Inhoud caddie

Course en Slope Rating

Om een goed werkend handicapsysteem te hebben worden alle golfbanen beoordeeld op het gebied van lengte en moeilijkheid tijdens het golfen. Op basis van deze beoordeling ('rating') wordt bepaald hoeveel slagen golfers nodig hebben op een bepaalde baan om hun handicap te spelen. Het systeem dat wordt gebruikt om deze banen te meten is het Course Rating Systeem.

Course Rating – Moeilijkheidsgraad van de baan

Bij het in kaart brengen van de moeilijkheidsgraad van een baan wordt gekeken naar het landingsgebied van een bal vanuit het perspectief van twee type golfers: scratch- (handicap nul) en bogeygolfers (hcp 20). Liggen er in die landingsgebieden hindernissen, staan er bomen of maakt de hole een bocht? Of is het landingsgebied gemakkelijk omdat het vlak, breed en kort is gemaaid? Vervolgens wordt gekeken welke moeilijkheden scratch- en bogeygolfers treffen bij hun tweede slag en natuurlijk op en rond de greens. Voor iedere tee (oranje, rood, blauw, geel en wit) wordt de Course Rating opnieuw bepaald.

Slope Rating - Handicapslagentabellen

Als de moeilijkheidsfactoren per hole en per kleur tee in kaart zijn gebracht, kan de Slope Rating worden bepaald. Dit geeft het aantal slagen aan dat een speler extra ontvangt ten opzichte van een speler met handicap nul. Hoeveel slagen dit precies zijn, is per baan afhankelijk en terug te zien in de handicapslagentabellen die op een club aanwezig zijn. Golfers kunnen ook in de app GOLF.NL en clubsoftware zien wat hun baanhandicap (course handicap) is: hoeveel slagen ze op een hole krijgen.

Course Ratings

Bij een Course Rating van een baan wordt op elke hole gekeken naar deze vijf factoren:

 • Roll: hoe ver een bal rolt op fairways onder verschillende omstandigheden.
 • Elevation: verschil in hoogte tussen tee en green en bij de slag naar de green.
 • Wind: de gemiddelde windsterkte en -richting.
 • Forced lay-up: als een speler door obstakels de bal korter moet slaan dan normaal.
 • Dogleg: waar een dogleg een speler dwingt om de bal korter te slaan dan normaal.

Op elke hole wordt ook gekeken naar deze "obstakels": 

 • Topography: Nature of the stance and lie within each landing zone and approach shot elevation to the green.
 • Fairway: The width of fairway landing zones, hole length and nearby obstacles, including trees, hazards and rough.
 • Green target: Evaluation of hitting the green with the approach shot and the visibility and nature of the green surface.
 • Recoverability and rough: Difficulty of recovery if the tee shot landing zone and/or the green is missed.
 • Bunkers: The size, depth and proximity to the landing zone and green.
 • Crossing obstacle: Shot length to safely carry water, penalty areas, out of bounds or extreme rough.
 • Lateral obstacle: The distance of obstacles from the centre of the fairway and green.
 • Trees: The size, density and proximity of trees to the centre of the landing zone/green, shot length to target areas, and recovery difficulty.
 • Green surface: Putting difficulty on a green. This takes into account green speed, surface contours and tiers.
 • Psychological: Evaluation of the cumulative effect of the other nine obstacle factors.

Elk obstakel krijgt een cijfer van 0 tot 10 (0 is niet aanwezig, 10 is extreem aanwezig). Aan de hand van alle verschillende data wordt een scratch en bogey rating berekend.

Workshops Wegwijs in Course Rating

Elk jaar organiseert de NGF workshops 'Wegwijs in Course Rating' voor baancommissarissen en (hoofd)greenkeepers. Houd hiervoor de NGF-kalender in de gaten. De workshop is bedoeld om informatie te geven over de factoren die de Course Rating bepalen en de invloed die baanaanpassingen en onderhoud op de Course en Slope Rating hebben.

Wanneer is mijn baan aan de beurt?

Neem hiervoor contact op met Rebecca de Kruijf.

Winterratings

Het is mogelijk om qualifying te spelen op een baan die vanaf wintertees gespeeld wordt en korter dan normaal is. Lees hier meer over de voorwaarden en hoe je een 'winterrating' kunt aanvragen.

Uitleg

Heb je binnenkort een course rating op je baan? Gebruik deze tekst om aan je leden uit te leggen wat een course rating inhoudt.

Wereld Handicap Systeem 

In 2021 is het Wereld Handicap Systeem in werking getreden. Het Course Rating System, dat vroeger het USGA Course Rating System werd genoemd, wordt nu in de hele wereld toegepast. Course ratings van Nederlandse banen worden net als vroeger uitgevoerd door gekwalificeerde teams van de NGF.

Lees ook de informatiepagina Course en Slope Ratings op ngf.nl/whs.

Een uitleg van het Course Rating System