Inhoud caddie

Vertrouwenscontactpersoon

Seksuele intimidatie komt overal voor: op het werk, in het café, op school en ook in de sport. Als je ermee te maken krijgt, is het belangrijk te weten waar je terecht kunt voor hulp, ondersteuning en advies of gewoon een luisterend oor.

Signaleren en praten

Iedereen die sport, moet dit kunnen doen in een veilige omgeving. Wanneer je te maken krijgt met seksuele intimidatie is dat een teken dat die omgeving niet meer veilig is. Het kan veel emoties en vragen oproepen, ook als je er niet zelf het slachtoffer van bent, maar het ziet gebeuren. Blijf er niet mee rondlopen! Signaleer het en praat erover met iemand in wie je vertrouwen hebt. Erover praten is vaak moeilijk. Het kan allerlei nadelige gevolgen hebben voor jou en voor anderen. Op die momenten kan het prettig zijn om met iemand van buitenaf te kunnen praten en advies te krijgen. Daarom heeft de NGF een aantal vertrouwenscontactpersonen aangesteld op wie iedereen die lid is van een bij de NGF aangesloten sportclub een beroep kan doen indien hij of zij te maken krijgt met seksuele intimidatie.

Wat doet een vertrouwenscontactpersoon?

De vertrouwenscontactpersoon heeft als taak te luisteren naar je verhaal en je te adviseren en te begeleiden met betrekking tot de procedure aangaande het indienen van klachten ten aanzien van seksuele intimidatie. De vertrouwenscontactpersoon is het eerste aanspreekpunt binnen de NGF. Daarbij is de vertrouwenscontactpersoon op de hoogte van de mogelijkheden die er zijn om hulp te krijgen. Informatie wordt strikt vertrouwelijk behandeld en er gebeurt niets wat je niet weet. De vertrouwenscontactpersoon is er voor mensen die zelf slachtoffer zijn, maar ook voor mensen die geen slachtoffer zijn maar een vermoeden hebben, dan wel melding of klacht krijgen, van seksuele intimidatie bij een ander.

Hoe kan ik iemand bereiken?

Heb je behoefte aan een gesprek, neem dan contact op met een vertrouwenscontactpersoon van de NGF. Bij geen gehoor kun je een voicemail-bericht achterlaten met daarin je telefoonnummer. Je wordt dan zo snel mogelijk teruggebeld. Wil je liever direct iemand spreken, neem dan bij geen gehoor contact op met het meldpunt van het Centrum Veilige Sport, onderdeel van NOC*NSF.

Meldpunt Centrum Veilige Sport

Telefoon 0900 - 202 55 90 (dit nummer is op werkdagen bereikbaar van 8.30 - 17.30 uur). Op de website van Centrum Veilige Sport is meer informatie te vinden over dit onderwerp, vind je folders en kun je een training volgen om vertrouwenscontactpersoon te worden.

Ga naar de hoofdpagina Veilig sportklimaat.