Inhoud caddie

Wie bepaalt de stroke index?

De uitleg op deze pagina is bedoeld voor handicapcommissies van golfclubs. Ben je golfer? Ga dan naar golf.nl/whs voor een uitleg van het Wereld Handicap Systeem.

In het handicapsysteem heeft elke hole een stroke index. De stroke index van elke hole wordt bepaald door de club en niet door de NGF, maar er zijn wel richtlijnen voor. Lees meer op de Caddie-pagina Het bepalen van de stroke index.

De stroke index geeft aan op welke holes de handicapslagen gekregen worden (of gegeven moeten worden). Dit is belangrijk voor het bepalen van de netto double bogey-score.

Een speler moet altijd een bruto score per hole noteren, ook bij de spelvorm Stableford. Als de speler in Stableford een hole ‘verpest’ en de bal moet oprapen om vaart in het spel te houden, dan noteert hij of zij een netto dubbel bogey. Als een speler niet weet wat zijn/haar persoonlijke netto dubbel bogey op een hole is, dan kan hij/zij een 11 invullen. Lees hier meer. 

Hieronder staan antwoorden op vragen die gesteld zijn in trainingen voor handicap- en wedstrijdcommissies. 

Ik neem aan dat de stroke indices op de juiste holes blijven staan wanneer je hole 10 en 11 eruit haalt voor onderhoud en je hole 12 vernummert naar hole 10, enz.
Dat is juist.

Wat gebeurt er in het geval van een re-routing met de stroke index voor die lus?
De stroke index blijft hetzelfde.

Welke stroke index geldt bij een qualifying wedstrijd over meer dan 9 en minder dan 18 holes?
Het is niet nodig om de stroke index van de baan te veranderen als spelers 10 tot en met 17 holes spelen, wat onder voorwaarden is toegestaan. Lees meer: Qualifying ronden over meer dan 9 en minder dan 18 holes.

Ga terug naar de lijst met veelgestelde vragen.