Inhoud caddie

Hoe wordt een score over minder dan 18 holes opgeschaald tot een 18-holes score?

De uitleg op deze pagina is bedoeld voor handicapcommissies van golfclubs. Ben je golfer? Ga dan naar golf.nl/whs voor een uitleg van het Wereld Handicap Systeem.

Scores over 9 tot en met 17 holes worden voor handicapdoeleinden altijd aangevuld tot dagresultaten ('score differentials') over 18 holes. Dit opschalen - 'scaling up' - gebeurt automatisch door de WHS-software. Waarom wordt een score over 9 tot en met 17 holes 'vertaald' (opgewaardeerd) in een 18-holes dagresultaat? Het Wereld Handicap Systeem geeft op deze wijze de vaardigheid van alle golfers in 18-holes ronden weer. Onderaan deze pagina lees je meer over het 'waarom'. 

Per 1 januari 2024 wordt op de niet gespeelde holes automatisch de ‘expected score’ van een speler ingevuld. De ‘expected score’ is gebaseerd op de handicap van de golfer, dus de ‘expected score’ van een speler met handicap 54 is anders dan die van een speler met handicap 24. De 'expected score' betreft het verwachte resultaat op een 'standaard golfbaan' (een golfbaan met een slope rating van 113). Daarom is de 'expected score' voor bijvoorbeeld handicap 15,0 of 16,2 altijd hetzelfde.

In Stableforpunten uitgedrukt: als een speler een 9-holes score invoert, dan zullen er bij de berekening van het 18-holes dagresultaat ongeveer 15 tot 17 Stablefordpunten opgeteld worden bij zijn of haar Stablefordscore over de 9 holes. De 'expected score' is bij lage handicaps iets beter dan bij hogere handicaps. 

Het 18-holes dagresultaat van een speler wordt meteen na het invoeren van een 9-holes score (of een score over 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 of 17 holes) automatisch berekend door de WHS-software. De handicap van een golfer wordt automatisch aangepast.

Het algoritme dat gebruikt wordt om per handicap de 'expected score' te berekenen, is gebaseerd op alle scores die de afgelopen jaren zijn ingevoerd (wereldwijd ongeveer 100 miljoen per jaar).

Als een speler een score inlevert over 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 of 17 holes, wat onder voorwaarden is toegestaan, dan moet de speler op de niet gespeelde holes geen score invullen.

Als een 18-holes wedstrijd gestaakt moet worden vanwege onweer, dan tellen alle scores van wedstrijddeelnemers die 9 of meer holes hebben kunnen spelen mee voor hun handicap. De scores moeten echter wel op de juiste manier aangeleverd worden door de wedstrijdcommissie, zodat per deelnemer duidelijk is welke holes hij/zij niet heeft kunnen spelen. Heb je voor het eerst te maken met een wedstrijd die gestaakt moest worden door onweer, raadpleeg je softwareleverancier om ervoor te zorgen dat alle scores op de juiste manier worden aangeleverd.

De Engelstalige video hieronder is bedoeld voor golfers en legt uit wat de 'expected score' is. Je kunt de video gebruiken om het concept van de 'verwachte resultaat' aan leden uit te leggen. (De link van de video is https://youtu.be/9x0ovCiLzZQ.)

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Waarom opschalen naar 18 holes?

De basis voor het golfspel is in de ogen van de organisatie van het Wereld Handicap Systeem een ronde over 18 holes. Daarom worden alle scores omgezet in een dagresultaat (een resultaat over 18 holes), zodat alle scores op dezelfde wijze meetellen voor de bepaling van de handicap van een speler. Zou je dat niet doen, dan krijg je te maken met een probleem: dat er een verschil is tussen de '9-holes handicap' en '18-holes handicap' van een speler.

Bij het opschalen van scores over minder dan 18 holes is het uitgangspunt dat er bij het behalen van een goed resultaat over 18 holes meer van een speler geëist wordt dan bij een ronde over 9 holes.

Onvolledige ronde en gebruik van netto par

In bepaalde omstandigheden, maar uitsluitend na toestemming van de NGF, mag een score van netto par worden ingevuld voor één of meer niet gespeelde holes. Er wordt dan geen verwachte score berekend voor de niet gespeelde holes. Een score van netto par kan worden toegestaan als één of meer holes gesloten zijn door werkzaamheden of
onderhoud, waardoor alle spelers gedurende een langere periode deze holes niet kunnen spelen. Neem in zo'n geval eerst per mail contact op met de NGF.

Voorbeeld van een 16-holes score invoeren in de app GOLF.NL

Afbeelding onder: als een speler een 16-holes score invoert via de app GOLF.NL, dan moet de speler holes 17 en 18 leeg laten. Als men per ongeluk wel wat heeft ingevuld, klikt men op het minnetje (-) totdat het veld leeg is. Dat ziet er in de app GOLF.NL zo uit.

16 holes invoeren app golfnl

Afbeelding onder: als de scores op de 16 gespeelde holes zijn ingevoerd (en holes 17 en 18 leeg zijn gelaten) klikt men op 'Afronden'. Vervolgens vraagt de app of het klopt dat er 16 holes gespeeld zijn. Klik op ok. De WHS-software berekent automatisch het dagresultaat. 

16 holes invoeren app golfnl  

Ga terug naar de lijst met veelgestelde vragen.