Inhoud caddie

Hoe wordt een WHS-handicap berekend?

In het World Handicap System wordt een handicap gebaseerd op de laatste twintig qualifying ronden van een speler. Het WHS bepaalt het gemiddelde van de beste 8 scores van deze laatste 20 rondes.

De waarden waarmee een handicap wordt berekend zullen geen Stableford-punten meer zijn. In het WHS wordt gekeken naar je bruto score tot een maximum van een netto double bogey (de eerste score die geen Stableford-punten meer oplevert).

Elke keer als je een qualifying score invoert, wordt die score omgezet in een "dagresultaat" ("score differential"). Het dagresultaat is je prestatie van die dag omgerekend naar een standaard baan (een baan met een standaard moeilijkheid, dat wil zeggen een baan met een Slope Rating van 113). Je dagresultaat wordt toegevoegd aan je lijst met eerdere resultaten. Vervolgens wordt het gemiddelde bepaald van de beste 8 resultaten van je laatste 20 ronden opgeteld. Dat getal is je nieuwe handicap. 

Bekijk de video hieronder voor een uitleg in beeld en tekst.

Om nog preciezer te zijn: het dagresultaat is het verschil tussen de Aangepaste Bruto Score (Adjusted Gross Score) van een speler en de Course Rating, rekening houdend met de Slope Rating. Je Aangepaste Bruto Score is je bruto score (inclusief strafslagen) waarbij op elke hole niet meer wordt geteld dan je maximale score + de score die het WHS automatisch invult om tot een ronde over 18 holes te komen.

In strokeplay wordt een 18-holes dagresultaat als volgt berekend: 
(113 ÷ Slope Rating) x (Adjusted Gross Score - Course Rating - PCC-aanpassing)

Bij de spelvorm Stableford en Tegen par/Tegen bogey wordt een 18-holes dagresultaat als volgt berekend:
(113 ÷ Slope Rating) x (par + Course Handicap - (punten gescoord - 36) - Course Rating - PCC-aanpassing)  

Een lage score betekent niet altijd een laag dagresultaat. Dit hangt af van de Course Rating en Slope Rating van de baan waarop je hebt gespeeld. Een hogere score op een moeilijke baan kan resulteren in een lager dagresultaat dan een lagere score op een gemakkelijkere baan. 

In het voorbeeld hieronder (waarbij er geen PCC-aanpassing is) levert een ronde 97 op baan B een lager dagresultaat op dan een ronde 95 op baan A: 

Ronde 1 op baan A: (95 – 71,5) x (113 ÷ 125) = 21,2
Ronde 2 op baan B: (97 – 73,8) x (113 ÷ 140) =  18,7

Het is mogelijk dat je WHS-handicap verandert maar het is ook mogelijk dat je WHS-handicap hetzelfde blijft. Je handicap wordt immers bepaald door het gemiddelde van de beste 8 scores van je laatste 20 rondes. Dus bij een minder goede ronde zal je handicap waarschijnlijk niet veranderen. Bij een relatief goede ronde hangt het af van welke score er afvalt of je handicap omhoog of omlaag gaat; er kan immers een nog betere score afvallen, waardoor je handicap ondanks een goede ronde toch omhoog gaat. Dit is fundamenteel anders dan het EGA-systeem en daar zullen we aan moeten wennen.

Omdat je slechtste scores wegvallen, weerspiegelt je WHS-handicap nog beter je potentieel dan de EGA-handicap. Dat wil zeggen: je WHS-handicap weerspiegelt nog beter de score die je zult maken op je betere dagen. Hierbij geldt: hoe meer qualifying scores je inlevert, hoe beter je handicap overeenkomt met je golfvaardigheid.

Ga terug naar de lijst met veelgestelde vragen.