Inhoud caddie

Wat is een Playing Handicap in het WHS?

Wat in het EGA Handicap System een playing handicap was, wordt in het WHS een Course Handicap genoemd.

In het WHS is de definitie van Playing Handicap anders dan in het EGA Handicap System: het is de Course Handicap aangepast met handicap allowances (handicapverrekening/de aanpassing van de handicap afhankelijk van het soort wedstrijd dat je speelt of de spelvorm). 

Als je na de invoering van het WHS als speler meedoet aan een wedstrijd waarbij je een Playing Handicap krijgt, dan hoef je die niet zelf uit te rekenen. De wedstrijdcommissie of het softwareprogramma berekent jouw Playing Handicap.

Bij een spelvorm met 75 procent handicapverrekening zal je WHS Playing Handicap 75 procent van je Course Handicap zijn. Bij een spelvorm met 100 procent handicapverrekening is je WHS Course Handicap gelijk aan je WHS Playing Handicap.

Deze percentages kunnen door de wedstrijdcommissies van de clubs worden bepaald. Raadpleeg hiervoor Appendix C (Handicap Allowances) in de Rules of Handicapping. Daar vind je onder meer de tabel met adviezen voor Playing Handicap-percentages hieronder.

Let op: in wedstrijden die meetellen voor je handicap wordt bij de berekening van je nieuwe handicap je volledige WHS Course Handicap gebruikt. In andere woorden: in een wedstrijd speel je soms met een Playing Handicap die 95 procent van je Course Handicap is. Je prestatie met deze Playing Handicap bepaalt je wedstrijdresultaat. Maar bij de bepaling van het dagresultaat voor handicapdoeleinden wordt net als anders alleen maar gekeken naar je Course Handicap. Bij de bepaling van het dagresultaat voor je handicap is er dus altijd sprake van volledige handicapverrekening.

handicap allowances whs handicap verrekening spelvormen

De Course Handicap en Playing Handicap behoren tot de kerntermen van het WHS. Bekijk hier een video over de belangrijkste termen die gehanteerd worden in het WHS.

Ga terug naar de lijst met veelgestelde vragen.