Inhoud caddie

Hoe wordt een score over minder dan 18 holes opgeschaald tot een 18-holes score?

De uitleg op deze pagina is bedoeld voor handicapcommissies van golfclubs. Ben je golfer? Ga dan naar golf.nl/whs voor een uitleg van het Wereld Handicap Systeem.

Scores over 9 tot en met 17 holes worden voor handicapdoeleinden altijd aangevuld tot scores over 18 holes en uiteindelijk tot dagresultaten over 18 holes. Dit opschalen - 'scaling up' - gebeurt automatisch. Als een speler een score inlevert over 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 of 17 holes, dan wordt die score automatisch aangevuld tot een aangepaste bruto score over 18 holes. Vervolgens wordt het dagresultaat over 18 holes bepaald.

  • Als een score wordt ingeleverd van een ronde over 9, 10, 11, 12 of 13 holes, dan wordt op de eerste niet gespeelde hole automatisch een netto par +1 ingevuld en op de andere holes een netto par. (Een netto par is equivalent aan twee Stableford-punten.)
  • Als een score wordt ingeleverd over een ronde van 14, 15, 16 of 17 holes, dan zal bij de niet gespeelde holes automatisch een netto par ingevuld worden.
  • Als er minder dan 9 holes gespeeld zijn, dan wordt een score niet geaccepteerd voor handicapdoeleinden.

Vroeger, in het EGA-systeem, werden er bij de spelvorm Stableford 18 Stableford-punten opgeteld bij een 9-holes score, maar in het EGA-systeem was er sprake van een buffer. In het WHS is er geen buffer en krijgt de speler bij een 9-holes Stableford-ronde het equivalent van 17 punten erbij.

Zie hiervoor deze voorbeelden en ook regel 5.1b van de Rules of Handicapping

Als een 18-holes wedstrijd gestaakt moet worden vanwege onweer, dan tellen alle scores van wedstrijddeelnemers die 9 of meer holes hebben kunnen spelen mee voor hun handicap. De scores moeten echter wel op de juiste manier aangeleverd worden door de wedstrijdcommissie, zodat per deelnemer duidelijk is welke holes hij/zij niet heeft kunnen spelen. De softwareleveranciers weten hoe dit moet. Heb je te maken met een wedstrijd die gestaakt moest worden door onweer, raadpleeg je softwareleverancier om ervoor te zorgen dat alle scores op de juiste manier worden aangeleverd.

Waarom opschalen naar 18 holes?

De basis voor het golfspel is in de ogen van de organisatie van het Wereld Handicap Systeem een ronde over 18 holes. Daarom worden alle scores omgezet in een resultaat over 18 holes, zodat alle scores op dezelfde wijze meetellen voor de bepaling van de handicap van een speler.

Bij het opschalen van scores over minder dan 18 holes is het uitgangspunt dat er bij het behalen van een goed resultaat over 18 holes meer van een speler geëist wordt dan bij een ronde over 9 holes.

Speelt iemand 9 holes, dan krijgt men er 'gratis' 17 Stableford-punten bij (8 keer een netto par en één netto bogey). In het verleden, in het EGA-tijdperk, werd een 9-holes ronde aangevuld met 18 Stableford-punten. Maar het bleek dat de spelers van wie de handicap voornamelijk gebaseerd was op scores over 9 holes in 18-holes ronden zelden 18-holes scores inleverden die op basis van hun handicap verwacht mochten worden. Uit studies voor de invoering van het WHS en uit onze eigen bevindingen blijkt dat het 'geven' van 17 Stableford-punten over de niet gespeelde 9 holes tot een juistere handicap leidt.

Afbeelding onder: als een speler een 16-holes score invoert via de app GOLF.NL, dan moet de speler holes 17 en 18 leeg laten. Als men per ongeluk wel wat heeft ingevuld, klikt men op het minnetje (-) totdat het veld leeg is. Dat ziet er in de app GOLF.NL zo uit.

16 holes invoeren app golfnl

Afbeelding onder: als de scores op de 16 gespeelde holes zijn ingevoerd (en holes 17 en 18 leeg zijn gelaten) klikt men op 'Afronden'. Vervolgens vraagt de app of het klopt dat er 16 holes gespeeld zijn.

16 holes invoeren app golfnl

Afbeelding onder: na goedkeuring is de 16-holes score terug te vinden in het overzicht (onder 'Mijn Spel' > 'Scores'). Als men op de scorekaart klikt, ziet men dat er een netto par is ingevuld op holes 17 en 18 (de niet gespeelde holes).

16 holes invoeren app golfnl

 

Ga terug naar de lijst met veelgestelde vragen.

Raadpleeg ook de digitale versie van 'Wegwijs in Handicapping'