Hoe word ik clubreferee?
Joep Vos werd in 2017 op 16-jarige leeftijd de jongste clubreferee in de geschiedenis van het Nederlandse golf. Aan de hand van Joeps enthousiaste verhaal vertellen we hoe je clubreferee wordt.
Hij haalde in 2017 het nationale golfnieuws. Joep Vos uit Oldenzaal volgde eind 2016, als 16-jarig lid van G&CC ’t Sybrook, eerst met succes de NGF-cursus Regelcommissaris 1. Hij had de cursus zien staan op de kalender van de NGF en meldde zich in overleg met zijn club aan. De jeugdcommissie vergoedde zijn cursuskosten.
In golf ben je je eigen scheidsrechter, maar in belangrijke wedstrijden zijn er referees
De cursus Regelcommissaris 1 is een tweedaagse cursus voor leden van regel- en wedstrijdcommissies van golfclubs. In deze cursus leer je onder meer hoe je goede regelinstructie kunt geven aan (beginnende) golfers en hoe je golfwedstrijden op de club begeleidt. Daarnaast weet je na de cursus hoe je het Regelboek moet gebruiken en beheers je het inrichten van een golfbaan wat betreft plaatselijke regels en baanmarkeringen.
In golf is iedereen zijn of haar eigen scheidsrechter, maar in belangrijke wedstrijden zijn er referees. Die zijn er niet om de wedstrijdspelers te betrappen op regelfouten maar om ze te helpen in ingewikkelde regelsituaties. In de NGF-cursus Regelcommissaris 2, een driedaagse opleiding, worden Regelcommissarissen 1 opgeleid tot clubreferee. Joep volgde die vervolgcursus begin 2017 en na het examen mocht hij zich de jongste clubreferee van Nederland noemen.
“De cursus Regelcommissaris 2 is met name gericht op ‘the art of refereeing’”, aldus Joep. “De regels werden niet echt inhoudelijk maar aan de hand van casussen behandeld. Bij het praktijkgedeelte moesten wij rulings geven, een beslissing nemen bij een regelsituatie. Onze referee-kwaliteiten werden dus echt getest! Je leert als het ware om ‘boven’ de regels staan, waardoor je in bepaalde situaties verbanden kunt leggen.”
"Super gaaf"
Joep noemde de cursussen Regelcommissaris 1 en 2 in 2017 “super gaaf!” en hij heeft enkele jaren later niets van zijn enthousiasme verloren, zo bleek toen we hem in 2020 in de nationale Week van de Scheidsrechter spraken. “M’n interesse in de regels blijkt een interesse voor het leven, ja. Ik ben op m’n elfde begonnen met golf. Ik had toen meteen interesse voor het spel en iets later raakte ik ook geïnteresseerd in de regels. Ik vond en vind het leuk om uit te zoeken hoe iets zit, om een situatie te doorgronden.”
Joep trad na zijn cursussen toe tot de regel- en handicapcommissie van zijn club en zit daar nog steeds in. Na zijn schoolexamen is hij rechten gaan studeren, notarieel recht. “Geen verrassende keuze als je de regels ook leuk vindt”, aldus Joep. Hij werkt ook al parttime op een notariskantoor. “Notarieel recht kun je niet alleen in de collegezaal leren, je leert het meeste in de praktijk. Dat geldt ook voor de golfregels en refereeing. In de praktijk leer je hoe je moet omgaan met spelers. Ik heb geleerd dat je als referee veel geduld moet hebben en goed moet kunnen omgaan met mensen. Soms is er onbegrip bij een speler. Je moet altijd goed luisteren en op een rustige manier vertellen wat er aan de hand is.”
Joep en de andere leden van de regel- en handicapcommissie van G&CC ’t Sybrook, onder wie de voormalige nationaal referee Martha van der Vegt, besteden veel tijd aan praktische instructie: spelers de baan in nemen en daar de golfregels uitleggen. “Dit doen we niet alleen voor nieuwe leden maar voor alle leden die interesse hebben”, vertelt Joep. “We doen het voor en na het seizoen en aan het begin van het jaar komen er vooral veel competitiespelers opdagen. Het is erg leuk om te doen. De spelers hebben vaak simpele vragen en voor ons is het dan de kunst om het eenvoudig uit te leggen. Dat is niet altijd gemakkelijk.”
"Zeker voor de jeugd moeten de regels en ook het handicapsysteem geen belemmering zijn om te gaan golfen"
Joep heeft geregeld contact met andere clubreferees. “De clubreferees van mijn lichting houden contact via een groepsapp. Dat is heel leuk en handig, zo kunnen we elkaar vragen stellen en tot de juiste antwoorden komen.” En als Joep een rondje speelt, dan gebeurt het vaak dat zijn medespelers hem een vraag stellen over een regelincident op de Europese of Amerikaanse Tour. “Soms weet ik er al wat van en kan ik er wel iets over zeggen. In andere gevallen ga ik achteraf op YouTube kijken wat er gebeurd is. Dan probeer ik de vragen naderhand te beantwoorden. Die vragen houden me scherp!”
Het loont om de regels te kennen
Buiten belangrijke wedstrijden om hebben spelers niet de luxe om een referee erbij te halen als ze twijfelen over een regelsituatie. Als golfer ben je je eigen scheidsrechter. Als je een wedstrijd speelt, heb je dus een zekere plicht om de belangrijkste regels te kennen, of om het antwoord snel online op te zoeken of in de regelapp van de R&A. (In de R&A-app staan de regels ook in het Nederlands uitgelegd.) Joep benadrukt dat het loont om in elk geval basiskennis van de golfregels te hebben. “Als je de regels kent, kan je ze juist in je voordeel gebruiken en wordt het spelletje nog leuker!”
Op zijn 16de, nadat hij slaagde voor het examen Regelcommissaris 2, zei Joep dat hij het vooral leuk vond om anderen enthousiast te maken voor de regels. Dat vindt hij nog steeds. “Het is met name leuk om jeugd regels bij te brengen. Zeker voor de jeugd moeten de regels en ook het handicapsysteem geen belemmering zijn om te gaan golfen.” Wat dat betreft adviseert Joep alle clubs om ook jonge mensen in de regelcommissie op te nemen: “Leeftijdsverschil in een commissie leidt tot positieve inzichten.”
De NGF organiseert naast de cursussen Regelcommissaris 1 en 2 ook geregeld een Opfriscursus R1 en R2. Die bijeenkomst is bedoeld voor cursisten die in het verleden de cursussen Regelcommissaris 1 of Regelcommissaris 2 hebben gevolgd. In deze cursus worden de deelnemers bijgespijkerd op het gebied van het toepassen van de golfregels in wedstrijden en worden veel voorkomende regelsituaties besproken. Bekijk het cursusaanbod op de kalender van de NGF.
Joep op zijn zestiende nadat hij het examen Regelcommissaris 2 had gehaald.
Ga terug naar de hoofdpagina De golfregels: een toolkit voor clubs.