Inhoud caddie

Zet die stip aan de horizon

17 november 2017

De golfwereld verandert snel. Een bestuurder moet daarom verder kijken dan de waan van de dag om een toekomstbestendige koers te kunnen bepalen. Een duidelijke visie lijkt onmisbaar. GolfMarkt onderzoekt de noodzaak, kijkt naar de aandachtspunten en informeert naar de visie van enkele clubs en banen.

Tijdens zijn trainingen vraagt verenigingsadviseur Daniel Klijn de aanwezige sportbestuurders zich voor te stellen hoe ze over drie jaar door de poort van hun vereniging lopen, het letterlijk te visualiseren: wat zie je als je het terrein oploopt? Wat voor soort mensen zijn er? Hoeveel leden lopen er rond? Welke sfeer heerst er? Je loopt door en ziet het clubhuis. Je stapt naar binnen. Welk gevoel krijg je erbij? Hoe ziet het clubhuis eruit? Wat wil je dat leden tegen jou zeggen over het clubhuis? Je loopt weer naar buiten en kijkt naar het sportterrein. Hoeveel mensen sporten er? Wat voor training krijgen ze? Ga voor jezelf na wat je belangrijk vindt: bijvoorbeeld veel teams met ouders die coachen of minder teams die door goede trainers worden gecoacht?

Wat is visie?

Met dit soort vragen probeert Klijn, auteur van het boek Besturen met een visie, een krachtig beeld te creëren. Welke stip aan de horizon hebben de bestuurders voor ogen, want dat is noodzakelijk om een duidelijke visie voor hun club te kunnen formuleren. Een visie is een inspirerend, uitdagend en dynamisch beeld van de toekomst. Een ambitieus en collectief gedeelde voorstelling, die perspectieven biedt over een periode van ten minste twee tot vijf jaar. Waar wil je met de club naartoe en waar moet de komende jaren aan gewerkt worden? Wat moet dan bereikt zijn? De visie vormt samen met de missie de basis voor al het doen en laten binnen een vereniging. De missie geeft aan wie je bent, welke normen en waarden je hebt, waar je voor staat. Zonder visie bestaat het gevaar dat een organisatie stuurloos raakt, met visie weten alle betrokkenen waar zij de organisatie naartoe helpen.

Lees het artikel
Via de link hieronder kun je het hele artikel lezen.

Ga naar de hoofdpagina Productdifferentiatie: het juiste lidmaatschapsmenu.