Inhoud caddie

Vul je jaarkalender met deze leuke activiteiten

Wil je als club of baan aantrekkelijk zijn voor zo veel mogelijk golfers, dan is het belangrijk dat je jaarkalender gevarieerd is. Hier vind je een lijst met leuke activiteiten voor elke doelgroep.

Welke wedstrijden hebben het afgelopen jaar veel deelnemers gehad en wat ga je volgend jaar organiseren? Het is belangrijk om een activiteitenkalender te maken die interessant is voor verschillende groepen golfers. Een goede activiteitenkalender zorgt ervoor dat leden zich meer verbonden voelen met elkaar en met de golfclub. Een leuke kalender zorgt ervoor dat golfers vaker golfen en vergroot de kans dat ze langer lid blijven van de club.

Eerst twee algemene tips. Helaas gebeurt het nog wel eens dat de activiteiten veelal gericht zijn op één groep golfers van een golfclub en dat daardoor een groot gedeelte van de leden niet meedoet. Wil je weten welke activiteiten jouw leden leuk vinden? Doe dan de Wensen-enquête onder leden op jouw golfclub. Denk ook na over alternatieve spelvormen. In veel clubwedstrijden wordt stableford gespeeld. Maar qualifying of niet-qualifying, bij individuele of teamwedstrijden: er zijn talloze spelvormen mogelijk. Zie hier een overzicht.

Activiteiten voor iedere golfer

 • Samen trainen. Dit is een concept waarbij je in een bepaalde periode van het jaar een aantal trainingsmomenten hebt. Dit zijn dan geen lessen, maar trainingen waar leden zich bij aan kunnen sluiten. De professional zorgt voor passende oefeningen en past deze aan wanneer het niveau van de spelers wat hoger of lager is. Op deze manier maak je het laagdrempeliger voor mensen die zelf niet snel een les boeken bij de pro. Vragen over het opzetten van een samen-trainen-programma? Mail dan naar alexander.renders@ngf.nl.
 • Walking dinner. Wil je de horeca een keer betrekken bij een baanwedstrijd? Organiseer dan een walking dinner. Een 9-holes ronde en na elke hole een klein hapje of een drankje voordat spelers naar de volgende hole gaan. Maak je er een wedstrijd van? Speel dan bijvoorbeeld Texas scramble en maak er een gezellige ronde van.
 • Greenkeepersgolfdag. Zijn je greenkeepers ook golfers? Organiseer speciaal voor hen deze wedstrijd, laat de overige leden meedoen. En zo leren de greenkeepers de leden kennen en andersom.
 • Greenkeepers' revenge. Een wedstrijd die geheid lachende gezichten oplevert. Zet een maaimachine in de landingszone op de fairway, steek de hole in een bunker of op het randje van de green achter een bunker, leg vele harken neer op de green, haal de vlag uit de hole of plaats de teemarkers buiten de teebox. Organiseer een reguliere wedstrijd, maar geef greenkeepers de ruimte om de baan moeilijk te maken.
 • Snertcompetitie/-wedstrijd. Een leuk item voor in de winter. Organiseer een wedstrijd of competitie naar keuze in de winter en sluit de ronde af met een kopje snert. Zo houd je de baan bezet tijdens het laagseizoen en de leden actiever.
 • Avond glowgolf. Een leuke activiteit in de winter wanneer het vroeg donker wordt. Regel lichtgevende golfballen en organiseer een wedstrijd in het donker. Maak het daarna bijzonder door een feest te organiseren in het clubhuis met een dj.
 • Paasbrunch. Organiseer in samenwerking met de horeca een paasbrunch gericht op families en vriendengroepen. Combineer de brunch eventueel met een wedstrijd, een golfclinic voor gasten die niet golfen of een golfquiz voor alle aanwezigen.

Activiteiten voor fanatieke golfers

Elke golfclub heeft en kent de fanatieke golfers op de club wel. Hoe daag je deze groep uit, buiten de voor- en najaarscompetitie en de maandbekers om?

 • Longest Day Golf Challenge. 21 juni is de dag waarop het het langste licht is. Rond die periode kun je perfect een Longest Day Golf Challenge organiseren. Een wedstrijd van 54 holes voor de fanatieke en sportieve golfer. Dit kun je ook combineren met het ophalen van geld voor het Fonds Gehandicaptensport dat dit sinds 2023 organiseert. Meer hierover op de NGF website
 • Organiseer open wedstrijden om ook niet-leden aan te trekken. Open wedstrijden trekken de interesse van fanatieke golfers en door inschrijfgeld te vragen kun je ook nog eens een mooie, interessante prijzentafel samenstellen. Wist je dat je open wedstrijden gratis kunt promoten via deze pagina van GOLF.NL?
 • Gemeentekampioenschap. Een golfkampioenschap voor alle inwoners van de gemeente. Zorg voor een relatief laag inschrijfgeld, zodat de drempel laag is voor niet-leden om hieraan deel te nemen en bekroon iemand tot de beste golfer of golfster van de gemeente.

Activiteiten voor de nieuwe golfer

Nieuwe golfers hebben vaak wat minder contacten op een golfclub en daarom is het belangrijk om speciaal voor deze doelgroep iets leuks te organiseren. Zorg ervoor dat er vooral sociale contacten gelegd worden. Dit kan door de volgende activiteiten te organiseren.

