Inhoud caddie

Jeugdwedstrijden op alle niveaus

Golfen leer je het beste door het vaak te doen. Dat is voor een kind niet anders dan voor een volwassene. Er worden eigenlijk op ieder niveau wedstrijden georganiseerd. Kinderen met baanpermissie, een hoge handicap of single handicap kunnen altijd wel meedoen. De wedstrijden op verschillende niveaus zijn ook weer verdeeld in verschillende leeftijdscategorieën. We hebben de type wedstrijden voor het gemak op volgorde gezet van ‘makkelijk/laagdrempelig’ naar ‘uitdagender’.

Clubwedstrijden en -toernooien

Voor veel clubs zijn de themawedstrijden voor de jeugd een terugkerende traditie op de jaarkalender. Denk hierbij aan een Halloween wedstrijd, glow-in-the-dark golf, sinterklaas- of paaswedstrijden. De website van de clubs zelf of onze open wedstrijden kalender biedt hiervan een overzicht. Vaak kun je ook bij andere clubs meedoen aan open wedstrijden of toernooien. Deze wedstrijden zijn een goede start voor het wedstrijdritme.

GolfSixes League door PGA Holland

De GolfSixes League is een Texas Scramble matchplay wedstrijd die in teams wordt gespeeld. Teams bestaan uit jongens en meisjes tot 13 jaar in het bezit van minimaal baanpermissie. De holes worden opgesplitst in 3 x 3 holes. Waardoor er 3 kleine wedstrijdjes in één ontstaan en je dus meer kans hebt om te winnen. Bij winst van 3 holes ontvangen de kinderen een armbandje. De kinderen hebben enorm veel plezier, delen high fives uit en zijn zeer enthousiast over het samen spelen en elkaar helpen. Meer informatie over dit format

Dutch Kids Golf wedstrijden

Het wedstrijdformat van Dutch Kids Golf spreekt kinderen aan vanwege de kortere afstanden naar de greens en omdat er niet met handicap gespeeld wordt. Door de kortere afstanden kan ook een kind van zes, dat afslaat vanaf een meter of vijftig, een par of birdie scoren. Ook mogen ouders hun kind caddiën en is er een ranking waarmee kinderen zich kunnen plaatsen voor een World Championship. Dutch Kids Golf organiseert ook zomerkampen en familiewedstrijden. Meer informatie over Dutch Kids Golf.

NGF Jeugdcompetitie

De NGF Jeugdcompetitie vindt jaarlijks plaats op de zondagen in juni en het begin van juli. In 2020 wordt er gekeken naar een alternatieve periode i.v.m. de maatregelen rondom de coronacrisis. De competitie kent in totaal vijf speeldagen en staat open voor jeugdspelers tot en met 21 jaar. Een team bestaat uit vier spelers en dit kunnen zowel jongens als meisjes zijn.

NGF Wedstrijden

Door het hele land organiseert de NGF wedstrijden en nationale kampioenschappen in diverse spelvormen voor golfers met maximaal EGA Handicap 8,0 (meisjes) of 5,0 (jongens). Voor deze wedstijden wordt doorgaans 6 weken van te voren de inschrijfprocedure geopend. De wedstrijdkalender, de uitslagen en ranking zijn te vinden via https://www.golf.nl/ngfwedstrijden

Veelgestelde vragen

Wij stimuleren het maar al te graag om kinderen op jonge leeftijd mee naar de golfbaan te nemen. Voor heel jonge kinderen die nog niet golfen, hebben we zelfs leuke tips bedacht. Kan je kind al een balletje slaan, en laat de drukte in de baan het toe, dan kun je er zelfs voor kiezen om je spelvorm een beetje aan te passen.  

Golfen voor kinderen kan in principe overal. Informeer eerst via familie en kennissen waar hun kinderen les krijgen. Het kan leuk zijn als jouw kinderen daar aansluiten of eens meegaan voor een kennismaking les. Bij sommige golfscholen of -verenigingen zijn de groepen leuker en meer divers in leeftijd dan bij de ander. Mocht je hier advies in willen ontvangen. Wij helpen graag het kind naar een leuke golfbaan voor een vliegende start in de golfcarrière.

Via GOLF RAAK! zijn golfsetjes verkrijgbaar (zolang de voorraad strekt). Elke set bestaat uit een hybride club (met Team GOLF RAAK! headcover) waarmee je lekker ver kunt slaan, ijzers 5, 7, 9 en sand wedge, een putter en golftas (blauw of oranje).
Mocht je een uitgebreidere set willen aanschaffen, laat je dan adviseren door de pro (golfleraar) of een goede golfwinkel. Op Marktplaats zijn ook tweedehands setjes te vinden. Vooral de lengte en het gewicht is voor de kinderen belangrijk.

De jeugdwedstrijden zijn er in diverse categorieën. In ieder geval is er een handicapregistratie nodig om op basis van handicapverrekening mee te kunnen doen aan de wedstrijden waarvoor dat nodig is. Hoe een handicapregistratie in zijn werk gaat is hier te lezen     
De handicapvereisten voor de betreffende wedstrijd zijn benoemd bij de aanmeldpagina’s van de wedstrijd zelf. De wedstrijden van Dutch Kids Golf en de GolfSixes League zijn ook heel leuk voor kinderen die alleen baanpermissie hebben.