Inhoud caddie

Corona en golf

Op deze pagina vinden golfclubs, -banen en -professionals antwoorden op veelgestelde vragen over het coronavirus en de golfsport.

Laatste update: 13 maart 2023

De laatste corona-adviezen - het (zelf-)test- en isolatieadvies - zijn vervallen. Het kabinet heeft dat besloten op advies van het Outbreak Management Team (OMT) en het Maatschappelijk Impact Team (MIT).

De adviezen zijn niet langer nodig "omdat de afweer in Nederland inmiddels hoog is en weinig mensen ernstig ziek worden van de huidige virusvarianten". Wel roept het kabinet iedereen op om het gezonde verstand te blijven gebruiken bij griep- of verkoudheidsklachten. Het is altijd verstandig thuis te blijven als je ziek bent, bij lichte klachten te overleggen met je werkgever of je thuis kunt werken, fysiek contact met kwetsbaren te beperken, in je elleboog te hoesten of te niezen, regelmatig handen te wassen en voor voldoende frisse lucht te zorgen. Het coronavirus in Nederland is volgens het kabinet in de endemische fase beland. "Een nieuwe fase waarin het virus weliswaar constant rondgaat onder de bevolking, maar waarbij bijna iedereen door vaccinatie of een doorgemaakte infectie afweer heeft opgebouwd. Hierdoor worden maar weinig mensen ernstig ziek. Covid-19 leidt niet meer tot grote maatschappelijke en economische problemen en daarom kunnen de laatste adviezen nu ook vervallen."

Het kabinet pleit ervoor om het gezonde verstand te blijven gebruiken bij griep- en verkoudheidsklachten, of die nu het gevolg zijn van het coronavirus of niet. Als je bijvoorbeeld hoest, niest, keelpijn of een loop-of snotneus hebt, gelden er vijf adviezen:

  1. blijf thuis wanneer je ziek bent,
  2. overleg bij lichte klachten met je werkgever of je thuis kunt werken,
  3. vermijd bij klachten fysiek contact met mensen die ernstig ziek kunnen worden van een luchtweginfectie. Als fysiek contact toch nodig is (zoals bij mantelzorg), draag dan een mondneusmasker,
  4. hoest en nies in je elleboog en was vaak en goed je handen, ook als je geen klachten hebt en
  5. zorg voor voldoende ventilatie van binnenruimtes.

Voor golfclubs en -banen gelden de volgende adviezen:

  • Wijs golfers op de oproep van de overheid.
  • Zorg voor voldoende frisse lucht in het clubhuis en andere ruimtes. Zorg dat regelmatig wordt gelucht. In horeca en in andere ruimtes waar mensen samenkomen geldt: zet ramen open. Ventileren is een van de belangrijkste maatregelen om de kans op besmettingen te verlagen.
  • Zorg voor een ruime opzet van clubhuisruimtes, het restaurant en terrassen.
  • Werk met schoonmaakroosters om kleedkamers, douches en toiletten te reinigen.