Terug naar Sportief beleid

Het handicapsysteem

Golf is een aantrekkelijke sport omdat het beschikt over een uniek spelsysteem; het handicapsysteem. Het handicapsysteem maakt het mogelijk om ongeacht het niveau, gelijkwaardig tegen en met iemand anders te kunnen golfen. Het handicapsysteem is dé manier voor golfers om de vooruitgang in het niveau te kunnen meten en geeft daarmee een extra sportieve uitdaging aan de sport. Uit onderzoek weten we inmiddels dat golfers die een handicapniveau van 28 of lager hebben de golfsport zelden meer verlaten.

Grofweg 30% van de geregistreerde golfers in Nederland is actief met zijn handicap door het spelen en indienen van qualifying scorekaarten. Hoe lager we de drempel voor de golfer tot het spelen van qualifying scorekaarten maken, hoe meer scorekaarten er gespeeld gaan worden en hoe meer golfers het handicapsysteem gaan gebruiken.
Naast het belang van het handicapsysteem voor de golfer biedt het voor golfclubs en –banen ook veel voordelen. Het geeft inzicht in statistieken, zoals spelniveau en voortgang van golfers, maar het biedt ook een structuur voor wedstrijden en competitie.

Informatie van de NGF