Inhoud caddie

Ik ben beginner. Hoe kom ik aan een WHS-handicap?

Een van de doelen van het World Handicap Systeem is dat meer golfers hun speelsterkte meten en bijhouden. Om een handicap te krijgen moet je lid zijn van een golfclub die bij de NGF is aangesloten. Nieuwe spelers kunnen al na één qualifying ronde van negen holes een handicap verwerven (als ze een ronde spelen die op het niveau van handicap 54 of beter is).

Als je al in 2020 begint met golf, probeer dan al in 2020 zo veel mogelijk qualifying ronden te spelen. Je scores in 2020 gaan je eerste WHS-handicap bepalen. 

Als je pas in 2021 met golf begint, als het WHS al is ingevoerd, lever dan zo snel mogelijk scores in. Als je in 2021 voor het eerst een score inlevert, dan worden hoge holescores voor handicapdoeleinden teruggebracht tot een par + 5 slagen. Als je in deze eerste qualifying ronde bijvoorbeeld een 12 op een par 5 maakt, dan wordt deze 12 voor handicapdoeleinden een 10 (par 5 + 5).

Om een WHS-handicap te halen moet je 36 of meer stablefordpunten halen, oftewel je moet gemiddeld een netto par of beter maken op elke hole.

Bij je eerste score nadat je een WHS-handicap hebt behaald, wordt elke hoge holescore voor handicapdoeleinden maximaal een netto double bogey (par + 2 + het aantal handicapslagen dat je krijgt op deze hole). Een netto double bogey is de eerste score die in de spelvorm Stableford geen Stableford-punten meer oplevert.

Het is een mythe dat je heel goed moet zijn om een handicap te hebben. Met een maximum handicap van 54 is het WHS toegankelijk en inclusief en bedient het de wensen van nieuwe én ervaren spelers. Het is voor de doorstroming in de baan wel belangrijk dat je als nieuwe speler snelheid in het spel houdt. Afhankelijk van de spelvorm kun je de bal oppakken op een hole zodra je op die hole jouw netto double bogey-score hebt bereikt.

Voor meer details: neem contact op met de handicapcommissie van je club.

Hoe werkt de WHS-handicapberekening bij een eerste score of bij iemand met weinig scores?

Hoe werkt de WHS-handicapberekening bij een beginner die een eerste qualifying score inlevert? Hoe werkt de berekening als iemand weinig scores in zijn/haar handicapgeschiedenis heeft?Dat wordt uitgelegd in deze video.

De tabel in de video en onderaan deze pagina laat zien hoe de beschikbare scores uit het EGA-tijdperk gebruikt gaan worden om een WHS-handicap vast te stellen. En deze afbeelding laat ook zien hoe een WHS-handicap wordt vastgesteld van een speler die na de invoering van het WHS een eerste score inlevert, daarna een tweede, etc.

De EGA-handicapscores worden eerst omgezet in dagresultaten (score differentials). Als er bij de transitie naar het WHS bijvoorbeeld maar vijf EGA-handicapscores beschikbaar zijn, dan zal het laagste dagresultaat de eerste WHS-handicap bepalen. Als er bijvoorbeeld maar acht scores uit het EGA-tijdperk beschikbaar zijn, dan wordt gekeken naar het gemiddelde van de twee beste dagresultaten. Als er bijvoorbeeld maar één score beschikbaar is, dan wordt dat dagresultaat minus twee slagen de WHS-handicap. De twee slagen aftrek is bepaald op basis van onderzoek waaruit blijkt dat veel nieuwe spelers beter zijn dan hun handicap aangeeft.

Als er 20 of meer scores beschikbaar zijn op het moment dat de EGA-handicap wordt omgezet in een WHS-handicap, dan treedt automatisch het mechanisme van de "Soft Cap" en een "Hard Cap" in werking. Mits er 20 of meer scores van jou beschikbaar zijn, dan zal je handicap in elk geval nooit meer dan vijf punten hoger worden dan je laagste handicap in de afgelopen 12 maanden. Meer daarover is te lezen in de FAQ over de Soft Cap en Hard Cap.

WHS handicap

Het is belangrijk dat handicapcommissies in 2020 bij elke qualifying score alles invoeren: het aantal Stableford-punten, de hole-scores en de par, course rating en slope rating van de baan. Lees hiervoor deze FAQ: Wat moeten handicapcommissies doen als voorbereiding op de komst van het WHS?

Ga terug naar de lijst met veelgestelde vragen.