Inhoud caddie

Wat is een baanhandicap (course handicap)?

De uitleg op deze pagina is bedoeld voor handicapcommissies van golfclubs. Ben je golfer? Ga dan naar golf.nl/whs voor een uitleg van het Wereld Handicap Systeem.

Iedere speler heeft een handicap. Op basis van die handicap (bijvoorbeeld 21,1) ontvangt hij/zij een aantal slagen (bijvoorbeeld 23). In dit geval is 23 de 'baanhandicap' (course handicap).

De baanhandicap is dus het volledige aantal slagen dat een speler krijgt (of geeft, als de speler heel goed is). De speler kan zijn/haar baanhandicap vinden in de handicapslagentabellen van een golfbaan. In de tabellen wordt per kleur tee aangegeven hoeveel slagen een speler krijgt (of geeft). In de app GOLF.NL wordt per hole aangegeven hoeveel slagen een speler op een hole krijgt.

Bij een speler met handicap 54,0 zal de baanhandicap vaak hoger zijn dan 54 als er gespeeld wordt op een baan met een slope rating van 114 of hoger. In zo'n geval krijgt de speler bijvoorbeeld 56 slagen. De maximale handicap in het WHS is 54,0 maar er is geen maximale baanhandicap.

Lees ook: Wat is een playing handicap en wat zijn de geadviseerde playing handicap-percentages in wedstrijden?

Zelf een baanhandicap uitrekenen

Liefhebbers kunnen een baanhandicap zelf uitrekenen. De baanhandicap wordt bepaald door de slope rating en course rating minus par. 

  • De formule voor een 18-holes ronde: Handicap x (Slope Rating ÷ 113) + (Course Rating - Par)
  • De formule voor een 9-holes ronde: (Handicap ÷ 2) x (9-holes Slope Rating ÷ 113) + (9-holes Course Rating – 9-holes Par)

Ga terug naar de lijst met veelgestelde vragen.