Terug naar Over de NGF

Winnen voor de lol

28 juli 2022

Speel jij voor de lol of speel je om te winnen? Die vraag is je vast weleens gesteld door een golfvriend, of in een andere sport.

Aflevering 13 van Danielles Drive gaat over de waarde van golfcompetities.

Ik speel al heel lang tennis en in mijn vroege tienerjaren begon ik met competitie spelen. Eerst vond ik dat spannend: zou ik wel meekomen met de tegenstanders? Ik raakte gemotiveerd om te trainen en maakte van mezelf een betere speelster.

Als er iets te winnen valt, dan word ik fanatiek en speel ik dus ook voor de winst. Ik ga met een plan de baan op en probeer me eraan te houden. Als de wedstrijd niet loopt zoals ik wil – ik win graag de eerste games zodat ik wat ademruimte creëer voor mezelf – dan schakel ik bij. Maar ik wil sowieso winnen. Eerlijk gezegd kan ik me de laatste keer dat ik verloor in de competitie ook niet herinneren. Al kan dat natuurlijk ook komen doordat ik er, gezien mijn gezinssituatie, even niet zoveel tijd aan heb besteed.

Tijd is schaars, merken we ook in golf. Hoe vaak zie je enthousiaste golfers het na een tijdje wat ‘rustiger aan’ doen en soms de golftas zelf helemaal laten verstoffen? Misschien vanwege een nieuwe baan, of een druk gezinsleven. Je bent met een rondje van 18 holes al snel een halve dag kwijt. Laat staan met 27 of 36 holes in de Voorjaarscompetitie. En toch denk ik dat competities in golf een goede manier kunnen zijn om leden te activeren en zelfs om startende (jonge) golfers langer vast te houden in de golfsport en dus in de clubs. Want competitie spelen in tennis heeft van mij een trouwe speelster gemaakt; van mijn tennismaatjes vrienden voor het leven gemaakt.

Door als teams van vrienden samen die strijd aan te gaan om te winnen, denk ik dat we golfers loyaler kunnen maken. Een golfer die lessen wil nemen en wil trainen om beter te worden is niet alleen loyaler aan de sport, maar ook aan de club die dat voor haar, hem of hen wil faciliteren. Om dat te doen denk ik dat we het landschap van de competities nog toegankelijker moeten maken, zodat meer golfers zich op deze manier aan te sport kunnen binden.

Meer competitiespelers? De druk van de competitie op de starttijden is al zo groot, hoor ik je denken. Ik denk dat we slimmer om kunnen gaan met de momenten waarop er gespeeld wordt, zodat de bezetting van de golfbanen meer gespreid wordt. Daarnaast kunnen we het aantal holes verlagen voor iedereen die niet in de hoogste klassen speelt. Allemaal veranderingen die de allerfanatiekste competitiespelers er niet op achteruit laten gaan, maar toch meer ruimte creëren voor een bredere groep golfers die staat te trappelen om ‘voor het echie’ te gaan spelen en meer capaciteit creëren voor leden en greenfeespelers.

Golf is van oudsher een sport die – via het handicapsysteem – voor iedereen de mogelijkheid biedt om mee te spelen. Ik zie mezelf, hoe druk ik ook ben met werk en gezin, ook wel aan een competitie meedoen. Dat vind ik dan eerst vast even spannend, maar ik weet al hoe het daarna gaat: dan word ik fanatiek, wil ik les nemen, trainen en uiteindelijk wil ik winnen. En dat winnen, dat doe ik dan dus voor de lol.

Daniëlle Wallet directeur marketing van de NGF

Danielle Wallet
danielle.wallet@ngf.nl