Inhoud caddie

Golfregelexamen

Het golfregelexamen bestaat om elke golfer te toetsen op de golfregels en de etiquette omdat iedereen wil dat het spel op dezelfde eerlijke en veilige manier wordt gespeeld. Om een handicap te kunnen halen is het noodzakelijk dat een golfer geslaagd is voor het golfregelexamen en de golfbaanpermissie.

Het examen is schriftelijk, multiple choice, en bestaat uit 30 vragen waarvan 10 etiquettevragen, 19 regelvragen en 1 stablefordvraag. Iemand mag maximaal 60 minuten over het examen doen en is geslaagd wanneer hij of zij 23 van de 30 vragen goed heeft beantwoord.

De examens worden op de club afgenomen, waarbij clubs voorafgaand een regelinstructie-avonden organiseren om de golfer te helpen bij het praktisch toepassen van de regels in de baan. Mochten de regellessen binnen worden gegeven dan beschikt de NGF over een presentatie over het golfregelexamen. Een presentatie met filmpjes, plaatjes en uitleg die overeenkomen met het boek ‘golfregels voor startende golfers’.

In verband met de coronamaatregelen mag het examen tijdelijk ook digitaal afgenomen worden. Lees hierover meer op ngf.nl/coronafaq.

De golfregels zijn toegankelijk beschreven in de boeken ‘Golfregels voor startende golfers’ en ‘Oefenvragenboek voor het golfregelexamen’ die te bestellen zijn via Golfboeken.nl, zie onderaan deze pagina. Het golfregelexamen kan geoefend via de website van GOLF.NL.

Na het behalen van het golfregelexamen door de golfer registreert de club het resultaat en wordt een schriftelijk bewijs meegegeven. Het golfregelexamen is onbeperkt geldig. Na hun examen gebruiken veel golfers het boekje ‘de beknopte gids voor regels en handicap’. Daar staan de belangrijkste golfregels in met plaatje en uitleg en met de belangrijkste elementen uit het handicapsysteem.

Voor jeugd tot 14 jaar zijn er negen voorgeschreven ‘regellessen in de praktijk’, waarin de regelkennis wordt getest. Als een speler alle lessen heeft gevolgd, is hij of zij geslaagd voor het golfregelexamen. Uiteraard kan in sommige gevallen de examinator het golfregelexamen mondeling afnemen.

Opleidingen

De NGF organiseert verschillende cursussen voor golfclubs en -banen op het gebied van de golfregels. Vrijwilliger die in een regel- of wedstrijdcommissie (gaan) zitten, kunnen via hun club de cursus ‘regelcommissaris 1’ volgen. In deze praktische tweedaagse cursus worden cursisten ondergedompeld in de regels en kunnen ze na afloop het golfregelexamen afnemen bij beginnende golfers. Het vervolg op deze cursus is de driedaagse cursus regelcommissaris 2 waarbij cursisten veel meer de diepte in gaan met uitdagende spelsituaties in de baan. Na het behalen van deze cursus mag de cursist zich ‘Clubreferee’ noemen en scheidsrechter bij clubwedstrijden zijn. Aan beide cursussen zit een examen vast. Jaarlijks worden er ook zogenaamde ‘opfrisdagen’ georganiseerd om iedereen zoveel mogelijk up to date te houden van nieuwe regels en spelsituaties.