Terug naar Over de NGF

Rokjesdag

26 mei 2022

Tradities in golf kunnen mooi zijn en moeten we koesteren maar soms staan ze in de weg om de sport aantrekkelijk te maken voor jongeren. Neem ouderwetse kledingvoorschriften. Een medewerker van de NGF (die een nieuwe golfer is) ondervond dat.

Aflevering 11 van Danielles Drive gaat onder meer over oubollige kledingvoorschriften die niet helpen om golf te verjongen...

Het leek onlangs wel rokjesdag op het NGF-kantoor. Niet dat alle vrouwen rokjes droegen, maar er werd wel volop gediscussieerd over rokjes, door de vrouwen én de mannen. Niet over de kleur, de stof of wat leuke rokjes zijn, maar over de lengte. Wat was er gebeurd? Collega Niki van de marketingafdeling had eerder die week haar eerste golfles gehad. Het was een warme dag en Niki droeg een luchtig rokje. In de ogen van een lid van de club waar Niki les had, was dat rokje kennelijk schrikbarend kort want de volgende dag werd een andere collega van de NGF gebeld dat dit rokje toch echt niet kon op haar – ja het was een vrouw - club!

Niki had wat foto’s van haar golfles dus we konden het rokje allemaal bewonderen. Toen ik die foto zag moest ik in eerste instantie lachen: waar maakte die vrouw zich druk om. Het was een heel sportief rokje, niet heel lang, de stof tikte de knieën zeker niet aan. Maar ik denk dat niemand raar zou opkijken als een vrouw er op een zonnige dag mee over straat zou lopen. Niki zag er gelukkig de humor ook wel van in, maar ze vond het toch ook vervelend. Ze hikte al een tijd aan tegen beginnen met golf omdat ze als jonge dertiger een druk leven leidt.

Rokjes-gate

Toen ze eenmaal had besloten les te nemen, kocht ze bij Jumbo Golf meteen ook maar een mooie outfit. Niki was heel enthousiast over haar eerste golfles, wil nu zeker doorpakken, maar die opmerking over de lengte van haar rokje gaf haar wel een naar gevoel. Ik hoop niet dat ze zich bij haar volgende les minder welkom voelt op die club en bij mooi weer vooral ook dat leuke rokje weer aantrekt. Rokjes-gate leidde in ieder geval tot mooie en soms hilarische discussies op het NGF-kantoor.

Wat is er mis met een mooi shirt zonder kraagje?

Kledingvoorschriften, in golf is het nog altijd een precair onderwerp heb ik gemerkt. Ik bekeek na het voorval met Niki een aantal websites van golfclubs. Dan stuit je op teksten als: ‘Shorts op bermudalengte, iets boven de knie’ (voor mannen en vrouwen), ‘Polo met kraagje.’ Ik vind die kledingeisen eerlijk gezegd onbegrijpelijk. Wat is er mis met een mooi shirt zonder kraagje? We willen jonge mensen naar de golfsport trekken, die schrik je alleen maar af met zulke oubollige kledingvoorschriften.

Ouderwetse kledingvoorschriften

Ik snap dat mensen bepaalde tradities van golf mooi vinden, daar ben ik zelf ook wel gevoelig voor. Ik vind ook zeker niet dat je alles kunt aantrekken naar de golfbaan. Shirts waarbij de borsten van een vrouw er half uitvallen tijdens de swing hoeven voor mij niet en alsjeblieft geen mannen met ontbloot bovenlijf op de drivingrange zoals ik ergens zag. Maar het halsstarrig vasthouden aan ouderwetse kledingvoorschriften helpt niet om de golfsport te verjongen, kom op hé, we leven in 2022. Gelukkig kwam ik ook deze tekst tegen op de site van een club. “Kleding is aan mode onderhevig. Daardoor wijzigen van jaar tot jaar de inzichten. Was een aantal jaren geleden een spijkerbroek, een baseball petje of een korte rok ‘not done’, tegenwoordig is dat volledig geaccepteerd.”

