Inhoud caddie

'Kies je tee'

Een van de vele leuke dingen aan golf en het handicapsysteem is dat iedereen van verschillende kleuren tees mag spelen. Wijs de golfers op de voordelen hiervan: spelen van de juiste tee leidt tot meer succesbeleving en vlot spel.

Meer spelplezier van de juiste kleur tee

Sinds 2012 is het mogelijk om van verschillende kleuren tees qualifying ronden te spelen. In het algemeen is het aan te bevelen dat een golfer een (qualifying) ronde van de kleur tee speelt die het beste bij zijn of haar spelniveau past, want onderzoek heeft aangetoond dat spelers die van de juiste kleur tee spelen meer spelplezier hebben en snelheid in hun spel houden. Als golfers van de juiste kleur tee spelen, hebben ze minder te maken met hindernissen of lastige gebieden, bereiken ze met minder slagen de green en maken ze meer kans op een par of birdie. Hierdoor gaat de succesbeleving omhoog. Dan hebben de golfers dus meer spelplezier. Bovendien kost een rondje van de juiste kleur tee minder tijd.

Hoe bepaalt een golfer welke tee het beste bij zijn of haar spel past? De app GOLF.NL – waarin golfers oefenscores en qualifying scores kunnen invoeren – helpt hierbij. Voordat een speler met een ronde begint, geeft de app een advies welke kleur tee het beste bij zijn of haar spelniveau past. Het advies in de app is gebaseerd op de handicap van de speler (zie onder).

 Vrouwen  Tee  Mannen  Tee 
 4,9 en lager  Blauw  4,9 en lager  Wit
 27,9 en lager  Rood  14,9 en lager  Geel
 Anderen  Oranje  27,9 en lager  Blauw
     54,0 en lager  Rood
     Anderen  Oranje

Nog beter is om spelers te wijzen op de poster ‘Kies je tee’. Het advies op de poster is nog beter dan de aanbeveling in de app, want het is gebaseerd op hoe ver een speler kan slaan. Slaat iemand tot 125 meter, dan is de oranje tee de beste keuze. Slaat een golfer tussen de 125 en 160 meter, dan heeft hij of zij het meeste plezier van de rode tees. Slaat iemand verder, dan is blauw, geel of wit de beste keuze. Het maakt hierbij niet uit of iemand man of vrouw is. De tijd dat de rode tee de damestee was en de gele tee de herentee, die is al lang voorbij.

Hieronder zie je het advies voor de kleur tee op basis van de afstand van een geslagen bal.

  • Tot 125 meter – Oranje
  • Tussen de 125 en 160 meter – Rood
  • Tussen de 160 en 190 meter – Blauw
  • Tussen de 190 en 225 meter – Geel
  • Verder dan 225 meter – Wit

Je kunt de poster downloaden (klik op de blauwe link onderaan deze pagina) en zelf printen of gebruiken voor digitale media.

Af en toe van een andere tee spelen

We bevelen echter ook aan dat golfers af en toe juist niet spelen van de kleur tee die het beste bij hun spel past.

  • Als iemand met familie of een vriendengroep speelt, is het leuk om allemaal van dezelfde kleur tee te spelen. Bijvoorbeeld allemaal van rood. Dat draagt bij aan de gezelligheid omdat je gelijk oploopt. Met familie van dezelfde kleur tee spelen, maakt golf als familiesport extra aantrekkelijk.
  • Voor gevorderde spelers is het leuk en leerzaam om af en toe van de achterste tee of juist van de voorste tee te spelen. Daarmee ontwikkelt men course management skills.  Van elke kleur tee – oranje, rood, blauw, geel of wit – is een baan anders. Door af en toe van een andere kleur tee te spelen, speelt men verschillende banen op één baan. Dat maakt elke golfbaan aantrekkelijker. De golfer moet zich wel realiseren dat een ronde van de achterste tees mogelijk meer tijd kost. Het spelen van andere tees gaat dus gepaard met een advies: doe dit alleen als de baan niet druk bezet is.

Promotievideo

Samengevat: het is aan te bevelen dat golfers in de meeste gevallen van de kleur tee spelen die het beste bij hun spel past, maar het is leuk en leerzaam om af en toe van een andere kleur te spelen. Promoot dit advies met deze video. (Download hier het videobestand voor gebruik op eigen website, YouTube-kanaal of social media.) Wijs golfers ook op de pagina golf.nl/kiesjetee

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Hoe meer teekleuren, hoe beter

Hoe meer kleuren tees een baan heeft, hoe beter elke doelgroep bediend wordt en hoe meer variatie er is voor leden en gasten.

Wedstrijden

Met een gevarieerde wedstrijdkalender bedien je alle groepen in je club. Kies niet alleen voor verschillende spelvormen maar organiseer ook eens een wedstrijd waarbij iedereen van een andere kleur tee speelt dan gebruikelijk. Bijvoorbeeld een wedstrijd waarbij iedereen van oranje speelt. Dat draagt bij aan de gezelligheid, de wedstrijd kost minder tijd en iedereen speelt een variatie van de eigen baan.