer geslaagd is voor het golfregelexamen en de golfbaanpermissie.

Het examen is schriftelijk - multiple choice - en bestaat uit 30 vragen, waarvan tien etiquettevragen, 19 regelvragen en één vraag over Stableford. Iemand mag maximaal 60 minuten over het examen doen en is geslaagd wanneer hij of zij 23 van de 30 vragen goed heeft beantwoord.

De examens worden op de club afgenomen, waarbij clubs voorafgaand regelinstructiebijeenkomsten organiseren om de golfer te helpen bij het praktisch toepassen van de regels in de baan. Mochten de regellessen binnen worden gegeven, dan beschikt de NGF over een presentatie over het golfregelexamen. Een presentatie met filmpjes, plaatjes en uitleg die overeenkomen met het boek ‘Golfregels voor startende golfers’.

In verband met de coronamaatregelen mag het examen tijdelijk ook digitaal afgenomen worden. Lees hierover meer op ngf.nl/coronafaq.

De golfregels zijn toegankelijk beschreven in de boeken ‘Golfregels voor startende golfers’ en ‘Oefenvragenboek voor het golfregelexamen’ die te bestellen zijn via Golfboeken.nl (zie onderaan deze pagina). Het golfregelexamen kan geoefend via de website van GOLF.NL.

Nadat een speler het golfregelexamen behaalt, registreert de club het resultaat en krijgt de speler een schriftelijk bewijs van de club. Het golfregelexamen is onbeperkt geldig.

Voor jeugd tot 14 jaar zijn er negen voorgeschreven ‘Regellessen in de praktijk’, waarin de regelkennis wordt getest. Als een speler alle lessen heeft gevolgd, is hij of zij geslaagd voor het golfregelexamen. Uiteraard kan in sommige gevallen de examinator het golfregelexamen mondeling afnemen.

Examens via club.ngfgolfregelexamen.nl

Clubs kunnen (proef)examens genereren (Nederlands-, Engels- en Duitstalig) via de website club.ngfgolfregelexamen.nl. Clubs hebben een gebruikersnaam en wachtwoord voor deze website.

Opleidingen

De NGF organiseert verschillende cursussen voor golfclubs en -banen op het gebied van de golfregels. Raadpleeg hiervoor de NGF-kalender. Vrijwilligers die in een regel- of wedstrijdcommissie (gaan) zitten, kunnen via hun club de cursus 'Regelcommissaris 1’ volgen. In deze praktische tweedaagse cursus worden cursisten ondergedompeld in de regels en kunnen ze na afloop het golfregelexamen afnemen bij beginnende golfers. Het vervolg op deze cursus is de driedaagse cursus 'Regelcommissaris 2' waarbij cursisten veel meer de diepte in gaan met uitdagende spelsituaties in de baan. Na het behalen van deze cursus mag de cursist zich clubreferee noemen en scheidsrechter bij clubwedstrijden zijn. Aan beide cursussen zit een examen vast. Jaarlijks worden er ook zogenaamde opfrisdagen georganiseerd om de regelkennis van iedereen zo veel mogelijk bij te spijkeren.