Inhoud caddie

Qualifying spelen op par-3 banen

In Nederland kunnen golfers op de meeste par-3 banen een qualifying ronde spelen en dus ook hun handicap halen en bijhouden. De banen zijn laagdrempelig en daarom voor beginners de ideale plek om met veel succesbeleving de golfsport onder de knie te krijgen.

Par-3 banen vergroten de toegankelijkheid van de golfsport, omdat ze in het algemeen laagdrempelig zijn en een ronde niet lang duurt. Om de banen nog aantrekkelijker te maken heeft de NGF ervoor gezorgd dat golfers er ook een handicap kunnen halen en bijhouden. Het is sinds 2016 mogelijk om op de meeste Nederlandse par-3 banen (en de par-3/-4 banen) qualifying te spelen.

Er zijn een kleine honderd par-3 banen. Die liggen op een eigen terrein, ze liggen op een complex waar ook een grote baan ligt of het zijn par-3-parcoursen die zijn ingebed in een grote 9-holes of 18-holes baan. Daarnaast zijn er zo'n 35 korte banen met een combinatie van par-3- en par-4 holes.

  • Lees hier meer over 'kleine banen in grote banen'.
  • Op GOLF.NL worden golfers gewezen op alle par-3 banen en par-3/-4 banen waar je qualifying kunt spelen.
  • Om in aanmerking te komen voor een qualifying status moet een par-3 baan een bepaalde minimale lengte hebben. Is dat het geval, dan voert de NGF een course rating uit. Wil je een rating aanvragen? Neem dan contact op per mail.

De voordelen van par-3 golf

  • Laagdrempelig. Het spelen van een (qualifying) ronde op een toegankelijke par-3 baan geeft minder druk dan het spelen op een grote baan. Zo groeien nieuwe spelers ‘natuurlijker’ door naar golf op een grotere baan en is er minder kans dat ze in de eerste jaren stoppen met golf.
  • De baan is kort, een ronde kost weinig tijd. Ideaal voor golfers die werken en alleen voor of na werk en in het weekend kunnen spelen.
  • Het is goedkoper, zowel een ronde als een lidmaatschap.
  • Nieuwkomers beleven er meer succes, simpelweg omdat de holes korter zijn en de bal eerder (met één slag) op de green kan liggen. 
  • Geschikt voor familiegolf. Kinderen zijn welkom en korte holes zijn voor hen (en opa's en oma's) minder moeilijk.
  • Ook uitdagend voor goede golfers. Zij krijgen weinig slagen mee en precieze ijzerslagen en goed kort spel zijn vereist voor een goede score.
  • Goed alternatief voor ouderen die niet meer zo ver kunnen slaan.
  • Clubs met een grote en kleine baan kunnen golfers op drukke dagen spreiden.
  • Verlichting is mogelijk. Het is een veel minder grote investering dan lichtmasten op een grote baan. Onder meer Princenbosch en de Haarlemmermeersche hebben par-3 banen met verlichting. 

Promotie

Dat je er qualifying ronden kunt spelen maakt par-3 banen aantrekkelijk. Maak promotie door golfers te wijzen op de vele voordelen van par-3 golf. Spelers kunnen hun score invoeren in de app GOLF.NL of in de clubsoftware.

Achtergrond

Het is niet eenvoudig om ervoor te zorgen dat de handicap van een speler die voornamelijk op par-3 banen speelt, goed vergelijkbaar is met de handicap van een even goede speler die voornamelijk op langere banen speelt. Dit is een proces dat nog gaande is en daarom worden de scores op par-3 banen voortdurend geanalyseerd. Op basis van de analyses kan de course rating (moeilijkheidsbeoordeling) verbeterd worden. Hoe beter de course rating, hoe juister het aantal slagen dat een speler meekrijgt. Het proces begon in 2012. Toen hadden leden van een par-3 baan nog twee soorten handicaps: een lokale NGF-handicap (op basis van scores op de eigen par-3 baan) en een gewone handicap (op basis van scores op langere banen). In 2016 werd 'par-3 handicapping' in Nederland ingevoerd, als onderdeel van een pilotproject van de European Golf Association (EGA). Tot die tijd was qualifying par-3 golf alleen mogelijk in Spanje. De lokale 'NGF-handicap' werd afgeschaft.

Uit de analyses van scores in 2016 bleek dat de course rating van par-3 banen aangepast moest worden. Golfers die voornamelijk op een par-3 baan speelden, haalden op langere banen in het algemeen niet hun handicapniveau. Dit leidde tot nieuwe ratings en de handicap van 'par-3 leden' werd aangepast.

In 2018 en 2019 zijn scores opnieuw geanalyseerd. Hieruit bleek dat er nog meer verbeteringen nodig zijn. In de course ratings wordt nog te weinig rekening gehouden met een aantal kenmerken van par-3 banen: de greens zijn vaak klein en de hindernissen (water, hoge rough, buiten de baan) liggen dichter bij de green dan op ‘grote’ banen. 

Ter promotie van par-3 golf heeft de NGF vanaf 2014 enkele keren een Nationaal Kampioenschap Par-3 gehouden. Die wedstrijd werd gespeeld op een aangepast parcours op Golfpark Spandersbosch.