Inhoud caddie

Wat is een baanhandicap (Course Handicap) in het WHS?

De Course Handicap in het WHS - de baanhandicap - is wat de Playing Handicap in het EGA Handicap Systeem is: het volledige aantal slagen dat een speler krijgt (of geeft als de speler heel goed is) op een baan op basis van de handicapslagentabel van deze baan. De Course Handicap (baanhandicap) in het WHS geeft per kleur tee aan hoeveel slagen een speler krijgt (of geeft).

In het EGA-tijdperk vindt een speler in een handicapslagentabel hoeveel slagen hij/zij krijgt (of geeft). Dat zal niet veranderen. Ook na de overgang naar het WHS zul je je Course Handicap vinden in een handicapslagentabel. Apps zoals de app GOLF.NL veranderen in dit opzicht ook niet. In de app GOLF.NL wordt ook na 2020 automatisch per hole aangegeven hoeveel slagen je op een hole krijgt.

De baanhandicap wordt bepaald door de Slope Rating en Course Rating minus Par. Liefhebbers kunnen een Course Handicap zelf uitrekenen. 

  • De formule voor een 18-holes ronde: Handicap x (Slope Rating ÷ 113) + (Course Rating - Par)
  • De formule voor een 9-holes ronde: (Handicap ÷ 2) x (9-holes Slope Rating ÷ 113) + (9-holes Course Rating – 9-holes Par)

Bij een speler met WHS-handicap 54,0 zal de Course Handicap vermoedelijk hoger zijn dan 54 als er gespeeld wordt op een baan met een Slope Rating van 114 of hoger. In zo'n geval krijgt de speler bijvoorbeeld 56 slagen. De maximum handicap in het WHS is 54,0 maar er is geen maximale baanhandicap.

  • Er komen vanwege de invoering van het WHS nieuwe handicapslagentabellen; lees hier meer.
  • Lees hier wat een Playing Handicap in het WHS is.
  • De Course Handicap en Playing Handicap behoren tot de kerntermen van het WHS.  

Ga terug naar de lijst met veelgestelde vragen.