Inhoud caddie

Hoe werkt de verwerking van 'buitenlandse scores'?

De uitleg op deze pagina is bedoeld voor handicapcommissies van golfclubs. Ben je golfer? Ga dan naar golf.nl/whs voor een uitleg van het Wereld Handicap Systeem.

Nederlandse golfers kunnen scores invoeren van qualifying ronden die gespeeld zijn in het buitenland, maar ook van wedstrijden in andere landen. Dat kan via de app GOLF.NL (zie de plaatjes onderaan deze pagina) en via clubsoftware. Als het een speler niet lukt om een 'buitenlandse score' digitaal in te voeren, dan kan hij/zij de score(kaart) inleveren bij de handicapcommissie van zijn/haar homeclub. De commissie dient de buitenlandse score dan te verwerken zodat die meetelt voor de handicap van de speler.  

Voor spelers die nabij de grens wonen en die bijvoorbeeld veel op een Belgische baan én een Nederlandse baan spelen, geldt dat zij al hun scores moeten indienen bij één club, hun homeclub. Een golfer kan maar één homeclub hebben, ook als hij/zij lid is van een club in Nederland én een club in het buitenland. De homeclub van de speler houdt de handicap van de speler bij. Een speler heeft dus maar één handicap. Een speler die net over de grens in België woont, heeft niet een afwijkende handicap in Nederland en België.

Voor een golfer die vaak in Spanje speelt, geldt hetzelfde: de speler dient alle scores in te leveren bij één club, zijn/haar homeclub. Dat is een club in Spanje of in Nederland, dat mag de speler zelf bepalen. De homeclub houdt de handicap van de speler bij.

Als de homeclub van de speler in Nederland is, dan wordt de handicap getoond op de digitale NGF-pas van de speler (de pas wordt getoond in de app GOLF.NL). Alle Nederlandse clubs kunnen de handicap van deze speler opzoeken in Caddie. Hiervoor moet het Golf Service Nummer (GSN) van de speler ingevoerd worden in de functie 'Zoek een handicap'. En de golfer kan op welke baan dan ook laten zien wat zijn/haar actuele handicap is door zijn/haar digitale NGF-pas te tonen.

Als de home club van de speler bijvoorbeeld in België is, dan houdt de Belgische club de handicap bij. Deze speler beschikt dan over een Belgische digitale handicappas die hij kan tonen als hij in Nederland speelt.

Organiseer je een open wedstrijd en zijn er onder je deelnemers spelers met een buitenlandse homeclub? Lees dan deze FAQ over deelnemen met de juiste handicap in wedstrijden.

In Nederland zijn Stableford, individueel strokeplay, tegen par/bogey en maximum score de toegelaten qualifying spelvormen. Maar in Amerika is bijvoorbeeld ook 'individual matchplay' een spelvorm die is toegestaan voor handicapdoeleinden. In Nederland telt een score in een matchplay-wedstrijd niet mee voor je handicap. Maar als een Nederlandse speler een score inlevert van een ronde in het buitenland, en als de spelvorm in dat land is toegestaan als 'Authorized Format of Play', dan is deze buitenlandse score in Nederland een acceptabele score (een score geschikt voor handicapdoeleinden). Er is een database waarin uiteindelijk de course en slope rating te vinden zal zijn van elke baan in elk land van de wereld. Klik hier voor de WHS Course Rating and Slope Database

Afbeelding onder: om een buitenlandse score in te voeren in de app GOLF.NL moet een speler in het hoofdscherm op 'Golfen' klikken en vervolgens op 'Nieuwe scorekaart'. Daarna moet onderin het scherm op 'Buitenlandse baan? Maak hier je kaart aan' geklikt worden. 

whs buitenlandse kaart app golfnl

Afbeelding onder: er moet een aantal gegevens ingevoerd worden om de 'Buitenlandse scorekaart' in te dienen. De datum, het land, de baan, de lus (indien nodig), aantal holes en de tee (bijvoorbeeld wit, rood, blauw etc.). De course rating (CR), slope rating (SR) en par. Deze gegevens staan in de handicaptabellen van de baan of op de clubwebsite. In de toekomst komen deze gegevens ook te staan in een wereldwijde database.

whs buitenlandse kaart app golfnl

Afbeelding onder: bij een qualifying ronde moet 'qualifying' op ja gezet worden en moet men een marker selecteren. Bij een buitenlandse score hoeft dit niet iemand te zijn met een account van de app GOLF.NL, alleen een naam volstaat. Tot slot moet het aantal Stablefordpunten (STB) ingevoerd hebben en moet de speler op 'Indienen' klikken.

whs buitenlandse kaart app golfnl

 

whs buitenlandse score

 

buitenlandse scorekaart

Hieronder staan antwoorden op vragen die gesteld zijn in trainingen voor handicap- en wedstrijdcommissies.

Worden in het buitenland gemaakte scores ook verwerkt in de app GOLF.NL als alleen het aantal Stablefordpunten bekend is, en ook als er geen validatie van een marker is?
Voor een buitenlandse kaart zijn het aantal Stablefordpunten en de baaninformatie (course rating, slope rating en par) voldoende. Bij een qualifying ronde in het buitenland moet de speler een marker selecteren. Bij een buitenlandse score hoeft dit niet iemand te zijn met een account van de app GOLF.NL, alleen een naam volstaat.

Als een speler niet verantwoordelijk is voor het uitrekenen van het Stablefordresultaat, hoe moet je dan ‘buitenlandse kaarten’ controleren? Heeft dit zin?
Op dit moment hebben we ervoor gekozen om het invoeren van buitenlandse scores op basis van Stablefordresultaten mogelijk te maken, omdat we de barrière te hoog vinden om van spelers te verlangen dat ze voor een enkele buitenlandse score álle gegevens (de par per hole, de stroke indices, etc.) van een baan gaan invoeren. Op termijn willen we naar een database gaan waarin net zoals de Nederlandse banen ook veel buitenlandse banen staan. Hiervoor zijn we internationaal in gesprek.

Zijn de gegevens van buitenlandse banen al verwerkt in de app GOLF.NL? Zodat de gegevens mee gestuurd worden naar de clubsoftware?
Nee, dat is niet het geval. Op dit moment moet de speler de baangegevens zelf invoeren. Het streven is dat er in de toekomst een internationale database met dergelijke data is.

Ga terug naar de lijst met veelgestelde vragen.