Inhoud caddie

Wie is ervoor verantwoordelijk dat scores van open wedstrijden in de NGF-database terecht komen?

De uitleg op deze pagina is bedoeld voor commissies van golfclubs. Ben je golfer? Ga dan naar golf.nl/whs voor een uitleg van het Wereld Handicap Systeem.

Open wedstrijden

Als een speler meedoet aan een open wedstrijd op een andere baan dan de baan van zijn/haar homeclub en als de lokale wedstrijdorganisatie is aangesloten op de NGF-database via een clubsoftwareleverancier, dan bevelen we aan dat de lokale wedstrijdorganisatie ervoor zorgt dat de wedstrijdscore van deze speler in de NGF-database terechtkomt. Dit is mogelijk omdat iedere speler een eigen Golf Service Nummer (GSN) heeft. Een speler kan onder dit GSN ingevoerd worden in het wedstrijdsysteem. De scores van spelers met een andere homeclub kunnen op deze manier meegenomen worden in de wedstrijduitslag. De scores van de deelnemers met een andere homeclub kunnen op deze manier ook, na verwerking van de wedstrijd, automatisch aangeleverd worden aan de NGF-database.

Het is bij open wedstrijden belangrijk dat de deelnemers van tevoren geïnformeerd worden wie de scores doorgeeft aan de NGF-database. Zoals hierboven aangegeven: bij voorkeur doet de lokale wedstrijdorganisatie dit. Als de wedstrijdorganisatie niet is aangesloten op de NGF-database via een clubsoftwareleverancier of als de wedstrijdorganisatie om een andere reden niet de scores kan invoeren van (een deel van) de spelers, dan moet de wedstrijdorganisatie dat melden aan de spelers. De deelnemers dienen in dat geval zelf hun wedstrijdscore in te voeren in de clubsoftware van hun club of de app GOLF.NL. De speler is verantwoordelijk om na te gaan of zijn score via zijn of haar GSN wordt ingevoerd.

De juiste handicap in open wedstrijden

Sinds 1 januari 2023 (regel 3.3b(4)) wordt een speler niet meer bestraft als hij of zij bij een wedstrijd met handicapverrekening niet zijn of haar handicap op de scorekaart vermeldt. De commissie is ervoor verantwoordelijk dat de handicap van een speler juist is. De commissie is ook verantwoordelijk voor het berekenen van de handicapslagen van de speler en voor het berekenen van de nettoscore van een speler.

  • Als de handicap van een wedstrijddeelnemer geregistreerd is bij een andere club, dan kan de niet-home club de handicap van deze speler opzoeken in Caddie. Hiervoor moet het Golf Service Nummer (GSN) van de speler ingevoerd worden in de functie 'Zoek een handicap'.
  • In sommige gevallen heeft een wedstrijddeelnemer een homeclub in het buitenland. In dit geval registreert deze buitenlandse homeclub de handicap van de speler (en deze speler dient zijn of haar handicapscores dan alleen in te voeren bij zijn/haar homeclub). In dit geval is de handicap van deze speler niet te vinden in Caddie. Als een speler met een buitenlandse homeclub meedoet aan een wedstrijd in Nederland, dan moet deze speler de wedstrijdcommissie een bewijs van zijn/haar actuele handicap kunnen tonen. De speler kan bijvoorbeeld een buitenlandse digitale handicappas tonen of een papieren of digitale uitdraai van zijn/haar handicapgegevens. Het verdient aanbeveling dat een club in het wedstrijdreglement vermeldt dat een wedstrijddeelnemer met een buitenlandse homeclub een digitaal bewijs van zijn of haar handicap moet tonen.

Er wordt vaak gevraagd of een buitenlandse gastspeler zonder GSN marker kan zijn. Dat kan. 

Nationale NGF-wedstrijden

Bij nationale NGF-wedstrijden worden de scores van deelnemers door de NGF-wedstrijdleiding ingevoerd in de NGF-database. De score wordt dan onder het Golf Service Nummer van een deelnemer ingevoerd. De deelnemers hoeven dat dan dus niet zelf te doen.

Ga terug naar de lijst met veelgestelde vragen.