Inhoud caddie

Nieuw NGF-stappenplan is aanwinst voor les van golfprofessional

3 september 2022

Het nieuwe stappenplan van de NGF biedt theorie, tips en enorm veel oefeningen. Een aanwinst voor de les en training van de golfprofessional, vindt Jim van Heuven van Staereling.

“Ik hoor van verschillende buitenlandse collega’s dat zij jaloers zijn op ons vernieuwde Stappenplan”, vertelt de directeur Opleidingen van PGA Holland. “Zij kijken met bewondering naar de gestructureerde manier waarop het plan bij ons ontwikkeld is. Andere landen zijn nog niet zo ver. De QR-codes bij de tekst met verwijzingen naar instructiefilmpjes zijn vooruitstrevend en ook aantrekkelijk voor jongere generaties.”

Drie boekjes en zes modules

Het nieuwe Stappenplan met drie stappen vervangt het 9-stappenplan. Elk stap wordt ondersteund met een eigen boekje: Beginnen met golf (voor golfers tot handicap 36 of voor iedereen die zijn basis wil verstevigen); Beter golfen (voor golfers met handicap tussen de 36 en de 15, of voor iedereen die beter wil leren golfen); Naar topgolf (voor de ambitieuze, competitieve speler met ambitie om single handicap te behalen tot en met handicap 0). Dit laatste boekje is nog niet verschenen, dat wordt in het voorjaar van 2023 verwacht. In deze stappen zitten zes terugkerende modules: Putten, Chippen, Pitchen, Bunker, Swing en Mentaal.

Vaardigheden die je leert, moet je onderhouden. Als je niet traint, is de weg lang.

Lessen, spelen, trainen

“We moeten meer gaan trainen in golf”, begint Van Heuven van Staereling terwijl hij door een van de boekjes bladert. “De golfprofessional kan dat met het Stappenplan prima stimuleren. Vaardigheden die je leert, moet je onderhouden. Als je niet traint, is de weg lang. Dit vergroot de kans dat iemand onderweg gefrustreerd raakt en afhaakt. Veel mensen volgen lessen, halen hun handicap 54 en gaan dan meteen vier keer per week de baan in. Voor je spel is het beter om minder te spelen en meer te oefenen. Trainen moet een gewoonte worden in golf, waardoor je je speelvaardigheden onder de knie krijgt en vorderingen maakt. Behoud het juiste ritme: lessen, spelen, trainen.”

Samen trainen

Hij is daarnaast een pleitbezorger van de teamgedachte in golf. “Je kunt met het Stappenplan alleen trainen, maar je kunt ook met een aantal vrienden een paar oefeningen uit het boekje kiezen die je samen gaat trainen. Dat sociale aspect maakt het trainen voor veel mensen aantrekkelijk, een moment samen met jouw groep waar je naar uitkijkt. Daarmee spelen we in op een behoefte van veel golfers, die zich hierdoor sneller binden aan de sport én de vereniging. Daarnaast maakt trainen in een team je mentaal sterker. Je leert beter omgaan met de druk wanneer je teamleden erbij staan dan wanneer je, lekker veilig, alleen je bal slaat.”

Dat sociale aspect maakt het trainen aantrekkelijk, een moment samen met jouw groep waar je naar uitkijkt

Ondersteunende tool

De golfprofessional begeleidt de golfer in zijn stappenplan. De kracht zit hem in de combinatie, benadrukt hij. “De pro weet welke oefeningen uit het boekje het meest geschikt zijn, hoeveel de golfer moet oefenen en wanneer hij of zij klaar is voor de volgende oefening of stap. Er moet uitgedaagd worden, maar de uitdaging moet niet te groot zijn. Wanneer je meteen op de hoogste duikplank gaat staan, zit de schrik ook voor de rest van je leven in je lichaam. De boekjes zijn een effectieve, ondersteunende tool. De pro geeft leerlingen gerichte adviezen en begeleidt de golfer hiermee op een constructieve manier in zijn of haar ontwikkeling. Je hebt iemand met expertise nodig. Ik sprak bijvoorbeeld onlangs een talentvolle golfer die aangaf dat hij daar behoefte aan had, omdat hij de juiste structuur miste. De golfprofessional begeleidt je bij de stappen en zorgt dat je een goede basis legt, waardoor je de rest van je leven plezier beleeft aan golf.”

