Inhoud caddie

Vogelvriendelijk golfbaanbeheer: waarom?

Golfers zijn te gast in het landschap waar vogels hun thuis hebben. Vogels gelden als graadmeter voor de kwaliteit van de leefomgeving. Gaat het goed met de vogels, dan gaat het goed met het groen.

Vogelvriendelijk beheer dient twee doelen. Gaat het goed met de vogels, dan gaat het goed met het groen. Vogels zijn daarnaast een natuurlijke vijand van plagen. Spreeuwen zijn bijvoorbeeld een natuurlijke bestrijder van engerlingen en mezen bestrijden de processierups.

Vogels geven daarnaast met hun kleuren en geluiden karakter aan golfbanen. Ze dragen zo bij aan de natuurbeleving van spelers tijdens een ronde golf. Birdie, eagle, albatross, maar ook de specht, de buizerd, de merel en talloze andere vogelsoorten hebben de golfbaan als leefomgeving.

Vogels gelden als graadmeter voor de kwaliteit van de leefomgeving

Het beheer van een golfbaan vraagt - naast aandacht voor de speelkwaliteit - om zorg voor de natuur- en landschapswaarden. Daarom is de opdracht aan de golfbranche: duurzaam golf, optimale speelkwaliteit in harmonie met de natuurlijke omgeving. De kwaliteit van golf, de beleving en de biodiversiteit varen daar wel bij.

De NGF moedigt golfbanen aan om bewust om te gaan met natuur en milieu en maatschappelijk verantwoord te ondernemen. De NGF stimuleert daarom alle clubs en banen om het GEO-certificaat te behalen en biedt hierbij ondersteuning.

Duurzaam golfbaanbeheer betekent ook dat golfbanen vogelvriendelijk beheerd worden en daarvoor zijn specifieke adviezen ontwikkeld. Die vind je onder meer in de handleiding Vogels en Golfbanen, een leidraad voor vogelvriendelijk golfbaanbeheer. Dit boek uit 2015 komt voort uit de samenwerking die de NGF in 2013 heeft gesloten met Vogelbescherming Nederland onder de naam Golfers Love Birdies De handleiding Vogels en Golfbanen, een leidraad voor vogelvriendelijk golfbaanbeheer kan hier als pdf gedownload worden of via de website golfboeken.nl besteld worden. Daarnaast biedt het werkboek Committed to Birds hulp bij het opstellen van een werkplan om de golfbaan te verbeteren als leefgebied van vogels.

Van vogels en natuur genieten op Birdwatching Day

Alle golfclubs worden uitgenodigd deel te nemen aan de jaarlijkse Birdwatching Day op golfbanen die in 1999 voor het eerst is gehouden. Op deze dag kunnen golfers en niet-golfers meewandelen met een deskundige die vogelsoorten telt op zicht en geluid. Lees meer over de NGF Birdwatching Day op ngf.nl/birdwatchingday.

Ga terug naar de hoofdpagina ngf.nl/birdwatchingday.