Inhoud caddie

Als een WHS-handicap meer dan 5 punten hoger is dan een EGA-handicap, komt dan de Hard Cap in spel?

De Hard Cap is geen transitiemechanisme en treedt niet in werking als de eerste WHS-handicap van een speler meer dan 5 punten hoger is dan zijn of haar "eind-EGA-handicap".

De Hard Cap is een mechanisme van het WHS en treedt in werking als de WHS-handicap bij een nieuwe score meer dan 5 punten stijgt én als een speler 20 of meer scores in zijn/haar handicapgeschiedenis heeft. Bij de 20ste score bepaalt de computer voor het eerst een Low Handicap Index van een speler. Vervolgens wordt bij elke nieuwe score gekeken of de nieuwe handicap van een speler meer dan 5 punten hoger is dan de laagste handicap over de laatste 12 maanden voorafgaand aan de laatste score.

Als de eerste WHS-handicap van een speler bij de transitie 5,5 punten hoger wordt dan zijn/haar EGA-handicap, dan is dat - als er geen foute data zijn berekend of data ontbreken - de uitkomst van de WHS-handicapberekening die is toegepast op de scores van deze speler. Bij de transitie is een stijging van 5,5 punt of meer zeker niet onmogelijk. De stijging kan vooral behoorlijk groot zijn bij spelers die een EGA-handicap van 36 hebben en geregeld scores hebben ingeleverd maar nooit goede scores.

De Hard Cap wordt overigens al wel met terugwerkende kracht toegepast bij de berekening van de eerste WHS-handicap van een speler, mits een speler 20 of meer scores in zijn of haar handicapgeschiedenis heeft. Stel dat een speler met 48 scores op 1 juni 2019 een score heeft ingeleverd die leidde tot een WHS-handicapstijging van 5,2 punten, dan is die handicapstijging op 1 juni 2019 op basis van de Hard Cap beperkt tot 5,0 punten.

Ga terug naar de lijst met veelgestelde vragen.