Inhoud caddie

Drivingrange als ideale ledenbinder

2 december 2021

Golfen was nog nooit zo populair onder een breed publiek als afgelopen jaar. Maar hoe behoud je deze nieuwkomers en bestaande leden zodra andere activiteiten na de 'coronatijd' ook weer mogelijk zijn? Steeds meer clubs en banen zetten daarvoor hun drivingrange in.

Het oefencentrum, de 9 Werelden van Golf, vormt het kloppend hart van Golf Amsteldijk in Amstelveen. Op het terrein van 20 hectare kan op elke wereld een slag worden geoefend die je in de baan tegenkomt. Na de training breng je op de 9-holes-par-3-baan je vaardigheden in de praktijk. De golfer maakt voor 34,50 euro per maand onbeperkt gebruik van deze faciliteiten. Dat is voor iemand die meer dan twee keer per maand oefent, de voordeligste optie.

Amsteldijk profiteerde afgelopen jaar van de enorme toeloop van nieuwe golfers en groeide van 1500 naar 2250 leden. “We willen beginnende golfers opleiden en vervolgens aan ons binden”, vertelt operationeel manager Nick Verschoor. De drivingrange speelt daarin een voorname rol en is daarom uitgerust met Toptracer. Met dit geavanceerde systeem voorzien van cameratechnologie kun je heel gericht en op alle niveaus trainen en samen met andere golfers spelletjes en wedstrijden spelen. Naast de range staat een afhaalbar en er is een terras aangelegd waar picknicktafels geplaatst kunnen worden. “Dat maakt de drivingrange tot de gezelligste plek van ons trainingscentrum”, aldus Verschoor.

Avondje Toptracer

“We ontvingen als golfbranche het afgelopen jaar veel beginnende golfers, vooral meer jongeren. Nu moeten we deze nieuwkomers gek maken van het spelletje en vasthouden”, vindt Verschoor. “De drivingerange is een ideale ledenbinder. Het statische moet er in mijn ogen vanaf; niet uitsluitend individuele golfers op een rij die de ene na de andere bal wegslaan. Je moet het er zo gezellig mogelijk maken, sfeer creëren, waardoor golfers het prettig vinden daar met anderen te oefenen en te zijn.”

Amsteldijk organiseert deze zomer op zaterdagen golfactiviteiten met de Toptracer als middelpunt: een avondje uit met vrienden en familieleden. Ieder groepje heeft een eigen overdekte 'drivingrange bay' met zitjes en tafels. Op deze avonden verandert de drivingrange van Amsteldijk in een sportieve, sfeervolle locatie met muziek, hapjes en drankjes. Ook aantrekkelijk voor jongere generaties.

Player journey

De website van Golfclub Amelisweerd meldt momenteel een ledenstop op Full Membership, Jong Volwassenen lidmaatschap en Junior lidmaatschap. De stadsbaan in Utrecht, met veel studenten op fietsafstand, begroette afgelopen jaar vooral veel jonge golfers, die profiteren van het gunstig tarief voor leden tot 34 jaar.

“De gemiddelde leeftijd lag hier aan het eind van de middag vaak op 25 jaar en dan stond het wel drie rijen dik op de range”, beschrijft manager Adinda Tromp. Belangstellenden kunnen zich nog wel inschrijven voor twee soorten jaarkaarten voor de par-3-baan. Gebruik van de oefenfaciliteiten en deelname aan wedstrijden is inbegrepen bij dit lidmaatschap, net als de mogelijkheid om een aantal maal negen holes op de grote baan te spelen. “We hebben goed gekeken naar de player journey en beseffen dat de weg van lessen naar een volledig lidmaatschap lang is”, licht Tromp toe. “Met de par-3-abonnementen hopen we dat beginners volgende stappen zetten en willen we ze binden aan onze club.”

Drivingrange abonnement

Daarnaast biedt Amelisweerd een jaarkaart voor de drivingrange. “We wilden ook een product voor de grote groep vrije golfers met een lage speelfrequentie. Mensen die in een drukke levensfase zitten, maar wel geïnteresseerd zijn in golf. Vooral deze doelgroep willen we met dit abonnement toch aan ons proberen te binden.” Voor 125 euro per jaar ontvang je bij dit abonnement naast je handicapregistratie vijftig procent korting op drivingrangeballen, plus vier vouchers voor de par-3-baan en twee vouchers voor 9 holes op de grote baan.

