Inhoud caddie

Course en Slope Rating

Om een goed werkend handicapsysteem te hebben worden alle golfbanen beoordeeld op het gebied van lengte en moeilijkheid tijdens het golfen. Op basis van deze ‘rating’ kan uiteindelijk worden bepaald hoeveel slagen golfers nodig hebben op een bepaalde baan om zijn of haar handicap te spelen. Het systeem dat wordt gebruikt om deze banen te meten is het USGA Course Rating Systeem.

Course Rating – Moeilijkheidsgraad van de baan

Bij het in kaart brengen van de moeilijkheidsgraad van een baan wordt er gekeken naar het landinsgebied van een bal vanuit het perspectief van twee type golfers: scratch- (hcp 0) en bogeygolfers (hcp 20). Liggen er in die landingsgebieden hindernissen, staan er bomen of maakt de hole een bocht? Of is het landingsgebied makkelijk omdat het vlak, breed en kort is gemaaid? Vervolgens wordt gekeken welke moeilijkheden scratch- en bogeygolfers treffen bij hun tweede slag en natuurlijk op en rond de greens. Voor iedere tee (oranje, rood, blauw, geel en wit) wordt de Course rating opnieuw bepaald.

Slope Rating - Playing handicap tabellen

Als de moeilijkheidsfactoren per hole en per kleur tee in kaart zijn gebracht kan de Slope Rating worden bepaald. Dit geeft het aantal slagen aan dat een speler extra ontvangt ten opzichte van een speler met handicap nul. Hoeveel slagen dit precies zijn is per baan afhankelijk en terug te zien in de playing handicap tabellen die op een club aanwezig zijn, of op het Informatieplein.

Cursus wegwijs in Course Rating

Ieder jaar organiseert de NGF  de cursus 'wegwijs in Course Rating', voor onder andere baancommissarissen en (hoofd)greenkeepers. De cursus is bedoeld om informatie te geven over de factoren die de Course Rating bepalen en de invloed die onderhoud aan een baan op de Course en Slope Rating heeft. Hou de cursusagenda in de gaten voor meer informatie en aanmelden.

Planning

De planning voor het (her) 'raten' van de golfbanen in Nederland staat op het NGF Informatieplein.

Vink de interesse 'Course en Slope Rating' aan in het Informatieplein en wij houden u op de hoogte