 • Rookie-competitie. Een competitie die enkel toegankelijk is voor beginnende en minder ervaren golfers (handicap 36+). Organiseer dit op een vaste avond, speel vanaf de oranje of rode tee en sluit de dag af met een prijsuitreiking en regelvraag. Wil je dit combineren met een ranking? Organiseer dan bijvoorbeeld 20 keer deze wedstrijd; om mee te doen aan de ranking moet een deelnemer tien keer hebben deelgenomen.
 • Clubkampioenschap startende golfers. Heb je het afgelopen jaar veel startende golfers gehad? Organiseer een 9-holes wedstrijd voor golfers die dat jaar op jouw golfclub of -baan zijn gestart met golf en huldig een Golfstart-kampioen.

Activiteiten voor niet-golfers

Wil je als golfclub je locatie openstellen voor niet-golfers? Het brengt mensen uit de directe omgeving naar jouw golfclub of -baan en kan nieuwe golfers opleveren. Geef bijvoorbeeld een flyer mee met informatie hoe men kennis kan maken met golf op jouw golfclub. Denk aan de volgende activiteiten.

 • Organiseer gratis kennismakingslessen. Hiermee bied je voor niet-golfers een leuke kans om kennis te maken met de golfsport en de golfclub. Mei tot en met juni en augustus tot en met oktober zijn perfecte maanden om dit te organiseren. Maak tevens gebruik van de promotie die gemaakt wordt via de Welcome to the club-campagne door de gratis lessen aan te bieden via Probeer Golf.
 • Elke stad, wijk of dorp heeft wel een wandel(avond)vierdaagse. Ga in gesprek met de organisatie en stel jouw baan beschikbaar als onderdeel van de route. Niet-golfers genieten op die manier van de prachtige natuur op jouw golfbaan. Stel gelijk wat clubs beschikbaar voor als iemand een golfbal wil slaan op de driving range en open het terras voor een hapje en een drankje.
 • Wil je vrouwen die niet golfen aantrekken? Organiseer een speciale vrouwendag. Combineer dit met bijvoorbeeld een wijnproeverij, kleurenanalyse, make-upworkshop of een modeshow van een lokale winkel. Wil je de mensen verrassen? Zeg niet dat het op een golfbaan is en plak in het programma toch een kwartiertje golfen als ‘speciale activiteit’. Zo trek je niet-golfers met een niet-golfactiviteit naar de golfbaan, maar laat je ze toch even kennismaken.
 • Wil je meer jeugd aantrekken? Reserveer onderdelen van het GOLF RAAK!-Funpark met opblaaskussens en allerlei activiteiten speciaal voor kinderen. Nodig de basisscholen en sport-BSO uit of houd een vriendjes- en vriendinnetjesdag met jouw jeugdleden. Meer weten over het GOLF RAAK!-Funpark op jouw golfbaan? Klik hier.

Activiteiten gekoppeld aan een nationale dag

 • Koppel jouw NGF Familietoernooi aan een nationale feestdag, zoals de broers- en zussendag. Het NGF Familietoernooi staat garant voor veel plezier en lachende gezichten. Tevens haal je geld op voor het goede doel. Lees hier meer over het NGF Familietoernooi. 
 • Een activiteit voor de zuidelijke golfbanen: carnavalgolf. In 2024 is carnaval van 10 tot met 13 februari. Organiseer een funwedstrijd en kies ook een winnaar in de leukste carnavalsoutfit. Voor golfclubs in heel Nederland kun je dit bijvoorbeeld ook doen op Halloween (31 oktober).
 • 8 maart is internationale vrouwendag. Speel hierop in door een wedstrijd voor vrouwen te organiseren inclusief een high tea.
 • Vrijdag 17 maart is het nationale pannenkoekendag. Leuk voor kinderen, win de pannenkoekenbokaal. Kies een spelvorm uit die leuk is voor kinderen en de winnaar krijgt de pannenkoekenbokaal, een schaal met verse pannenkoeken.
 • Vrijdag 4 oktober 2024 is het dierendag. Zijn honden normaal gesproken niet toegestaan op jouw golfbaan? Sta ze eens toe op dierendag. Zorg dat de viervoeters wat extra’s krijgen, bijvoorbeeld een hondenkoekje, en leg hondenpoepzakjes klaar voor de baasjes.
 • Beat the Piet. Op zoek naar een activiteit in de sinterklaasperiode voor kinderen of voor volwassenen? Beat the Piet is natuurlijk een beat the pro-wedstrijd waarbij de pro verkleed is als Piet.
 • NGF Birdwatching Day. Op zaterdag 11 mei wordt de jaarlijkse NGF Birdwatching Day georganiseerd. Golfers en niet-golfers worden gewezen op de mooie leefgebieden voor vogels en andere diersoorten. Vogels gelden tevens als graadmeter voor de kwaliteit van de leefomgeving. Meer informatie over de NGF Birdwatching Day kan je hier vinden. 
 • Koningsdag wedstrijd. Op Golfbaan Welderen al jaren een gegarandeerd succes als vlaggetjeswedstrijd. Alle spelers starten vanaf de oranje tee en krijgen op basis van handicap een X aantal slagen mee. Bij je laatste slag plaats je het vlaggetje en de winnaar is de persoon die het verste komt. Deze activiteit is natuurlijk mooi te combineren met een oranjebitter of tompouce.

Aanvullingen? Mail communicatie@ngf.nl.