“Ze betalen hiervoor slechts 74 euro meer dan voor het geregistreerd lidmaatschap”, vervolgt Tromp. “We hopen dat ze met de korting op de ballen op onze range blijven oefenen en in ieder geval minimaal die zes rondes spelen en dan liefst verspreid over het jaar. Daarmee proberen we te voorkomen dat ze na twee jaar helemaal stoppen met golf. Wellicht zetten ze de volgende stap zodra ze wat meer tijd krijgen. Hopelijk zijn wij dan de baan waar ze als eerste aan denken. Met dit abonnement proberen we ook contact te houden met onze ongeveer vijfhonderd registratieleden. Die hebben we nog niet allemaal gewezen op dit product, dus daar ligt nog een enorm potentieel.”

Als je je hier zonder golfervaring meldt, staan er clubs klaar, wandel je zo door naar de drivingrange en dan kun je ballen slaan

Geen fee

Op de drivingrange van Golfpark De Biltse Duinen rollen de ballen naar beneden richting een lopende band, die ze zoals op een bowlingbaan steeds automatisch terugbrengt in de ballenautomaat bij de afslagplaats. De initiatiefnemer van het golfpark, Freddy Hooghiemstra, bedacht deze innovatie. Hij wilde het golfspel toegankelijker maken voor beginners. Het systeem ligt er 34 jaar later nog steeds. “Uniek in Europa en daarbuiten”, zegt Arnoud de Jager. Hij is sinds 2018 mede-eigenaar van het golfpark met een 9-holes-par-3-baan, dat volgens hem vandaag nog net zo laagdrempelig is als toen. “Als je je hier zonder golfervaring meldt, staan er clubs klaar, wandel je zo door naar de drivingrange, waar je via een pinterminal voor 2 euro dertig ballen koopt, en dan kun je ballen slaan. Je hoeft bij ons geen fee te betalen. Met dezelfde ballen kun je ook chippen en putten.” Sinds de overname is al veel achterstallig onderhoud verricht op De Biltse Duinen. De komende jaren willen de nieuwe eigenaren het golfpark iedere dag nog een beetje mooier maken, op een verantwoorde wijze. Ook het gebouw op de range komt een keer aan de beurt. “Maar we willen wel de bijzondere stijl bewaren. Het past niet om hier bijvoorbeeld een grote loods weg te zetten.”

Sociale sport

Golf Centrum Noordwijk installeerde op de helft van de 32 afslagmatten Toptracer. “Toptracer verbindt mensen”, ervaart professional Marcel Honsbeek. “Groepjes staan hier op de mat in Noordwijk, maar spelen met dit systeem virtueel op beroemde golfbanen over de hele wereld. Met de vele spelelementen van Toptracer wordt golf een veel socialere sport. We willen activiteiten en wedstrijden gaan organiseren, ook tijdens de winter, om dat aspect van Toptracer nóg beter te benutten. Het is overigens niet zo je het ophangt en dat het dan allemaal vanzelf gaat. Je moet echt de tijd nemen om mensen goed uit te leggen hoe het systeem werkt. Maar dan is het ook hartstikke leuk om te doen.”

Productdifferentiatie

In 2020 nam Golf Centrum Noordwijk deel aan een groot onderzoek onder clubs en golfers van de NGF in samenwerking met MIsportscompany. Het golfcentrum behoort tot de vijf clubs die vervolgens via intensieve begeleiding hulp kregen op weg naar speel- en lidmaatschapspakketten voor huidige en nieuwe golfers. “Dat betekent bijvoorbeeld dat de drivingrange bij ons goedkoper is door de week vóór 16.00 uur, maar de jaarkaart voor de baan is door de week overdag juist duurder. Waarom? Dat is onze piek qua baanbezetting en onze piek op de drivingrange is juist ná 16.00 uur en in het weekend. De drukte kunnen we hierdoor ook beter verdelen”, verduidelijkt Honsbeek.

Tevreden leden

De golfer kan bij Golf Centrum Noordwijk nu een lidmaatschap kiezen dat het beste bij hem of haar past. Voor de drivingrange kost een dagkaart 9 euro en een maandkaart 70 euro. Jaarkaarten voor de range zijn er voor 170, 200 en 280 euro. “We merken dat bezoekers voor wie het tarief voor de drivingrange gestegen is tóch vasthouden aan hun vertrouwde tijden. Differentiëren is de toekomst. Uit de onderzoeken blijkt dat de tevredenheid dan fors omhoog gaat, want de leden die minder spelen krijgen een beter passend abonnement. Daarmee kunnen we als branche veel meer golfers vasthouden”, aldus Honsbeek.

Ga naar de hoofdpagina Best practices.