Terug naar Over de NGF

Een echte golfer!

29 augustus 2022

Danielle ervaart zelf hoe meer je golft, hoe leuker het wordt. De golfspullen gaan mee naar Spanje en ze plant een werkafspraak inmiddels liever op de golfbaan dan in een vergaderhok.

Aflevering 14 van Danielles Drive gaat het feit dat Danielle zelf een echte golfer begint te worden en het steeds leuker vindt...

“Je begint een echte golfer te worden!” Dat zei onlangs een ervaren golfer tegen me terwijl we een rondje speelden op de Lage Vuursche. Ik gedroeg me in de ogen van mijn flightgenoot anders dan tijdens onze eerdere golfafspraken. Wat het verschil was? Ik sloeg de bal beter dan de keren ervoor, dat zeker en door mijn compleet nieuwe golfoutfit inclusief fraaie golfschoenen zal ik er ongetwijfeld meer als een golfer hebben uitgezien.

Maar volgens mijn flightgenoot begon ik ook bepaalde maniertjes te vertonen die je ziet bij golfers die al langer spelen. Zelf was ik me daar totaal niet van bewust, maar het zal ongetwijfeld kopieergedrag zijn. Mijn flightgenoot wees me er ook op dat ik golf uitsprak met de zachte Engelse g. Dat kan ik me echt niet voorstellen, ik zeg altijd golf uit met de harde Nederlandse g, zoals de meeste nieuwe golfers. Als ik golf echt op z’n Engels ga uitspreken moet ik oppassen, nog even en ik word een traditionele golfer! Hoe dan ook ga ik golf steeds leuker vinden. In de afgelopen drie weken heb ik zeven rondjes gespeeld en ik heb de smaak nu echt te pakken.

Als ik golf echt op z’n Engels ga uitspreken moet ik oppassen, nog even en ik word een traditionele golfer!

“Zullen we in Spanje ook gaan golfen”, zei ik vorige week tegen mijn man die verbaasd maar ook verheugd opkeek want hij vindt golf geweldig. Tot een paar maanden terug wilde ik tijdens een vakantie vooral niet aan golf denken omdat ik vanwege mijn werk bij de NGF het hele jaar al met golf bezig ben, nu was ik degene die voorstelde de clubs mee te nemen naar Spanje.

Kies je tee

Tweeënhalf jaar terug sloeg ik mijn eerste golfballen. Beginnen met golf stond al op mijn bucketlist, maar het was er nog niet van gekomen. Toen ik ging werken bij de NGF wilde ik natuurlijk sowieso alle facetten van de sport leren kennen dus nam ik les en ging de baan in. Maar ik speelde tot voor kort heel erg weinig. Als excuus wierp ik altijd op dat ik een drukke baan heb, een jong gezin en ook regelmatig op de tennisbaan sta, kortom voor golf bleef nauwelijks tijd over. Nu ik wat beter speel en daardoor meer plezier beleef aan golf, máák ik tijd voor een rondje met vriendinnen of ik combineer 9 holes spelen met een werkafspraak.

Altijd 9 holes, het spelen van 18 holes komt niet eens in me op. En de mensen met wie ik speelde – mannen, vrouwen, hoge en lage handicappers – begonnen ook geen enkele keer over 18 holes. De norm is 9 holes geworden en die trend zet zich alleen maar door.

Na de ronde zeiden ze allemaal dat het eigenlijk hartstikke leuk was om eens van een andere tee te spelen

Iedereen met wie ik speelde ging met mij mee van de rode tees, wel zo gezellig. Bij sommige mannen moest ik wel een beetje aandringen, maar na de ronde zeiden ze allemaal dat het eigenlijk hartstikke leuk was om eens van een andere tee te spelen. Dat ik bij een enkele man dacht, geel is volgens mij ook eigenlijk veel te lang en te moeilijk gezien jouw spel, heb ik maar voor me gehouden… Ik had die mannen achteraf eigenlijk wel op een subtiele manier moeten attenderen op Kies je tee. Daarmee hopen we golfers te stimuleren van de kleur te spelen die past bij hun spelniveau, want onderzoek heeft aangetoond dat spelers die van de juiste tee spelen meer spelplezier hebben en snelheid in hun spel houden.

