Terug naar Over de NGF

Kennismaken met golf ...

1 december 2021

Onlangs schaamde ik me heel erg op de golfbaan. En dat kwam niet omdat ik een vreselijke shank produceerde terwijl er mensen stonden te kijken. Nee, ik schaamde me voor de manier waarop een groep potentiële nieuwe golfers werd behandeld.

Aflevering 6 van Danielles Drive gaat over hoe belangrijk het is om een goede introductie te krijgen in de golfsport.

Vanuit de NGF organiseerden we een uitje naar een golfbaan ergens in Nederland met ons externe ICT-team, bestaande uit veertien mannen en één vrouw. In de golfsport proberen we meer vrouwen te trekken, de ICT-branche heeft op dat vlak een nog grotere uitdaging, maar dat terzijde. We verzamelden op de drivingrange voor een clinic, in het ICT-team had bijna niemand enige golfervaring. Na de clinic zouden we een rondje spelen op de par-3-baan. De stemming was goed, iedereen had er zin in.

Een paar mensen konden ballen slaan, de rest stond toe te kijken

Met mijn collega’s van de NGF meegeteld, waren we in totaal met twintig personen. De clinic werd verzorgd door één pro die zich duidelijk geen raad wist met de situatie. Op de drivingrange was het een grote chaos. Er bleken veel te weinig afslagmatten beschikbaar voor onze groep en het aantal ballen was ook heel beperkt, misschien omdat het gras van de range te nat was geweest om te rapen. Uiteindelijk konden een paar mensen ballen slaan, de rest stond toe te kijken, zich te vervelen en koud te worden. De pro kwam vervolgens met een ingenieuze oplossing: een wedstrijdje wie slaat de bal het dichtst bij het doel. Op zich leuk bedacht, maar als er om de beurt geslagen wordt, duurt het met een groep van twintig personen wel even voor je eindelijk een keer een bal kan slaan. Van een succeservaring, dat heerlijke gevoel van het perfect raken van de bal, was bij de beginners logischerwijs niet of nauwelijks sprake.

De lol ging er bij iedereen heel snel af, ik stelde bij de pro voor om de eerste flight vast naar de eerste tee te sturen, want ik voorzag ook daar een scenario van op elkaar wachten. Paniek bij de pro. Hebben jullie starttijden dan? Hij/zij, ik laat het in het midden, had geen idee. Abrupt kwam de clinic ten einde. Gaan jullie maar de baan in, zei de pro die waarschijnlijk blij was van ons af te zijn. We werden door iemand anders, misschien een collega van de pro, dat werd niet duidelijk, in groepjes ingedeeld en het feest in de baan kon beginnen. Clubs of ballen kregen we niet mee, de pro had ook niet gevraagd of we spullen nodig hadden. Ik schaamde me over het verloop van de middag. Gelukkig speelde in iedere flight een collega-NGF’er mee, die genoeg clubs en ballen in de tas had en ervoor zorgde dat het gezellig en veilig was in de baan.

Zo zonde als een eerste kennismaking met golf dan slecht uitpakt

In ons externe ICT-team had dus bijna niemand golfervaring, maar het zijn wel allemaal potentiële golfers in onze strategieleeftijd 25-50 jaar. Zo zonde als een eerste kennismaking met golf dan slecht uitpakt. Ik heb mijn best gedaan en in mijn groepje vooral verteld hoe leuk en fijn ik golf vind, dat het een prachtige sport is voor iedereen. Hopelijk heb ik ze weten te overtuigen. Na het rondje hebben we gelukkig nog wel een fijne afsluiter in het restaurant gehad met een hapje en een drankje. En we gaan sowieso voor een herkansing.

Voor mij werd nog eens heel erg duidelijk hoe ontzettend belangrijk een goede introductie in de golfsport is en dat het kennelijk niet vanzelfsprekend is dat het op alle golfbanen altijd goed wordt georganiseerd. Dankzij mijn NGF-collega’s, allemaal ervaren golfers die de beginners konden begeleiden, was de dag nog enigszins geslaagd, maar stel je eens voor dat een groep beginners er op zo’n middag alleen voor staat, die komen nooit meer terug naar een golfbaan. Golf groeit gelukkig hard, maar we moeten golfers heel erg welkom blijven heten, daar blijf ik op hameren. Dit was misschien een wat negatief verhaal, maar ik moest het even kwijt. En ik weet natuurlijk ook dat het op de meeste banen vaak wel heel erg goed gaat.

We laten op allerlei manieren zien hoe mooi golf is

Tot slot nog even aandacht voor de campagne #goforgreen die de NGF vorige week heeft gelanceerd. Als groenste sport nog groener worden, dat is onze ambitie. Gezamenlijk zetten we in op duurzaamheid, natuurversterking en een gezonde leefomgeving. Ons platform GOLF.NL staat met #goforgreen een jaar lang in het teken van groen. We laten op allerlei manieren zien hoe mooi golf is, een echte sport die gespeeld wordt heerlijk buiten in de natuur, goed voor de mentale en fysieke gezondheid. Dat is goed voor het imago van golf, en duurzaamheid spreekt onze strategiedoelgroep van 25-50 jaar ook erg aan.

Golf is al een heel groene sport, daar kunnen we trots op zijn, maar het kan natuurlijk nog een stuk groener. Heb je suggesties, vragen of opmerkingen hoe we dat met elkaar kunnen bereiken, laat het weten via goforgreen@golf.nl en/of kom naar één van de brainstormsessies die we in 2022 organiseren.

Daniëlle Wallet directeur marketing van de NGF

Danielle Wallet
danielle.wallet@ngf.nl