Inhoud caddie

Wat blijft hetzelfde in het WHS?

Wat blijft hetzelfde in het WHS? Dat sommen we hier op.

  1. Spelers zullen bij een qualifying ronde of qualifying wedstrijd met een Playing Handicap spelen en "slagen meekrijgen", net als nu. Maar die Playing Handicap heet in het WHS een Course Handicap. De Course Handicap zal te vinden zijn in de handicapslagentabel van de baan waar je speelt, net als nu. Op een scorekaart kun je, net als nu, aan de hand van de Stroke Index noteren op welke holes je slagen krijgt en hoeveel. In apps zoals de app GOLF.NL wordt automatisch aangegeven hoeveel slagen je krijgt op een hole.
  2. Wat niet verandert is dat de moeilijkheidsgraad van de verschillende kleuren tees voor dames en heren van een golfbaan wordt vastgesteld door middel van een course rating. Er is een database waarin uiteindelijk de Course en Slope Rating te vinden zal zijn van elke baan in elk land van de wereld (klik hier voor de WHS Course Rating and Slope Database). Uiteindelijk volgen hieruit de verschillende handicapslagentabellen. Met de invoering van het WHS wordt ook overal hetzelfde systeem gebruikt om de moeilijkheidsgraad van álle golfbanen in de wereld te bepalen. Wat voorheen het USGA Course Rating and Slope System genoemd werd, heet in het WHS het Course Rating System. In Nederland werken we al sinds 1998 met het Course Rating System. 
  3. Spelers zullen straks, net als nu, scores invoeren via de app GOLF.NL of via de website, app of handicapterminal van de club. Vervolgens wordt de nieuwe handicap door de app of website berekend.
  4. Wat niet verandert is de mogelijkheid om 9-holes qualifying ronden te spelen. Wat wel verandert is dat spelers met handicap 4,4 en lager straks ook 9-holes qualifying ronden en wedstrijden kunnen spelen.
  5. Wat hetzelfde blijft is dat de WHS-golfhandicap de potentiële speelsterkte van een golfer weergeeft, zoals de EGA-handicap dat ook doet. Het is nu en in de toekomst heel normaal dat golfers geregeld niet hun handicap spelen.
  6. Wat niet verandert is dit principe: hoe meer qualifying ronden en wedstrijden een golfer speelt, hoe reëler de handicap is. Het blijft voor de clubs dus zaak om golfers aan te moedigen zo veel mogelijk qualifying scores in te leveren. Hoe meer spelers zich bekwamen in het spel en hoe meer spelers een reële handicap verkrijgen, hoe meer spelplezier men heeft en hoe kleiner de kans dat men stopt met golf. Ideaal gesproken heb je minstens 20 qualifying scores in je handicapgeschiedenis.
  7. Stableford blijft gewoon bestaan als spelvorm voor sociale rondjes en voor qualifying ronden. In een Stableford-wedstrijd zal het klassement nog steeds bepaald worden door het aantal Stableford-punten van de deelnemers. Maar voor handicapdoeleinden wordt je score in een qualifying Stableford-wedstrijd omgezet in een dagresultaat.

Ga terug naar de lijst met veelgestelde vragen.