Sneller ontwikkelen

Niet alle golfers ontwikkelen de verschillende onderdelen van hun spel in hetzelfde tempo. Veel golfers hebben niet alleen behoefte aan oefeningen uit hun eigen handicapcategorie, maar voor sommige onderdelen van hun spel ook aan oefeningen voor golfers met een iets lagere of juist hogere handicap. Daar speelt het nieuwe stappenplan beter op in. “De handicapcategorieën zijn nu gebundeld in drie grote stappen”, licht de directeur Opleidingen toe. “Golfers kunnen zich afhankelijk van hun motorische vaardigheden en balgevoel sneller ontwikkelen, terwijl de opzet met stappen wel behouden is. Te beginnen met de eerste stap waarin we iemand kennis laten maken met golf en zoveel mogelijk succesbeleving willen laten ervaren. Je moet de tijd nemen voor die fase. Het is handig dat in het eerste boekje alle basisvaardigheden staan, waardoor je niet direct alle boekjes hoeft te verkopen aan beginners.”

Rustig nalezen

De boekjes en modules beperken zich niet uitsluitend tot de techniek, maar bevatten eveneens informatie over onder meer tactiek, fysiek, materiaal en over mentale aspecten. “Allemaal zaken die elke golfer ook moet leren. Als pro kun je deze thema’s toelichten, maar het is prettig dat je met de boekjes en de modules nu materiaal hebt dat jouw verhaal ondersteunt. Veel theorie en tips zal de golfer van zijn pro horen tijdens de lessen, maar die informatie kan hij nu nog eens rustig nalezen of -kijken in een filmpje. Je kunt daar als golfprofessional ook naar verwijzen.”

De kwaliteit van hun opleiding is cruciaal om ze te binden aan onze sport

Verspreiding

Hij adviseert golfprofessionals om het Stappenplan onder de aandacht te brengen van de golfer. “Leg de boekjes goed zichtbaar bij de kassa in de golfshop of bij de caddiemaster. Geef gericht advies welk boekje bij iemands niveau past. Pro’s moeten over voldoende exemplaren beschikken, zodat zij ze kunnen verkopen tijdens hun lessen. Misschien kun je het eerste boekje opnemen in een Golfstartcursus en het presenteren als iets extra’s voor beginners. Met het boekje ‘Beginnen met golf’ kunnen ze hun basis verstevigen tot aan handicap 36.”

Duurzame start

Het nieuwe Stappenplan helpt om al die nieuwe golfers een duurzame start te geven, hoopt Van Heuven van Staereling. “Ik ben best bezorgd over de grote instroom en vooral de snelheid van de groei. De kwaliteit van hun opleiding is cruciaal om ze te binden aan onze sport. Op het moment dat je een handicap tussen de 26 en 28 hebt, ben je geneigd om lid te worden van een club. Echte golfers realiseren zich dat het tijd kost om nieuwe vaardigheden te leren. We moeten hun goede, gestructureerde ondersteuning bieden én de kwaliteit van golf waarborgen. Daar levert het nieuwe Stappenplan een belangrijke bijdrage aan.”

Bestellen?

De eerste twee boeken van het Stappenplan, Beginnen met golf en Beter golfen, zijn beschikbaar en te bestellen via Golfboeken.nl voor respectievelijk 12,95 euro en 14,95 euro. De teksten en video’s zijn ook digitaal te vinden op golf.nl/beter-golfen/ngf-stappenplan.

Ga naar de hoofdpagina Sportief beleid en best practices.