Inhoud caddie

Kan een teaching of playing pro een handicap krijgen?

De uitleg op deze pagina is bedoeld voor golfclubs. Ben je golfer? Ga dan naar golf.nl/whs voor een uitleg van het Wereld Handicap Systeem.

Ja, een (teaching of playing) professional kan een handicap krijgen, maar daarvoor is het wel nodig dat de pro (tegen een speciaal tarief) lid wordt van de club.

  • De pro moet lid worden van de vereniging. Als lid van de club krijgt de professional - net als andere verenigingsleden - een GSN (Golf Service Nummer).
  • De pro moet drie qualifying scores inleveren. De handicapcommissie kan op basis van die scores een eerste handicap bepalen. De handicap wordt gekoppeld aan het Golf Service Nummer van de pro.

Pro's in clubwedstrijden

De NGF juicht het toe als pro's een handicap halen en meedoen aan (sommige) clubwedstrijden. Met de pro in een clubwedstrijd spelen is een interessante en leerzame ervaring voor de leden van de club.

Bij voorkeur heeft de pro een handicap. Het verdient geen aanbeveling om een pro standaard handicap 0,0 te geven, want dit zal bij veel pro's niet een weergave van hun speelsterkte zijn.

De club mag zelf bepalen of de pro mag meedoen aan clubwedstrijden of een deel van de clubwedstrijden. Zo ja, dan kan de club per wedstrijd bepalen of de pro buiten mededinging meedoet of niet. Mogelijk is een aanpassing in het wedstrijdreglement van de club nodig. Daar staat misschien in dat alleen amateurs mogen deelnemen aan clubwedstrijden. Een voorbeeldwedstrijdreglement vind je hier.

Pro's in de NGF-competitie

Teaching en playing professionals mogen sinds 2023 meedoen aan de NGF-voorjaarscompetitie. Er gelden wel enkele voorwaarden. Lees hier meer. 

Heb je vragen over dit onderwerp, stuur dan een mail.

Ga terug naar de lijst met veelgestelde vragen.