Inhoud caddie

Hoe wordt een WHS-handicap berekend?

In het World Handicap System wordt een handicap gebaseerd op de laatste twintig qualifying ronden van een speler. Het WHS bepaalt het gemiddelde van de beste 8 scores van deze laatste 20 rondes. Bekijk eerst deze video. Onder de video worden details uitgelegd.

Let op: in de video hierboven leggen we alleen de basis van de WHS-handicapberekening uit. In de WHS-handicapberekening worden namelijk bij elke qualifying score ook nog automatische mechanismes toegepast zoals de "PCC", de "Soft Cap", "Hard Cap" en "Exceptionele Score". We lichten die automatische mechanismes deels toe in dit artikel en deels op andere pagina's.

WHS golf

De video maakt duidelijk dat de berekening van een WHS-handicap verschilt van de manier waarop een handicap in het WHS wordt berekend. In het EGA Handicap Systeem wordt de handicap na elke qualifying score aangepast op basis van de actuele handicap en de score van de zojuist gespeelde ronde. In het WHS wordt een handicap gebaseerd op de laatste twintig qualifying ronden van een speler. Het WHS bepaalt het gemiddelde van de beste 8 scores van deze laatste 20 rondes.

De waarden waarmee een handicap wordt berekend zullen in het WHS geen Stableford-punten meer zijn. In het WHS wordt gekeken naar je bruto score tot een maximum van een netto double bogey (de eerste score die geen Stableford-punten meer oplevert).

Elke keer als je een qualifying score invoert, wordt die score omgezet in een "dagresultaat" ("score differential"). Het dagresultaat is je prestatie van die dag omgerekend naar een standaard baan (een baan met een standaard moeilijkheid, dat wil zeggen een baan met een Slope Rating van 113). Je dagresultaat wordt toegevoegd aan je lijst met eerdere resultaten. Vervolgens wordt het gemiddelde bepaald van de beste 8 resultaten van je laatste 20 ronden opgeteld. Dat getal is je nieuwe handicap.  

Om nog preciezer te zijn: het dagresultaat is het verschil tussen de Aangepaste Bruto Score (Adjusted Gross Score) van een speler en de Course Rating, rekening houdend met de Slope Rating. Je Aangepaste Bruto Score is je bruto score (inclusief strafslagen) waarbij op elke hole niet meer wordt geteld dan je maximale score + de score die het WHS automatisch invult om tot een ronde over 18 holes te komen.

In strokeplay wordt een 18-holes dagresultaat als volgt berekend: 
(113 ÷ Slope Rating) x (Adjusted Gross Score - Course Rating - PCC-aanpassing)

Bij de spelvorm Stableford en Tegen par/Tegen bogey wordt een 18-holes dagresultaat als volgt berekend:
(113 ÷ Slope Rating) x (par + Course Handicap - (punten gescoord - 36) - Course Rating - PCC-aanpassing)  

Een lage score betekent niet altijd een laag dagresultaat. Dit hangt af van de Course Rating en Slope Rating van de baan waarop je hebt gespeeld. Een hogere score op een moeilijke baan kan resulteren in een lager dagresultaat dan een lagere score op een gemakkelijkere baan. 

In het voorbeeld hieronder (waarbij er geen PCC-aanpassing is) levert een ronde 97 op baan B een lager dagresultaat op dan een ronde 95 op baan A: 

Ronde 1 op baan A: (95 – 71,5) x (113 ÷ 125) = 21,2
Ronde 2 op baan B: (97 – 73,8) x (113 ÷ 140) =  18,7

Het is mogelijk dat je WHS-handicap verandert maar het is ook mogelijk dat je WHS-handicap hetzelfde blijft. Je handicap wordt immers bepaald door het gemiddelde van de beste 8 scores (dagresultaten om precies te zijn) van je laatste 20 rondes. Dus bij een minder goede ronde zal je handicap waarschijnlijk niet veranderen. Bij een relatief goede ronde hangt het af van welke score er afvalt of je handicap omhoog of omlaag gaat; er kan immers een nog betere score afvallen, waardoor je handicap ondanks een goede ronde toch omhoog gaat. Dit is fundamenteel anders dan het EGA-systeem en daar zullen we aan moeten wennen.

Omdat je slechtste scores wegvallen, weerspiegelt je WHS-handicap nog beter je potentieel dan de EGA-handicap. Dat wil zeggen: je WHS-handicap weerspiegelt nog beter de score die je zult maken op je betere dagen. Hierbij geldt: hoe meer qualifying scores je inlevert, hoe beter je handicap overeenkomt met je golfvaardigheid.

Afbeelding onder: voor het bepalen van de WHS-handicap zijn de volgende gegevens nodig van de afgelopen 20 scores: de aangepaste bruto score, de Course Rating, de Slope Rating en het Dagresultaat (Score Differential). 

whs golf

Afbeelding onder: de scorekaart van een speelster met handicap 19 die 23 slagen meekrijgt. Hoe kom je tot een aangepaste bruto score? De vet gedrukte stroke index: hier krijgt ze twee slagen, op de anderen holes één slag. Ze heeft haar scores genoteerd (en op een paar holes een streep). De slechte scores worden omgerekend naar een netto dubble bogey. Op hole 2 heeft ze een streep en die wordt omgerekend naar een 9. Dat is een netto double bogey voor deze speelster omdat ze hier twee slagen krijgen. De Aangepaste Bruto Score is in dit geval 98. Vervolgens is de CR en de SR nodig om het Dagresultaat te berekenen. Dit Dagresultaat heb je nodig voor het berekenen van de handicap. 

whs scorekaart

Ga terug naar de lijst met veelgestelde vragen.