Inhoud caddie

Meldpunt Integriteit NGF

Signaleren en praten

Iedereen die sport, moet dit kunnen doen in een veilige omgeving. Wanneer je te maken krijgt met grensoverschrijdend gedrag, is dat een teken dat die omgeving niet meer veilig is. Het kan veel emoties en vragen oproepen, ook als je er niet zelf het slachtoffer van bent, maar het ziet gebeuren. Blijf er niet mee rondlopen! Signaleer het en praat erover met iemand in wie je vertrouwen hebt. Erover praten is vaak moeilijk. Het kan allerlei nadelige gevolgen hebben voor jou en voor anderen. Je kunt een gesprek hebben met de vertrouwenscontactpersoon van jouw club of met iemand van buiten de club. Als je liever iemand van buiten de club wilt spreken, dan kan je contact opnemen met het Meldpunt Integriteit van de NGF, met de externe vertrouwenspersonen van Talk&Trust of met het Centrum Veilige Sport Nederland. Iedereen die lid is van een bij de NGF aangesloten golfclub of golfbaan kan een beroep doen op deze instanties indien hij of zij te maken krijgt met grensoverschrijdend gedrag.

Wat doet het Meldpunt Integriteit?

Het Meldpunt Integriteit is het eerste aanspreekpunt binnen de NGF. De medewerkers van het Meldpunt Integriteit hebben als taak te luisteren naar je verhaal en ze geven advies over de mogelijkheden om tot een oplossing te komen. Soms kan het binnen de club door het bestuur worden afgehandeld en soms kan een klacht worden ingediend en wordt een tuchtprocedure gestart.

Meer informatie over de NGF-reglementen, een toelichting over de procedures kan je vinden via deze link.

Voor een toelichting per NGF-Tuchtreglement en uitleg over bezwaar- en tuchtprocedures, klik hier. 

Wie kan er bij het Meldpunt Integriteit terecht?

Heb je grensoverschrijdend gedrag ervaren
Wanneer jou iets is overkomen en je wilt daarover praten dan kun je contact opnemen met het meldpunt. In een vertrouwelijk gesprek kun je je verhaal doen en wordt daarna besproken wat je verder zou kunnen doen. Het kan zijn dat het meldpunt je adviseert om met een vertrouwenspersoon te praten over begeleiding. Dan volgt verwijzing naar een vertrouwenspersoon van de onafhankelijke organisatie Talk&Trust of van het Centrum Veilige Sport Nederland.

Iemand die iets heeft gezien of gehoord en dit wil melden
Als je grensoverschrijdend gedrag hebt gezien en je wilt dit bespreken, dan kun je dit natuurlijk aankaarten binnen je eigen golfclub, maar je kunt ook contact opnemen met het Meldpunt Integriteit of de externe vertrouwenspersonen van Talk&Trust.

Iemand die van grensoverschrijdend gedrag wordt beschuldigd
Wanneer je van grensoverschrijdend gedrag wordt beschuldigd, kun je ook contact opnemen met het Meldpunt. Daar kun je jouw verhaal doen en krijg je advies over de te nemen stappen om tot een oplossing te komen. Indien nodig word je ook doorverwezen naar een vertrouwenspersoon voor verdere begeleiding.

Begeleiders in de golfsport
Ben jij een golfprofessional, jeugdcoach, iemand van een commissie of op een andere manier een soort van begeleider en je hebt iets gezien of gehoord, neem dan contact op met het Meldpunt.

Bestuurders en managers
Het meldpunt is er ook voor bestuurders van clubs en managers wanneer zij vragen hebben over een te volgen procedure of als ze een melding willen doen of gewoon advies willen.

Hoe kan ik iemand bereiken?

Heb je behoefte aan een gesprek, neem dan contact op met een van de twee personen van het meldpunt integriteit via onderstaande contactgegevens. Bij geen gehoor kun je een voicemail-bericht achterlaten met daarin je telefoonnummer. Je wordt dan zo snel mogelijk teruggebeld. Je kunt ook een email sturen met je contactgegevens. Dan word je teruggebeld.

De medewerkers van het Meldpunt Integriteit zijn onderin dit artikel te vinden.

Gesprek met een externe vertrouwenspersoon

Als je slachtoffer bent of beschuldigde en liever rechtstreeks contact opneemt met een vertrouwenspersoon, dan kun je terecht bij de volgende 2 instanties:

Talk&Trust, externe vertrouwenspersonen.

Voor een persoonlijk gesprek, kun je terecht bij een van de twee externe vertrouwenspersonen van Talk&Trust waarmee NGF een samenwerking is aangegaan. Zij zijn onafhankelijk en hebben geheimhoudingsplicht. De vertrouwenspersonen bieden een luisterend oor, je kunt je verhaal kwijt en je krijgt persoonlijke begeleiding en advies. De externe vertrouwenspersonen ondernemen geen verdere actie als de betrokkene dat niet wil, je kunt anoniem blijven en de gesprekken worden niet besproken met anderen. Je kunt bellen of e-mailen, er wordt altijd binnen 24 uur gereageerd.

Talk and trust Carolien Reinking

Carolien Reinking tel: 06-11131402 of carolien@talkandtrust.nl.

Talk and trust figaro den hollander

Figaro den Hollander tel: 06-53359034 of figaro@talkandtrust.nl.

Centrum Veilige Sport Nederland

Dit is het landelijke meldpunt voor alle sporten. Het Centrum Veilige Sport Nederland is telefonisch te bereiken via 0900 - 202 55 90 (dit nummer is op werkdagen bereikbaar van 8:30 - 17:00 uur).

Speak Up

Wanneer je niet kunt wachten kun je via Speak Up direct in contact komen met iemand.