Inhoud caddie

Kies de tee die het beste bij je spel past

Een van de vele leuke dingen aan golf en het handicapsysteem is dat iedereen van verschillende kleuren tees mag spelen. Wijs de golfers op de voordelen hiervan.

Meer spelplezier met de juiste kleur tee

Sinds 2012 is het mogelijk om van verschillende kleuren tees qualifying ronden te spelen. In het algemeen is het aan te bevelen dat een golfer een (qualifying) ronde van de kleur tee speelt die het beste bij zijn of haar spel past, want onderzoek heeft aangetoond dat spelers die van de juiste kleur tee spelen meer spelplezier hebben en snelheid in hun spel houden. 

Als golfers van de juiste kleur tee spelen, hebben ze minder te maken met hindernissen of lastige gebieden, bereiken ze gemakkelijker de green en maken ze meer kans op een par of birdie. Hierdoor gaat de succesbeleving omhoog. Dan hebben de golfers dus meer spelplezier. Bovendien kost een rondje van de juiste kleur tee minder tijd.

Hoe bepaalt een golfer welke tee het beste bij zijn of haar spel past? Dit is te zien op de poster ‘Kies je tee’ (zie onderaan deze pagina). Aan de hand van hoe ver men kan slaan, ziet een speler welke kleur tee het beste bij zijn of haar spel past. In het algemeen geldt dat beginners, jeugd en sommige senioren meer golfplezier beleven als ze van oranje of rood spelen omdat ze dan de green in minder slagen bereiken.

Af en toe van een andere tee spelen

We bevelen echter ook aan dat golfers af en toe juist niet spelen van de kleur tee die het beste bij hun spel past.

  • Als iemand met familie of een vriendengroep speelt, is het leuk om allemaal van dezelfde kleur tee te spelen. Bijvoorbeeld allemaal van rood. Dat draagt bij aan de gezelligheid omdat je gelijk oploopt. Met familie van dezelfde kleur tee spelen, maakt golf als familiesport extra aantrekkelijk.
  • Voor gevorderde spelers is het leerzaam om af en toe van de achterste tee of juist van de voorste tee te spelen. Daarmee ontwikkelt men course management skills. De golfer moet zich wel realiseren dat een ronde van de achterste tees mogelijk meer tijd kost. Het spelen van andere tees gaat dus gepaard met een advies: doe dit alleen als de baan niet druk bezet is.

Hoe meer kleuren tees een baan heeft, hoe beter elke doelgroep bediend wordt en hoe meer variatie er is voor leden en gasten.

Samenvatting

Promoot 'Kies je tee' omdat het spelen van de juiste tee het handicapsysteem aantrekkelijker maakt. Maar wijs spelers er ook op dat het leuk is om af en toe van kleur tee te wisselen. Van elke kleur tee – oranje, rood, blauw, geel of wit – is een baan anders. Door af en toe van een andere kleur tee te spelen, speelt men verschillende banen op één baan. Dat maakt elke golfbaan aantrekkelijker.

Wedstrijden

Met een gevarieerde wedstrijdkalender bedien je alle groepen in je club. Kies niet alleen voor verschillende spelvormen maar organiseer ook eens een wedstrijd waarbij iedereen van een andere kleur tee speelt dan gebruikelijk. Bijvoorbeeld een wedstrijd waarbij iedereen van oranje speelt. Dat draagt bij aan de gezelligheid, de wedstrijd kost minder tijd en iedereen speelt een variatie van de eigen baan.

De poster 'Kies je tee' om golfers te helpen

De NGF heeft de poster 'Kies je tee' gemaakt om het kiezen van de juiste kleur tee eenvoudiger te maken. Golfers bepalen aan de hand van de lengte die zij kunnen slaan welke kleur tee het beste bij ze past. Hieronder zie je het advies voor de kleur tee op basis van de afstand van een geslagen bal.
  • Tot 125 meter – Oranje
  • Tussen de 125 en 160 meter – Rood
  • Tussen de 160 en 190 meter – Blauw
  • Tussen de 190 en 225 meter – Geel
  • Verder dan 225 meter – Wit

Elke club, baan en golfprofessional kan de poster gratis opvragen bij de NGF om op te hangen in het clubhuis, bij de eerste tee of bij de drivingrange. Stuur hiervoor een mail aan golf@ngf.nl. Je kunt de poster ook downloaden (klik op de blauwe link) en zelf printen of gebruiken voor digitale media.