Scorekaarten

Nu ik meer ballen op de fairway krijg en af en toe zelfs een parretje maak, ervaar ik wat altijd gezegd wordt: golf wordt veel leuker als je regelmatig speelt en je niveau beter wordt. Ik sla – voor mijn doen uiteraard – soms echt mooie ballen, nooit gedacht dat dat zo’n heerlijk gevoel zou geven. Succesbeleving is heel belangrijk om beginnende golfers enthousiast te maken en voor de sport te behouden, daarom adviseren we beginners lessen te nemen en regelmatig te oefenen. De strategie vanuit de NGF is daar ook op gericht met producten als Open Golfdagen en Golfstart en het dit jaar gelanceerde Golfstart II.

Ik lever nu ook meer scorekaarten in, uiteraard via de app GOLF.NL. Als ik om de punten speel merk ik dat ik meer gefocust ben maar zeker niet minder van golf geniet, integendeel eigenlijk. Mijn handicap stelt nog steeds niets voor (45), maar ik heb er in die laatste zeven rondjes al wel twee punten afgesnoept. Ik voel dat ik een stuk verder kan zakken nu ik frequenter ga spelen. Ik ben nog lang niet zo fanatiek als ik ooit was met tennis, maar handicap 36 vind ik vooralsnog een mooi streven.

Afspraken op de golfbaan zijn doorgaans vruchtbaarder dan wanneer ik tegenover iemand zit in een saai vergaderhok

Ik heb natuurlijk het geluk dat ik golf regelmatig kan combineren met werkafspraken. Als ik voorstel om niet op kantoor, maar op de golfbaan af te spreken, staat bijna iedereen daarvoor open. Ik stop meestal een briefje in mijn zak met punten die ik tijdens het golfen wil bespreken. Het valt me op dat afspraken op de golfbaan doorgaans vruchtbaarder zijn dan wanneer ik tegenover iemand zit in een saai vergaderhok.

Ik heb onlangs gespeeld op banen als The Mondial, Golfpark de Biltse Duinen, Links Valley en de Lage Vuursche. In de afgelopen tweeënhalf jaar heb ik ook aardig wat andere golfbanen in Nederland bezocht, en wat mij steeds weer opvalt is de enorme diversiteit in het aanbod, van duur en exclusief tot heel erg laagdrempelig en prima betaalbaar.

Hautain

Wat ik ook opvallend vond, was een artikel dat ik kreeg doorgestuurd uit het Belgische Nieuwsblad. De kop: Goedkoper, minder “hautain” en geen lastige examens: het golfgras is voor veel Belgen groener in Nederland.

Volgens dat artikel komen veel Vlaamse golfers naar Nederland omdat banen in België heel druk zijn maar zeker ook omdat golf bij ons toegankelijker is. “Op heel ons klantenbestand hebben wij ongeveer 40 procent Belgische leden”, zegt Ton van Oostrom van Golfcentrum Reymerswael in Zeeland. “Als we kijken naar nieuwe leden ligt dat percentage overigens nog hoger. Daar zijn ongeveer 60 procent Belgen bij.” Hoe komt dat? “Wij zijn vooral toegankelijker. Belgische golfclubs hebben nog steeds de reputatie van ‘hautain’ te zijn. Terwijl dat helemaal niet hoeft. Hier in Nederland is de sport veel meer gecommercialiseerd.” Ook bij de Woeste Kop in het Nederlandse Axel is 40 procent van het cliënteel Belg. “De kosten zijn lager en we zijn laagdrempeliger, vermoed ik.”

Ik werd er blij van om te lezen dat de Nederlandse banen kennelijk laagdrempeliger en toegankelijker worden gevonden

Een andere reden die in het artikel genoemd wordt voor Belgische golfers om naar ons land te komen: in België moeten er eerst moeilijke theoretische en praktische examens afgelegd worden, in Nederland kan je zonder veel ervaring al de baan op. Overigens gaan we het beginnende golfers nog makkelijker maken, want er wordt momenteel hard gewerkt aan de digitalisering van het golfregelexamen in de app GOLF.NL.

Je kunt van alles vinden van dat artikel in Het Nieuwsblad, maar ik werd er sowieso blij van om te lezen dat de Nederlandse banen kennelijk laagdrempeliger en toegankelijker worden gevonden. Ik werd tegelijk ook heel nieuwsgierig naar golf in België, zijn de clubs daar inderdaad nog zo “hautain”? Ik ga er binnenkort maar eens golfen om dat uit te vinden. Maar eerst vakantie in Spanje, de golftassen gaan uiteraard mee.

Daniëlle Wallet directeur marketing van de NGF

Danielle Wallet
danielle.wallet@ngf.nl