Beeld: golfsupport.nl
Inhoud caddie

Pas op met het gebruik van foto’s

Gebruik je wel eens foto’s die je op internet vindt? Pas daarmee op want vaak zitten op die beelden auteursrechten. En als je die schendt, loop je kans op een (flinke) boete!

Via Google en op andere websites zijn tal van foto’s te vinden waarmee je teksten op je eigen website of social media kan illustreren. Je mag deze foto’s echter niet zomaar plaatsen zonder toestemming van de rechthebbende. Vaak wordt hier niet bij stilgestaan of gedacht dat dit toch geen kwaad kan. Niets is minder waar. Het plaatsen van foto’s op een website zonder toestemming van de fotograaf levert inbreuk op het auteursrecht op en dit kan je duur komen te staan. Het is dan ook zeer belangrijk om wet- en regelgeving op dit gebied te kennen en in acht te nemen.

Auteurs- en portretrecht

Je kunt ervan uit gaan dat op zo goed als alle foto’s auteursrecht ligt. Het auteursrecht is een bij wet geregeld exclusief recht dat makers van creatieve werken als schilderijen, muziekstukken of foto’s beschermt en hen het recht geeft te bepalen wat anderen wel en niet met hun werk mogen doen. Voor het gebruik van een foto of afbeelding is daarom toestemming nodig, een ‘licentie’. Ook moet bij foto’s rekening worden gehouden met het portretrecht en de privacy van degene die op de foto staat. Wanneer op de foto een of meerdere personen herkenbaar in beeld zijn, dan heb je te maken met het portretrecht. Herkenbaar betekent hierbij herkenbaar voor bekenden van de geportretteerde of voor de geportretteerde zelf.

Gevolgen

Heb je een foto of afbeelding op je website geplaatst zonder toestemming van de fotograaf, dan kan de fotograaf aanspraak maken op zijn auteursrecht. Gevolgen hiervan kunnen zijn dat de fotograaf eist om de foto van je site te verwijderen, maar hij/zij kan ook een vergoeding vragen voor de tijd dat je de foto hebt gebruikt én een hoge schadevergoeding voor deze onrechtmatige daad eisen. De kosten van deze schadevergoeding en proceskosten kunnen oplopen tot duizenden euro’s. En dit is een reëel risico, nu gespecialiseerde bedrijven via geautomatiseerde software ongeautoriseerd gebruik van foto’s kunnen opsporen.

Advies

De NGF adviseert alle clubs om hun website goed na te lopen op foto’s die wellicht onrechtmatig geplaatst zijn en deze te verwijderen. Voor het plaatsen van nieuwe foto’s wordt aangeraden om zoveel mogelijk zelfgemaakte foto’s en afbeeldingen te gebruiken. Houd hierbij rekening met het portretrecht. Een andere goede optie is gebruik te maken van beeldbanken als www.istockphoto.com of www.shutterstock.com. Hier kun je losse foto’s kopen of een maand- of jaarabonnement afsluiten tegen vaak voordelige tarieven.

Kijk op deze sites ook goed naar de licentievoorwaarden. Soms mag je een bepaalde foto of afbeelding alleen voor websites gebruiken en niet voor drukwerk. Of mag een bepaalde foto slechts een bepaalde periode (specifiek aantal maanden/jaren) gebruikt worden.