Inhoud caddie

Waarom voerde Nederland het WHS pas in 2021 in?

Dit betreft het antwoord op een vraag die relevant was bij de overgang van het EGA-handicapsysteem naar het Wereld Handicap Systeem, maar nu niet meer relevant is. Ga terug naar de lijst met veelgestelde vragen.

Nederland heeft heel bewust voor 2021 gekozen. In Nederland hebben we anders dan de meeste landen te maken met veel clubsoftwareleveranciers (14). De keuze voor 2021 geeft voldoende tijd om de juiste technische oplossingen aan te leveren die banen, clubs en softwareleveranciers nodig hebben voor de verwerking van scores en de berekening van WHS-handicaps.

Voor 385.000 golfers moeten meer dan 4,6 miljoen scorekaarten omgerekend worden in een WHS-handicap en dat is een ingewikkeld proces.

Daarnaast willen wij (onder meer aan de hand van tests met clubs) goed begrijpen wat de effecten voor de Nederlandse spelers zijn, zodat we de spelers en de clubs goed kunnen informeren over wat er kan gebeuren wanneer een EGA-handicap omgezet wordt naar een WHS-handicap.

In Europa gingen sommige landen al begin 2020 over op het WHS (bijvoorbeeld Finland, Polen, Tsjechië, Noorwegen en Zweden). Duitsland en Denemarken behoren tot de landen die begin 2021 zijn overgestapt.

In landen die al eerder overstapten op het WHS is de ervaring in het algemeen positief. In de meeste landen hebben spelers goed begrepen dat het inleveren van veel scores tot een goede handicap leidt die meer spelplezier geeft.

Lees ook de FAQ Wanneer wordt het WHS ingevoerd?

Ga terug naar de lijst met veelgestelde vragen.