Inhoud caddie

Wat is hetzelfde gebleven bij de overgang naar het WHS?

Dit betreft het antwoord op een vraag die relevant was bij de overgang van het EGA-handicapsysteem naar het Wereld Handicap Systeem, maar nu niet meer relevant is. Ga terug naar de lijst met veelgestelde vragen.

Wat is hetzelfde gebleven na de invoering van het Wereld Handicap Systeem

  1. Spelers krijgen in een qualifying ronde of qualifying wedstrijd slagen mee, net als nu. Maar wat vroeger 'playing handicap' werd genoemd, heet nu een baanhandicap (course handicap). De baanhandicap is te vinden in de handicapslagentabel van de baan waar men speelt, net als vroeger. Op een scorekaart kun je, net als vroeger, aan de hand van de stroke index noteren op welke holes je slagen krijgt en hoeveel. In apps zoals de app GOLF.NL wordt automatisch aangegeven hoeveel slagen je krijgt op een hole.
  2. Spelers kunnen nu, net als vroeger, scores invoeren via de app GOLF.NL of via de website, app of handicapterminal van de club. Vervolgens wordt de nieuwe handicap door de app of website berekend.
  3. Wat niet veranderd is, is dat de moeilijkheidsgraad van de verschillende kleuren tees voor dames en heren van een golfbaan wordt vastgesteld door middel van een course rating. Uiteindelijk volgen hieruit de verschillende handicapslagentabellen. 
  4. Wat niet veranderd is, is de mogelijkheid om 9-holes qualifying ronden te spelen. Maar nu mogen alle spelers dit doen, ook spelers met handicap 4,4 en lager. Zij mogen nu ook meedoen aan 9-holes qualifying wedstrijden.
  5. Wat hetzelfde is gebleven is dat de golfhandicap de potentiële speelsterkte van een golfer weergeeft. Het is heel normaal dat golfers geregeld niet hun handicap spelen.
  6. Wat niet veranderd is, is dit principe: hoe meer qualifying ronden en wedstrijden een golfer speelt, hoe reëler de handicap is. Het blijft voor de clubs dus zaak om golfers aan te moedigen zo veel mogelijk qualifying scores in te leveren. Hoe meer spelers zich bekwamen in het spel en hoe meer spelers een reële handicap verkrijgen, hoe groter de kans dat men spelplezier heeft en beter wil worden, hoe kleiner de kans dat men stopt met golf. Ideaal gesproken heb je minstens 20 qualifying scores in je handicapgeschiedenis.
  7. Stableford blijft gewoon bestaan als spelvorm voor sociale rondjes en voor qualifying ronden. In een Stableford-wedstrijd zal het klassement nog steeds bepaald worden door het aantal Stableford-punten van de deelnemers. Maar voor handicapdoeleinden wordt je score in een qualifying Stableford-wedstrijd omgezet in een dagresultaat. Maar wat wel veranderd is, is dat een speler nu altijd een bruto score op een hole moet noteren, ook bij de spelvorm Stableford. Lees hier meer.

Ga terug naar de lijst met veelgestelde vragen.