Terug naar Sportief beleid

Het handicapsysteem

Golf is een aantrekkelijke sport omdat het beschikt over een uniek spelsysteem; het handicapsysteem. Het handicapsysteem maakt het mogelijk dat een speler, ongeacht zijn of haar niveau, gelijkwaardig tegen en met iemand anders kan golfen. Het handicapsysteem is dé manier voor golfers om de vooruitgang in hun niveau te kunnen meten en geeft daarmee een extra sportieve uitdaging aan de sport. Uit onderzoek weten we dat golfers die een handicapniveau van 28 of lager hebben de golfsport zelden meer verlaten.

Grofweg 30 procent van de geregistreerde golfers in Nederland is actief met zijn of haar handicap door het spelen en inleveren van qualifying scores. Hoe lager de drempel is om qualifying scores in te leveren, hoe meer golfers het handicapsysteem gebruiken en hoe meer qualifying scores er ingeleverd worden.

Naast het belang van het handicapsysteem voor de golfer biedt het voor golfclubs en -banen ook veel voordelen. Het geeft inzicht in statistieken, zoals spelniveau en voortgang van golfers, maar het biedt ook een structuur voor wedstrijden en competitie.

Vroeger waren er wereldwijd zes verschillende handicapsystemen maar sinds 1 maart 2021 wordt de handicap van alle golfers op dezelfde manier berekend: volgens de principes van het Wereld Handicap Systeem (WHS). Lees hier meer.