Kleding is aan mode onderhevig. Daardoor wijzigen van jaar tot jaar de inzichten

Wat ik ook een paar keer zag op sites: Geen kuitbroeken. Daar ben ik in alle eerlijkheid ook niet voor want ik vind kuitbroeken nogal lelijk, maar als iemand zich daar fijn in voelt, doe lekker zou ik zeggen. Ik zou zelf geen pet opdoen in het clubhuis, maar als iemand anders dat wel wil heb ik er geen moeite mee. Waar ik me juist heel erg aan stoor, is aan leden van bepaalde clubs die het hoogste woord hebben over etiquette, maar gastspelers op hun baan wegkijken met een blik van “wat kom jij hier doen, dit is míjn club.”

Niet bellen in het clubhuis

Ik ben benieuwd wat jullie van kledingvoorschriften vinden en of het naar jullie mening mensen ervan weerhoudt met golf te beginnen. Voor vrouwen en jongere mensen geldt dat sowieso, dat kwam heel duidelijk naar voren in het imago-onderzoek. Zelf maakte ik onlangs ook nog iets mee wat me verbaasde. Na een rondje golf keek ik in het clubhuis op mijn telefoon. Ik las een bericht dat belangrijk was voor mijn werk en belde meteen iemand terug. Vervolgens werd ik vermanend toegesproken: niet bellen in het clubhuis, mevrouw. Is dat nog van deze tijd nu zeker jongere mensen hun telefoon altijd bij de hand hebben en bereikbaar willen zijn? Ik geniet van golf omdat je in de natuur bent, even weg van alles, maar na de ronde kort bellen in het clubhuis lijkt me geen probleem. Bellen in de kantine van een voetbalclub of in het clubhuis van een hockeyclub, daar doet volgens mij niemand moeilijk over, waarom dan wel bij golf? Benieuwd hoe jullie hierover denken.

Najaarscompetitie

De NGF-voorjaarscompetitie zit er weer op. Er deden ongeveer 20.000 golfers mee in 2500 teams van 200 verschillende clubs. Dat zijn indrukwekkende aantallen. Meedoen aan een competitie is ook gewoon erg leuk, ongeacht je niveau. Zelf speel ik al jaren tenniscompetitie – in een stijlvol kort rokje uiteraard – en daar heb ik heel wat vriendinnen en tennismaatjes aan overgehouden.

De najaarscompetitie is heel laagdrempelig en minder tijdrovend

Over enkele maanden begint de NGF-najaarscompetitie, daar deden vorig jaar veel minder mensen aan mee, pakweg 1500. Dat aantal willen we fors laten stijgen want de najaarscompetitie is ideaal voor onze targetgroep, 20-50 jaar en vrouwen. De najaarscompetitie is heel laagdrempelig en minder tijdrovend. Er zitten vier spelers in een team waarbij je ook op je eigen baan speelt. Deelnemers moeten een handicap hebben van 45,0 of lager maar verder zijn er geen eisen; elke combinatie van spelers is mogelijk; man, vrouw, golfprofessional of beginner. Ik hoop dat jullie de najaarscompetitie willen promoten, als het aantal deelnemers stijgt kunnen we nog meer regionaal gaan indelen en wordt het nog aantrekkelijker. Een competitie over ‘slechts’ 9 holes zou ik persoonlijk ook toejuichen omdat veel (beginnende) golfers 9 holes vaak voldoende vinden.

Tot slot nog iets over de ALV van zaterdag 14 mei. Het voorstel om de jaarcontributie met vier euro te verhogen is met slechts zeven tegenstemmen aangenomen. Daar zijn we als NGF heel blij mee want de extra financiële middelen gaan we inzetten om nog meer mensen aan het golfen te krijgen, vooral natuurlijk weer in de jongere doelgroep die zo belangrijk is voor een gezonde golfsport op de langere termijn.

Daniëlle Wallet directeur marketing van de NGF

Danielle Wallet
danielle.wallet@ngf.nl