Terug naar Nieuwsoverzicht

Marcella van der Bom aan de slag met jeugdgolf in Nederland

9 december 2022

De afdeling Sportparticipatie van de NGF is uitgebreid met een nieuwe medewerker: Marcella van der Bom. Als voormalig golfprofessional gaat ze aan de slag om het jeugdgolf in Nederland een impuls te geven.

Marcella van der Bom neemt de taken over van Twan Boerdonk, die na twee jaar bij de NGF weer als golfprofessional is gaan werken, ditmaal bij Golfbaan Landgoed Coudewater. Twan is in zijn periode bij de NGF meerdere initiatieven gestart die Marcella overneemt.

Wie is Marcella van der Bom?

Waar en hoe lang heb je als golfprofessional gewerkt?
"Ik heb 7,5 jaar gewerkt op de Nieuwegeinse Golfclub en daarna nog eens 7,5 jaar op Het Rijk van Sybrook in Enschede."

Waar gaat de focus van jouw werk liggen?
"Op het begeleiden van de NGF-jeugdregio’s die Twan eerder heeft opgezet. Het is belangrijk dat we de bestaande tien regio’s gelijktrekken en zorgen dat er gezamenlijke wervingsactiviteiten, wedstrijden en trainingen worden georganiseerd. Daarnaast willen we nieuwe regio’s opzetten en begeleiden, net zo lang totdat alle golfclubs in Nederland in een NGF -eugdregio zitten.

Naast het bovenstaande ben ik ook verantwoordelijk voor GOLF RAAK! op de grote evenementen in Nederland (Dutch Open, Big Green Egg Open, regiofestivals) en het organiseren van NGF-jeugdcoachcursussen."

Waarom wil je deze functie vervullen?
"Na 15 jaar gewerkt te hebben als teaching professional en ZZP-er was het tijd voor wat nieuws. Ik wil graag ervaren hoe het is om deel uit te maken van een groter geheel. Teamwork! Mijn ervaringen als lesgever komen overigens goed van pas in het uitvoeren van dit werk. Ik vind het interessant om mensen met elkaar te verbinden: bestuursleden, jeugdcommissieleden en professionals."

Wat vind je leuk aan jeugdgolf?
"Ik ben begonnen als gymdocent op een middelbare school. Lesgeven aan kinderen heeft me altijd getrokken. Ik houd van de uitdagingen die jeugdgolf met zich meebrengt: de hoge bewegingsdrang van kinderen combineren met de technische aanpak die een goede golfswing vereist.

Spelenderwijs leren is absoluut mijn favoriete methode voor de jeugd. In mijn golflessen sta je zo min mogelijk stil, wordt er zoveel mogelijk op doelen gemikt en is er veel variatie (andere materialen, sporten, vaardigheden). Eigenlijk net zoals in een gymles!"

Hoe zou jeugdgolf er op clubs uit moeten zien volgens jou?
"In mijn ideale golfclub is 'aandacht voor de jeugd' onderdeel van het DNA van de club. Hoe meer gezinnen er rondlopen op de golfclub, hoe levendiger de sfeer. En hoe cliché ook: wie de jeugd heeft, heeft de toekomst!

Erkennen dat jeugd extra aandacht verdient en daar ook naar handelen, een golfprofessional aantrekken die affiniteit met jeugd heeft en die de lessen met passie en enthousiasme geeft, een jeugdcommissie die goed naar haar jeugdleden luistert en geschikte activiteiten organiseert: het zijn allemaal zaken die de jeugdafdeling van een club doen opbloeien!"