Inhoud caddie

Spelersprofiel: stijgen boven hcp 36

De transitie van een EGA-handicap naar een WHS-handicap: een voorbeeld van een speelster die na invoering van het WHS een handicap boven de 36 zal hebben.

In het EGA-tijdperk kon een handicap tussen de 36 en 54 niet stijgen. Dus als iemand een handicap tussen de 36 en 54 had, kon de handicap alleen maar naar beneden gaan. Pas als een EGA-handicap onder de 36 kwam, kon de handicap weer stijgen, maar de handicap kon dan niet meer boven de 36 komen.

In het WHS is dit anders: alles wordt alles gelijk voor alle spelers, alle handicaps kunnen stijgen en dalen.

De WHS-handicap wordt bepaald op basis van de dagresultaten. Als er 20 scores beschikbaar zijn, dan is de WHS-handicap het gemiddelde van de beste 8 dagresultaten van de laatste 20 rondes.

Hieronder tonen we een voorbeeld van de handicaptransitie bij een speelster die sinds 2016 een handicap heeft gehad die vaststond op 36, omdat er geen scores beter dan 36 waren ingeleverd. In 2020 heeft deze speelster dat voor het eerst gerealiseerd en is zij na een goede ronde met 41 Stableford-punten, gemarkeerd in geel, gezakt naar een EGA handicap van 33,5. Na deze score stijgt haar handicap weer voortdurend.

Ook is te zien dat de WHS-handicap van deze speelster op 1 juni 2020 52,5 was (op basis van scores die voorafgingen aan de in dit overzicht getoonde scores) en dat er een verlaging naar 48,7 tot stand kwam door de goede score op 4 juni 2020. Door het wegvallen van minder goede scores (scores die voorafgingen aan de in dit overzicht getoonde scores) en door een aantal scores met een dagresultaat van rond de 50 komt deze speelster uit op een WHS-handicap van 47,3. Dit is een flink stuk hoger dan haar EGA-handicap (34,6), maar komt wel overeen met het niveau dat zij gemiddeld over haar betere scores laat zien. Er is dus in dit geval geen aanpassing nodig van de WHS-handicap.

spelersprofiel

Ga terug naar de FAQ "Zijn er voorbeelden van handicapstijgingen en -dalingen bij de transitie naar het WHS?"